Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Balık Besleme

Dersin Kodu : SUF425

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 5

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. ABDURRAHMAN POLAT

Dersin Öğrenme Kazanımları : Balıklarda besin alımı, besleme oranı ve besleme sıklığı konularını açıklar
Balıkların protein ve esansiyel aminoasit gereksinimlerini açıklar
Balıklarıda yağ asitlerinin önemi ve esansiyel yağ asitlerini açıklar
Balıklarda vitaminlerin ve minerallerin önemini açıklar
Antibesinsel maddeler ve bunların balıklarda önemini anlatır

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Balık beslemede temel prensipler, besin maddelerinin sindirimi ve metabolizması, antibesinsel maddeler ve balık besleme açısından önemi, balıkların protein, aminoasit, yağ, yağ asitleri, karbonhidrat, vitamin ve mineral ihtiyaçları ile ilgili temel bilgilerin verilmesi

Dersin İçeriği : Balık beslemede temel prensipler, balık beslemede antibesinsel maddeler ve besleme açısından önemi, sindirim oranı, metabolizma, balıkların protein ve aminoasit ihtiyaçları, esansiyel aminoasitler, aminoasit metabolizması, besinlerin enerjetiği, balık besinlerindeki protein-enerji dengesi, balıkların lipit ve yağ asitleri ihtiyaçları, esansiyel yağ asitleri, yağ asitlerinin ß oksidasyonu, balıklarda karbonhidratların sindirimi ve değerlendirilmesi, balık beslemede vitaminlerin metabolizmadaki rolleri ve önemi, balıkların vitamin ihtiyaçları, balık beslemede minerallerin önemi, Balıkların mineral madde ihtiyaçları, balıklarda vitaminlerin, yağ asitlerinin, aminoasitlerin ve bazı minerallerin eksikliğinde görülen belirtiler

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş Konu ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım
2 Balıklarda besin alımı, beslenme davranışları. Ödev Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Düz anlatım, görsel sunum
3 Balıklarda yemleme oranı, sıklığı, besleme şekli. Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev için çalışma Düz anlatım, görsel sunum
4 Balıklarda besinlerin sindirimi, besin maddelerinin metabolizması, Ödev Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Düz anlatım, görsel sunum
5 Metabolizma, besinlerin enerjetiği. Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev için çalışma Düz anlatım, görsel sunum
6 Balıkların protein gereksinimleri, esansiyel olan aminoasitler, ödev Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev için çalışma Düz anlatım, görsel sunum
7 Aminoasitlerin deaminasyonu Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Düz anlatım, görsel sunum
8 Arasınav Sınava hazırlık Yazılı sınav
9 Balık beslemede lipitlerin önemi, ödev Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev çalışması Düz anlatım, görsel sunum
10 Enerji kaynağı olarak yağlar, balıklarda esansiyel olan yağ asitleri. Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Düz anlatım, görsel sunum
11 Balıklarda karbonhidratların önemi, glikoz metabolizması, Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Düz anlatım, görsel sunum
12 Balıkların karbonhidrat kullanımları Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Düz anlatım, görsel sunum
13 Balık beslemede vitaminlerin önemi ve gereksinimi, vitamin eksikliğinde görülen belirtiler Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Düz anlatım, görsel sunum
14 Yağda eriyen vitaminler, suda eriyen vitaminler Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödevler için çalışma Düz anlatım, görsel sunum
15 Ödevlerin değerlendirilmesi Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Düz anlatım, görsel sunum, beyin fırtınası
16/17 Final sınavı Final sınavına hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  POLAT,A.2011."Yemler Bilgisi ve Karma yem Teknolojisi" (Ders Kitabı)
 HALVER, J.E., 2002." Fish Nutrition"
 POLAT,A.,2013. "Balık Besleme" (Ders Kitabı)
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 40
    Ödev/Proje/Diğer 4 60
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 2
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 5
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 5
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 5
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 3
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 2
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 2
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 4
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 5
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 4
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 1
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 3
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 4 5 20
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 7 7
Toplam İş Yükü: 116
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.64
Dersin AKTS Kredisi: 5