Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Genel Hayvan Besleme

Dersin Kodu : ZTP211

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı :

Dersin Öğrenme Kazanımları : 1. Yem ve hayvan besleme ile ilgili terimleri bilir.
2. Temel besin maddeleri ve fonksiyonlarını giriş düzeyinde bilir.
3. Yemleri sınıflandırarak yem gruplarını tanımlayabilir.
4. Yem Kalitesini ve kaliteyi etkileyen etmenleri kısaca tanımlayabilir
5. Gereksinme kavramı, Rasyon Hazırlama yaklaşımını giriş düzeyinde bilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı öğrencilere öğrencilerin hayvan besleme temel terimlerini, besin maddelerini ve fonksiyonlarını tanımları ve hayavn besleme nosyonuna giriş yapmalarını kolaylaştırmaktır.

Dersin İçeriği : Yemler ve hayvan besleme terimleri, Temel besin maddeleri ve fonksiyonlarını, Yemleri sınıflandırarak yem gruplama, yem Kalitesini ve kaliteyi etkileyen etmenler, gereksinme kavramı, Rasyon Hazırlama yaklaşımını giriş

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Hay. Bes. tarihi gelişimi, çiftlik hay.´da sindirim sistemi, Yok Görsel sunum
2 Sindirim sıvıları, sindirim sistemi kontrolü, besin maddelerinin emilimi Uygulama: Kanatlı sindirim sistemi , ruminant sindirim sistemi Yok Görsel sunum
3 Besin Maddeleri (Su ve Karbonhidratlar), Fonksiyonları ve Metabolizması Yok Görsel sunum
4 Besin Maddeleri (Proteinler ve Lipitler), Fonksiyonları ve Metabolizması Yok Görsel sunum
5 Besin Maddeleri (Vitaminler ve Mineraller) Fonksiyonları ve Metabolizması Yok Görsel sunum
6 Besin madde gereksinmeleri ile ilgili kavramlar, tanımlar ve yem tüketimi Yok Görsel sunum
7 Yemler ve Yemlerin besleme değerinin takdiri 1 Yok Görsel sunum
8 Yemler ve Yemlerin besleme değerinin takdiri 2 Yok Görsel sunum
9 Yemlerin sınıflandırılması ve yem hammaddeleri Yok Görsel sunum
10 ARA SINAVI 3 saatlik çalışma Yazılı sınav
11 Kaba yemler Yok Görsel sunum
12 Kesif yemler ve Karma Yem Yok Görsel sunum
13 Rasyon hazırlama prensipleri ve teknikleri Yok Görsel sunum
14 Rasyon hazırlama prensipleri ve teknikleri Yok Görsel sunum
15 genel değerlendirme Yok Görsel sunum
16/17 Final 3 saatlik çalışma Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  1. Genel Hayvan Besleme Ders Notu (Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Böl. Adana-2007) (Prof.Dr. Hasan Rüştü KUTLU, Prof.Dr. Murat GÖRGÜLÜ, Doç.Dr. Ladine ÇELİK) 2. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi Ders Kitabı (Prof.Dr. Hasan Rüştü KUTLU) 3. Büyük ve Küçükbaş Hayvan Besleme (Prof.Dr. Murat GÖRGÜLÜ)
Diğer Kaynaklar  www.zootekni.org.tr www.muratgorgulu.com.tr


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 70
    Ödev/Proje/Diğer 14 30
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. 5
2 Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir 5
3 Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir 3
4 Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. 4
5 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma 5
6 Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme 5
7 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 5
8 —Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek, 5
9 Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme 5
10 Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 14 2 28
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 88
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.52
Dersin AKTS Kredisi: 4