Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Beslenme İlkeleri

Dersin Kodu : G 230

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. CAHİDE YAĞMUR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Bilgi
Beslenmenin sağlık açısından önemini bilir.
Besinlerin enerji değerlerinin saptanmasını; vücuttaki enerji harcamasını ve ölçüm yöntemlerini öğrenir; enerji dengesinin sağlanarak vücut ağırlığının dengede tutulmasını bilir.
Vitamin ve minerallerin özelliklerini, kayıplarına yol açan etmenleri, kaynaklarını, günlük önerilen gereksinim miktarlarının yetersizliğinin ve aşırı alımlarının neden olacağı sorunları bilir.
Suyun beslenmede önemini, fonksiyonlarını, su gereksinimini sağlama yollarını ve su dengesizliği sorunlarını bilir.
Beceri
Yetişkin bireylerin günlük enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini karşılayacak gıdaları seçerek günlük menü planı yapar
Gıdaların enerji ve besin öğeleri içeriklerini hesaplar.
Bireylerin harcadıkları enerjiyi hesaplar.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Beslenmenin temel bilgi ve ilkelerini öğreterek beslenme ,sağlık etkileşimini bilen ve bu bilgilerini pratiğe aktaran gıda mühendisleri yetiştirmektir

Dersin İçeriği : Beslenmenin temel bilgisi Beslenme sağlık etkileşimi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : sınıf dersliği


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 BESLENMENİN ÖNEMİ, BESLENME VE SAĞLIK İLİŞKİSİ Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
2 KARBONHİDRATLAR Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
3 YAĞLAR Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
4 PROTEİNLER Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
5 BESİNLERİN ENERJİ DEĞERİ Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
6 ENERJİ HARCANMASININ SAPTANMASI VE BİREYLERİN ENERJİ GEREKSİNİMİ Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
7 SUYUN BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
8 ARA SINAV Tekrar Yazılı sınav
9 ELEKTROLİT MİNERALLER(SODYUM, POTASYUM, KLOR) Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
10 KALSİYUM, FOSFOR Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
11 MAGNEZYUM, DEMİR, BAKIR, İYOT, FLORİD, ÇİNKO, MANGANEZ, KROM, MOLİBDEN, KÜKÜRT, KOBALT, SELENYUM Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
12 AĞIR METALLER VE TOKSİK ETKİLERİ Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
13 A,D,E,K VİTAMİNLERİ Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
14 TİAMİN, RİBOFLAVİN, NİASİN, RİBOFLAVİN VİTAMİN B6, Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
15 FOLİK ASİT, VİTAMİN B12, PANTOTENİK ASİT, BİOTİN KARNİTİN, VİTAMİN C Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
16/17 YIL SONU SINAVI Tekrar Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Baysal, A. , 2006. Beslenme, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
 Demirci, M., 2003. Beslenme, Rebel Yayıncılık, Tekirdağ.
 . Aksoy, M. , 2000. Beslenme Biyokimyası, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
Diğer Kaynaklar  Spallholz, J.E. , Boylan, L.M., Drishell, J., A. , 1999. Nutrition, Chemistry and Biology, CRC Press, New York.
  Martha, H., Stipanuk, 2000. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition
 Carolin, D., Berdarier, 1998. Advanced Nutrition Micronutrients.
 Carolin, D. Berdarier, 2002. Handbook of Nutrition and Food.


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 5
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 0
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 0
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 0
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 5
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 0
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 0
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 2
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 0
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 4
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 5
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 0
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 0
15 Meslek etiğine saygılı olur 4
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 0
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 0
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 74
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.96
Dersin AKTS Kredisi: 3