|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda Analizleri 1 |
|
Dersin Kodu |
: |
G 305 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
5 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. NURAY GÜZELER |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Laboratuvarda nasıl çalışılması gerektiğini bilir Gıda analizlerinin yapılış amaçlarını bilir Gıdalardan numune almayı ve hazırlamayı bilir Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve duyusal analiz yapmayı bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı, öğrencilere gıda analizleri konusunda bir temel oluşturmak ve gıdalarda önemli olan fiziksel, kimyasal ve duyusal analizlerin yapılması konusunda beceri kazandırmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Laboratuvar çalışmaları sırasında uyulması gereken kurallar. Analiz yöntemleri, gravimetri, volumetri. Hassas terazi kullanma, hacim ölçüleri. Örnek alma, örnek almada yapılan hatalar, örnek alma araç ve gereçleri, örneklerin analize hazırlanması, sonuçların ifade edilmesi. Dansimetre, piknometre, refraktometre. Gıdalarda pH, asitlik tayini, gıdalarda rutubet miktarı ve kurumadde tayini, gıdalarda yağ tayini, gıdalarda protein tayini gıdalarda şeker tayini, gıdalarda kül ve mineral madde tayini. Gıdalarda duyusal değerlendirme. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik, laboratuvar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Laboratuvar Çalışmaları Sırasında Uyulması Gereken Kurallar |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
2 |
Analiz Yöntemleri, Gravimetri, Volumetri |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
3 |
Hassas Terazi Kullanma, Hacim Ölçüleri |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
4 |
Örnek Alma, Örnek Almada Yapılan Hatalar. |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
5 |
Örnek Alma Araç ve Gereçleri |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
6 |
Örneklerin Analize Hazırlanması, Sonuçların İfade Edilmesi |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
7 |
Dansimetre, Piknometre, Refraktometre |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
8 |
Gıdalarda pH, Asitlik Tayini |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
9 |
Gıdalarda Rutubet Miktarı ve Kurumadde Tayini |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
10 |
Gıdalarda Yağ Tayini |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
11 |
Gıdalarda Protein Tayini |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
12 |
Gıdalarda Şeker Tayini |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
13 |
Gıdalarda Kül ve Mineral Madde Tayini |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
14 |
Gıdalarda Duyusal Değerlendirme |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Anlatım, laboratuvar uygulaması |
|
15 |
Ara Sınav |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Yazılı sınav |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Gıda Analizleri (Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 535 s.)
Food Analysis Theory and Practice (Edited by Yeshajahu Pomeranz, Clifton E. Meloan)
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
İnternet kaynakları
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
8 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
5 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
3 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
4 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
3 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
4 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
5 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
4 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
4 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
3 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
2 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
2 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
2 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
4 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
4 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
5 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
1 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
8 |
4 |
32 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 128 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.12 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 5 |
|
|
|