Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Özel Gıdalar Teknolojisi

Dersin Kodu : GM 455

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. MEHMET SERTAÇ ÖZER

Dersin Öğrenme Kazanımları : Şekerpancarından şeker üretimini bilir
Şekerleme yapımını bilir
Kakao üretimini bilir
Çikolata teknolojisi bilir
Çay üretimini bilir
Kahve üretimini bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Şekerpancarından şeker üretimi, şekerleme yapımı, kakao ve çikolata teknolojisi, çay ve kahve teknolojisi hakkında bilgilendirmek.

Dersin İçeriği : Giriş, şeker pancarından şeker üretimi, şekerleme teknolojisi, kakao ve çikolata teknolojisi, çay ve kahve teknolojisi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş Kitap ve ilgili ders notları Anlatım
2 Şeker pancarından şeker üretimi Kitap ve ilgili ders notları Anlatım
3 Şeker pancarından şeker üretimi Kitap ve ilgili ders notları Anlatım
4 Şeker pancarından şeker üretimi Kitap ve ilgili ders notları Anlatım
5 Şekerleme Teknolojisi Kitap ve ilgili ders notları Anlatım
6 Şekerleme Teknolojisi Kitap ve ilgili ders notları Anlatım
7 Şekerleme Teknolojisi Kitap ve ilgili ders notları Anlatım
8 Şekerleme Teknolojisi Kitap ve ilgili ders notları Anlatım
9 Kakao ve Çikolata Teknolojisi Kitap ve ilgili ders notları Anlatım
10 Kakao ve Çikolata Teknolojisi Kitap ve ilgili ders notları Anlatım
11 Kakao ve Çikolata Teknolojisi Kitap ve ilgili ders notları Anlatım
12 Çay ve Kahve Teknolojisi Kitap ve ilgili ders notları Anlatım
13 Çay ve Kahve Teknolojisi Kitap ve ilgili ders notları Anlatım
14 Çay ve Kahve Teknolojisi Kitap ve ilgili ders notları Anlatım
15 Ara sınav Kitap ve ilgili ders notları Yazılı sınav
16/17 Final sınavı Kitap ve ilgili ders notları Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  İlgili ders notları
 Özel Gıdalar teknolojisi (Prof. Dr. Ali Altan)
Diğer Kaynaklar  İnternet kaynakları


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 1 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 5
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 5
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 4
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 4
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 5
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 5
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 4
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 4
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 4
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 4
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 4
15 Meslek etiğine saygılı olur 4
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 5
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 2
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 1
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 10 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 86
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.44
Dersin AKTS Kredisi: 3