Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Sebze Ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği

Dersin Kodu : TEP203

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. NEBAHAT SARI

Dersin Öğrenme Kazanımları : Sebze ve süs bitkileri ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme
Sebze ve süs bitkilerinin yetiştirebilme
Sebze bahçesi kurabilme, bakım işlemlerini gerçekleştirebilme, sorunları çözebilme

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen sebze ve süs bitkileri tür ve çeşitlerini tanımak; bitkisel, agronomik ve ekolojik özelliklerini bilmek; üretim miktarları, yetişme alanları ve yetiştiricilik sorunlarını tartışmak; bitkilerin gen merkezleri, yetiştirme teknikleri, bahçe kurma konularındaki temel kavramları ve konuları anlayabilmek

Dersin İçeriği : Sebze ve süs bitkileri kavramları, diğer kültür bitkilerinden farklılıkları, sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri, sebze ve süs bitkilerinin dünyadaki ve ülke ekonomisindeki yerleri, gen merkezleri, bahçe tesisi, çoğaltma teknikleri, toprak ve ekim-dikim yerleri hazırlığı, budama, gübreleme, sulama, tozlanma ve döllenmeye yardım konuları.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,derslikleri ve Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama alanları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Sebze kavramı ve diğer kültür bitkilerinden farklılıkları, sebzelerin değişik özelliklerine göre sınıflandırılması Ders notları ve kaynak kitaplar Yüzyüze eğitim, tartışma; uygulamada verilen parsellerde sebze yetiştirme
2 Dünyada ve Türkiye’de sebze tarımı ve sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri Ders notları ve kaynak kitaplar Yüzyüze eğitim, tartışma; uygulamada verilen parsellerde sebze yetiştirme
3 Sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemi Ders notları ve kaynak kitaplar Yüzyüze eğitim, tartışma; uygulamada verilen parsellerde sebze yetiştirme
4 Sebzelerin gen merkezleri Türkiye sebzecilik bölgeleri ve özellikleri Ders notları ve kaynak kitaplar Yüzyüze eğitim, tartışma; uygulamada verilen parsellerde sebze yetiştirme
5 Sebze bahçesi için yer seçimine etki eden faktörler Ders notları ve kaynak kitaplar Yüzyüze eğitim, tartışma; uygulamada verilen parsellerde sebze yetiştirme
6 Sebzecilik işletme şekilleri Sebze bahçelerinin kurulması Ders notları ve kaynak kitaplar Yüzyüze eğitim, tartışma; uygulamada verilen parsellerde sebze yetiştirme
7 Sebzelerde çoğaltma teknikleri Sebze tohumculuğu, tohumlara yapılan ön uygulamalar ve fidecilik Ders notları ve kaynak kitaplar Yüzyüze eğitim, tartışma; uygulamada verilen parsellerde sebze yetiştirme
8 Ara sınav Sınav hazırlığı Yazılı sınav
9 Sebzecilikte ekim nöbeti uygulamaları Sebze bahçelerinde toprak hazırlığı, ekim-dikim yerlerinin hazırlığı ve ekim-dikim Ders notları ve kaynak kitaplar Yüzyüze eğitim, tartışma; uygulamada verilen parsellerde sebze yetiştirme
10 Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler (budama, sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım vb.) Ders notları ve kaynak kitaplar Yüzyüze eğitim, tartışma; uygulamada verilen parsellerde sebze yetiştirme
11 Dünya´da ve Türkiye´de Süs Bitkilerinin Durumu Ders notları ve kaynak kitaplar Yüzyüze eğitim, tartışma; süs bitkileri için herbarium hazırlığı
12 Süs Bitkilerinde Üretim Ders notları ve kaynak kitaplar Yüzyüze eğitim, tartışma; süs bitkileri için herbarium hazırlığı
13 İç Mekan Süs Bitkileri Ders notları ve kaynak kitaplar Yüzyüze eğitim, tartışma; süs bitkileri için herbarium hazırlığı
14 İDış Mekan Süs Bitkileri Ders notları ve kaynak kitaplar Yüzyüze eğitim, tartışma; süs bitkileri için herbarium hazırlığı
15 Gül Yetiştiriciliği Ders notları ve kaynak kitaplar Yüzyüze eğitim, tartışma; süs bitkileri için herbarium hazırlığı
16/17 Yıl sonu sınavı Sınav hazırlığı Yazılı sınav; herbarium ve sebze parsellerinin değerlendirilmesi


