Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Moleküler Biyoloji

Dersin Kodu : G 224

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 2

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. SADIK DİNÇER

Dersin Öğrenme Kazanımları : DNA hakkında bilgi sahibi olur
Gen sunumunu ve kontrolünü öğrenir.
Tamir mekanizmalarını hakkında bilgi sahibi olur
Klonlama metodlarını kavrar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Moleküler Biyoloji kavramlarını, Hücre içi sentez ve düzenleme mekanizmalarını, moleküler biyoloji uygulama alanları ve geleceği hakkında bilgi sahibi olmak.

Dersin İçeriği : DNA ve RNA nın yapısı, replikasyonu, mutasyonu, gen sunumu, gen sunumunun kontrol edilmesi, hasar tamir mekanizmaları, genetik mühendisliği uygulamaları ve kanser genetiği.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ziraat Fakültesi derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Hücre ve moleküler biyoloji, polimer maddeler, Kitap taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
2 Nükleik asitler, yapıları, fonksiyonları,Denaturasyon ve renaturasyonu, ökaryot ve prokaryot DNA nın özellikleri Kitap taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
3 Ökaryot, prokaryot, organel ve viral genetik materyalin replikasyonu, DNA polimeraz çeşitleri, ligazlar, topoizomerazlar, Kitap taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
4 Mutasyonlar Kitap taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
5 DNA onarım ve korunma mekanizması. Kitap taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
6 Transkripsiyon, . Kitap taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
7 Transkripsiyonun aşamaları, Ökaryotlarda Transkripsiyon, RNA Splasing(İşlenmesi) Kitap taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
8 Vize
9 DNA klonlama ve genetik mühendisliği, Kitap taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
10 Kalıtım mühendisliği, Gen klonlamada kullanılan vektörler, bitkilerde gen transfer yöntemleri, kalıtsal hastalıklarda gen tedavisi, Kitap taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
11 Protein sentezi, gen ekspresyonu, transkripsiyon, protein sentezine katılan hücresel elemanlar. Kitap taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
12 Proteibn sentezinin aşamaları, inisiyasyon, elongasyon ve terminasyon, protein sentez inhibitörleri Kitap taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
13 Protein sentezinin düzenlenmesi, Kitap taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
14 Hücre çoğalması ve kanser, Kitap taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
15 Hücre çoğalması ve kanser, Kitap taraması Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı
16/17 final


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Moleküler Biyoloji Önemli Notlar.Prof.Dr.Muhsin KONUK, Ocak 2004 Nobel yayın no:613 Nobel Basımevi Ankara. ISBN 975-591-596-6
 Moleküler Biyoloji Prof.Dr.Yavuz ENSARİ Ağustos 2002 1. Baskı ISBN 975-92913-0-4
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 2
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 1
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 2
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 3
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 4
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 4
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 2
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 3
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 3
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 2
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 2
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 1
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 1
15 Meslek etiğine saygılı olur 2
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 2
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 2
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 62
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.48
Dersin AKTS Kredisi: 2