Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Ürünleri Kalite Kontrolü

Dersin Kodu : SUF402

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. BAHAR TOKUR KARAKAYA

Dersin Öğrenme Kazanımları : Kaliteyi etkileyen endojen ve eksojen faktörleri tanımlar
Avlandıktan sonra balığın kalitesinde meydana gelen değişimleri ve bunların analitik ölçümlerini gösterir
Mikrobiyal gelişmeyi engelleyen ve mikrorganizmaları öldüren muhafaza tekniklerinin kaliteye etkileri ve bu ürünlerdeki kalite değişimlerinin analitik yöntemlerle belirlenmesini gösterir
Su aktivitesinin kaliteye olan etkisi, su aktivitesinin düşürüldüğü muhafaza tekniklerinin gösterilmesi ve analitik değerlendirilmesini gösterir
Kalitenin geliştirmesi için uygulanan yöntemlerini anlatır ve bunların kaliteye etkilerini tanımlar
Su ürünlerinin kalitesinin değerlendirilmesinde uygulanan yasal düzenlemeleri anlatır

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : İşlenmiş ve taze su ürünlerinin kalitesini etkileyen faktörler, bu faktörlerin ortadan kaldırılması için geliştirilen muhafaza tekniklerinde meydana gelen kalite değişimleri ve kalite tespit yöntemlerinin gösterilmesi

Dersin İçeriği : Su ürünlerinin kalite kontrolünün takibi ve değerlendirilmesi sırasında uygulanan analizler,farklı işleme yöntemlerindeki kaliteyi etkileyen faktörler.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Çukurova üniversitesi su ürünleri fakültesi derslikleri ve laboratuarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Kalitenin tanımı ve kaliteyi etkileyen faktörlerin sınıflandırılması labaratuar uygulaması,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması Düz anlatım ve beyin fırtınası
2 Balıklardaki kaliteyi etkileyen endojen faktörlerin değerlendirilmesi labaratuar uygulaması,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması Düz anlatım ve beyin fırtınası
3 Balıklardaki kaliteyi etkileyen endojen faktörlerin değerlendirilmesine devam Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
4 Balıklarda kaliteyi etkileyen eksojen faktörlerin değerlendirilmesi labaratuar uygulaması,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
5 "Su ürünlerindeki mikroorganizmaların gelişmesini engelleyen düşük sıcaklıkta muhafaza tekniklerinin kaliteye etkilerinin tespiti",labaratuar uygulaması,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
6 Su ürünlerindeki mikroorganizmaların gelişmesini engelleyen düşük sıcaklıkta muhafaza tekniklerinin kaliteye etkilerinin tespiti labaratuar uygulaması,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
7 "Su ürünlerindeki mikroorganizmaların gelişmesini engelleyen düşük sıcaklıkta muhafaza tekniklerinin kaliteye etkilerinin tespitine devam "labaratuar uygulaması,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
8 Ara sınav Sınava hazırlık Yazılı sınav
9 Su aktivitesinin düşürüldüğü muhafaza tekniklerinin kaliteye etkilerinin tespiti ,labaratuar uygulaması,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
10 "Mikroorganizmaları öldüren ısıl işlem uygulamalarının kaliteye etkilerinin değerlendirilmesi" labaratuar uygulaması,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
11 "Mikroorganizmaları öldüren ısıl işlem uygulamalarının kaliteye etkilerinin değerlendirilmesi,devam"laboratuar uygulaması,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
12 "Kalitenin korunması ve geliştirilmesi için uygulanan diğer yöntemlerin değerlendirilmesi" laboratuar uygulaması,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
13 Kalite uygulamalarında yasal düzenlemeler laboratuar uygulaması,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
14 Kalite uygulamalarında yasal düzenlemelere devam laboratuar uygulaması,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
15 Kalite Yönetim sistemleri ve HACCP laboratuar uygulaması,ödev Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
16/17 Fİnal sıvavı Sınav hazırlığı Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  "Su Ürünlerinde Kalite Kontrol" Ders notu
  Gıda Mikrobiyolojisi( Prof.Dr. Adnan Ünlütürk, Prof. Dr. Fulay Turantaş, 1998)
 ,Taze balıkta kalite ve kalite değişimleri (H.H. Huss, 1995),
 Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 1 (Prof.Dr. Şükran Çaklı, 2007)
 Su Ürünlerinde Temel Kalite Kontrol (Prof. Dr. Candan Varlık, Doç. Dr. Özkan Özden, Doç. Dr. Nuray Erkan, Su Ürünleri Yük. Müh. Didem Üçok Alakavuk, 2007)
 Su ürünlerininde tazelik kalitesinin değerlendirilmesi ( J.R. Botta, 1995)
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 12 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 5
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 2
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 5
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 3
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 3
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 4
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 5
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 5
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 5
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 5
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 5
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 5
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 3
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 12 1 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 84
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.36
Dersin AKTS Kredisi: 3