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Genel Sebzecilik, Prof. Dr. Vedat Şeniz, Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Ders notları No: 53, Bursa 2003
 Sebze Yetiştiriciliği Cilt I, Prof. Dr. Atilla Günay, İzmir 2005
 Producing Vegetable Crops, George W. Ware and J.P. McCollum, The Interstate Printers&Publishers, Inc., 1980
 Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve fotoğraflarla zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu
 Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları, E.Özzambak, M.İsfendiyaroğlu, E.Zeybekoğlu, Ö.Kahraman
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 1 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Mesleğiyle ilgili ileri düzeyde konuları anlayabilmesine olanak sağlayacak bir altyapı oluşturmak üzere temel bilim ve temel mühendislik dersleriyle ilgili başlıca kuramları açıklayabilme ve uygulayabilme 4
2 Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini, bu alanda kullanılan araç-gereçler ile yararlanılan teknolojileri tanımlayabilme, tanıtabilme ve değerlendirebilme; tarımın ulusal ekonomi ve dünya ekonomisindeki yerini, önemini ve gelişimini açıklayabilme 5
3 Tarım sektöründe üretimden tüketime kadar yer alan tüm aşamaların karakteristik özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri tanımlayabilme, kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilirliği ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme, bu amaçla yararlanılan temel ekonomik ilkeleri açıklayabilme ve uygulayabilme 1
4 Tarım sektörü ve kırsal alanlardaki faaliyetler üzerinde etkili olan başlıca ekonomik, sosyal, doğal, kültürel, kurumsal, örgütsel ve yasal faktörleri, ulusal ve uluslararası güçleri ve aralarındaki etkileşimi, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini, ilgili kavram, düşünce, kuram ve yöntemleri açıklayabilme 1
5 Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara ekonomi biliminin temel ilkelerini uygulayabilme 1
6 Tarımsal üretim karar sürecinde kullanılacak ekonomik ve sosyal verileri çizelgeler, şekiller ve matematiksel semboller ile gösterebilme ve sözel olarak ifade edebilme 1
7 Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri bitkisel ve hayvansal üretim ve pazarlama süreçlerine uygulayabilme 1
8 Tarım sektöründe karşılaşılan sorunların analizine ilişkin gerekli verileri belirleme, toplama, eleştirel gözle inceleme, kullanma, uygun çerçeve, model ve yöntem seçme, verileri analiz etme, analiz sonuçlarını değerlendirebilme 1
9 Ekonomik ve sosyal verilerin analizinde temel bilgi teknolojilerinden ve bu amaçla hazırlanmış yazılımlardan yararlanma ve sonuçları yorumlama 1
10 Alanıyla ilgili çalışmaları yasal mevzuata uygun ve bağımsız bir şekilde yürütebilme; bu alanlarda danışmanlık, denetim, bilirkişilik yapabilme; disiplinler arası çalışmalara, ekip çalışmalarına katılabilme 1
11 Alanıyla ilgili güncel bilgilere erişebilme, edindiği bilgileri sorgulayabilme ve amaca uygun değerlendirerek kamu yararına kullanabilme 1
12 Sözlü ve yazılı olarak uzman ve uzman olmayan kişilerle iletişim kurabilme, bu amaçla en uygun iletişim yöntemlerini seçebilme; üretici ve örgüt bazında paydaşlarla işbirliği geliştirebilme 1
13 Mesleki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşlarıyla ilişki kurabilecek düzeyde genel ve mesleki yabancı dil bilgisinin kazanılması, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılabilmesi 1
14 Tarım sektöründe karşılaşılabilecek sorunları tanıyabilme, kapsamını belirleyebilme, bu konuda uygulanan çözüm, proje ve politikaların etkilerini değerlendirebilme; çözüm, proje ve politika alternatifleri üretebilme, ürettiği veya önerilen alternatiflerin olası etkilerini öngörebilme, alternatifler arasından belirlenen amaca en uygununu seçebilme; proje uygulayabilme, yönetebilme ve izleyebilme 1
15 Mesleğinin tarihsel gelişimi ve geçirdiği aşamaları, mesleğinin uygulanmasında uyulması zorunlu etik ilkeleri tanımlayabilme ve bu ilkeleri titizlikle uygulama bilincine sahip olma 1
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 5 5
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü: 97
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.88
Dersin AKTS Kredisi: 4