Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Gıda Analizleri 1

Dersin Kodu : G 305

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 5

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. NURAY GÜZELER

Dersin Öğrenme Kazanımları : Laboratuvarda nasıl çalışılması gerektiğini bilir
Gıda analizlerinin yapılış amaçlarını bilir
Gıdalardan numune almayı ve hazırlamayı bilir
Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve duyusal analiz yapmayı bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı, öğrencilere gıda analizleri konusunda bir temel oluşturmak ve gıdalarda önemli olan fiziksel, kimyasal ve duyusal analizlerin yapılması konusunda beceri kazandırmaktır.

Dersin İçeriği : Laboratuvar çalışmaları sırasında uyulması gereken kurallar. Analiz yöntemleri, gravimetri, volumetri. Hassas terazi kullanma, hacim ölçüleri. Örnek alma, örnek almada yapılan hatalar, örnek alma araç ve gereçleri, örneklerin analize hazırlanması, sonuçların ifade edilmesi. Dansimetre, piknometre, refraktometre. Gıdalarda pH, asitlik tayini, gıdalarda rutubet miktarı ve kurumadde tayini, gıdalarda yağ tayini, gıdalarda protein tayini gıdalarda şeker tayini, gıdalarda kül ve mineral madde tayini. Gıdalarda duyusal değerlendirme.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik, laboratuvar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Laboratuvar Çalışmaları Sırasında Uyulması Gereken Kurallar Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Anlatım, laboratuvar uygulaması
2 Analiz Yöntemleri, Gravimetri, Volumetri Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Anlatım, laboratuvar uygulaması
3 Hassas Terazi Kullanma, Hacim Ölçüleri Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Anlatım, laboratuvar uygulaması
4 Örnek Alma, Örnek Almada Yapılan Hatalar. Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Anlatım, laboratuvar uygulaması
5 Örnek Alma Araç ve Gereçleri Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Anlatım, laboratuvar uygulaması
6 Örneklerin Analize Hazırlanması, Sonuçların İfade Edilmesi Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Anlatım, laboratuvar uygulaması
7 Dansimetre, Piknometre, Refraktometre Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Anlatım, laboratuvar uygulaması
8 Gıdalarda pH, Asitlik Tayini Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Anlatım, laboratuvar uygulaması
9 Gıdalarda Rutubet Miktarı ve Kurumadde Tayini Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Anlatım, laboratuvar uygulaması
10 Gıdalarda Yağ Tayini Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Anlatım, laboratuvar uygulaması
11 Gıdalarda Protein Tayini Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Anlatım, laboratuvar uygulaması
12 Gıdalarda Şeker Tayini Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Anlatım, laboratuvar uygulaması
13 Gıdalarda Kül ve Mineral Madde Tayini Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Anlatım, laboratuvar uygulaması
14 Gıdalarda Duyusal Değerlendirme Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Anlatım, laboratuvar uygulaması
15 Ara Sınav Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Yazılı sınav
16/17 Final Sınavı Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Gıda Analizleri (Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 535 s.)
 Food Analysis Theory and Practice (Edited by Yeshajahu Pomeranz, Clifton E. Meloan)
 Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu
Diğer Kaynaklar  İnternet kaynakları


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 8 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 5
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 3
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 4
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 3
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 5
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 4
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 5
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 4
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 3
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 2
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 2
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 2
15 Meslek etiğine saygılı olur 4
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 4
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 5
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 1
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 8 4 32
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü: 128
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.12
Dersin AKTS Kredisi: 5