|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Genel Hayvan Besleme |
|
Dersin Kodu |
: |
ZTP211 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
|
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
1. Yem ve hayvan besleme ile ilgili terimleri bilir. 2. Temel besin maddeleri ve fonksiyonlarını giriş düzeyinde bilir. 3. Yemleri sınıflandırarak yem gruplarını tanımlayabilir. 4. Yem Kalitesini ve kaliteyi etkileyen etmenleri kısaca tanımlayabilir 5. Gereksinme kavramı, Rasyon Hazırlama yaklaşımını giriş düzeyinde bilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı öğrencilere öğrencilerin hayvan besleme temel terimlerini, besin maddelerini ve fonksiyonlarını tanımları ve hayavn besleme nosyonuna giriş yapmalarını kolaylaştırmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Yemler ve hayvan besleme terimleri, Temel besin maddeleri ve fonksiyonlarını, Yemleri sınıflandırarak yem gruplama, yem Kalitesini ve kaliteyi etkileyen etmenler, gereksinme kavramı, Rasyon Hazırlama yaklaşımını giriş |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Hay. Bes. tarihi gelişimi, çiftlik hay.´da sindirim sistemi, |
Yok |
Görsel sunum |
|
2 |
Sindirim sıvıları, sindirim sistemi kontrolü, besin maddelerinin emilimi
Uygulama: Kanatlı sindirim sistemi , ruminant sindirim sistemi
|
Yok |
Görsel sunum |
|
3 |
Besin Maddeleri (Su ve Karbonhidratlar), Fonksiyonları ve Metabolizması |
Yok |
Görsel sunum |
|
4 |
Besin Maddeleri (Proteinler ve Lipitler), Fonksiyonları ve Metabolizması |
Yok |
Görsel sunum |
|
5 |
Besin Maddeleri (Vitaminler ve Mineraller) Fonksiyonları ve Metabolizması |
Yok |
Görsel sunum |
|
6 |
Besin madde gereksinmeleri ile ilgili kavramlar, tanımlar ve yem tüketimi |
Yok |
Görsel sunum |
|
7 |
Yemler ve Yemlerin besleme değerinin takdiri 1 |
Yok |
Görsel sunum |
|
8 |
Yemler ve Yemlerin besleme değerinin takdiri 2 |
Yok |
Görsel sunum |
|
9 |
Yemlerin sınıflandırılması ve yem hammaddeleri |
Yok |
Görsel sunum |
|
10 |
ARA SINAVI
|
3 saatlik çalışma |
Yazılı sınav |
|
11 |
Kaba yemler |
Yok |
Görsel sunum |
|
12 |
Kesif yemler ve Karma Yem |
Yok |
Görsel sunum |
|
13 |
Rasyon hazırlama prensipleri ve teknikleri |
Yok |
Görsel sunum |
|
14 |
Rasyon hazırlama prensipleri ve teknikleri |
Yok |
Görsel sunum |
|
15 |
genel değerlendirme |
Yok |
Görsel sunum |
|
16/17 |
Final |
3 saatlik çalışma |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
1. Genel Hayvan Besleme Ders Notu (Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Böl. Adana-2007)
(Prof.Dr. Hasan Rüştü KUTLU, Prof.Dr. Murat GÖRGÜLÜ, Doç.Dr. Ladine ÇELİK)
2. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi Ders Kitabı (Prof.Dr. Hasan Rüştü KUTLU)
3. Büyük ve Küçükbaş Hayvan Besleme (Prof.Dr. Murat GÖRGÜLÜ)
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
www.zootekni.org.tr
www.muratgorgulu.com.tr
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
14 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. |
5 |
|
2 |
Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir
Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir
|
5 |
|
3 |
Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir |
3 |
|
4 |
Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. |
4 |
|
5 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma |
5 |
|
6 |
Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme |
5 |
|
7 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
5 |
|
8 |
—Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek,
|
5 |
|
9 |
Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme |
5 |
|
10 |
Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama
kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama
yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
14 |
2 |
28 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 88 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|