|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Moleküler Biyoloji |
|
Dersin Kodu |
: |
G 224 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
2 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. SADIK DİNÇER |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
DNA hakkında bilgi sahibi olur Gen sunumunu ve kontrolünü öğrenir. Tamir mekanizmalarını hakkında bilgi sahibi olur Klonlama metodlarını kavrar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Moleküler Biyoloji kavramlarını, Hücre içi sentez ve düzenleme mekanizmalarını, moleküler biyoloji uygulama alanları ve geleceği hakkında bilgi sahibi olmak. |
|
Dersin İçeriği |
: |
DNA ve RNA nın yapısı, replikasyonu, mutasyonu, gen sunumu, gen sunumunun kontrol edilmesi, hasar tamir mekanizmaları, genetik mühendisliği uygulamaları ve kanser genetiği. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ziraat Fakültesi derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Hücre ve moleküler biyoloji, polimer maddeler, |
Kitap taraması |
Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı |
|
2 |
Nükleik asitler, yapıları, fonksiyonları,Denaturasyon ve renaturasyonu, ökaryot ve prokaryot DNA nın özellikleri |
Kitap taraması |
Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı |
|
3 |
Ökaryot, prokaryot, organel ve viral genetik materyalin replikasyonu, DNA polimeraz çeşitleri, ligazlar, topoizomerazlar, |
Kitap taraması |
Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı |
|
4 |
Mutasyonlar |
Kitap taraması |
Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı |
|
5 |
DNA onarım ve korunma mekanizması. |
Kitap taraması |
Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı |
|
6 |
Transkripsiyon, . |
Kitap taraması |
Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı |
|
7 |
Transkripsiyonun aşamaları, Ökaryotlarda Transkripsiyon, RNA Splasing(İşlenmesi) |
Kitap taraması |
Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı |
|
8 |
Vize |
|
|
|
9 |
DNA klonlama ve genetik mühendisliği, |
Kitap taraması |
Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı |
|
10 |
Kalıtım mühendisliği, Gen klonlamada kullanılan vektörler, bitkilerde gen transfer yöntemleri, kalıtsal hastalıklarda gen tedavisi, |
Kitap taraması |
Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı |
|
11 |
Protein sentezi, gen ekspresyonu, transkripsiyon, protein sentezine katılan hücresel elemanlar. |
Kitap taraması |
Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı |
|
12 |
Proteibn sentezinin aşamaları, inisiyasyon, elongasyon ve terminasyon, protein sentez inhibitörleri |
Kitap taraması |
Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı |
|
13 |
Protein sentezinin düzenlenmesi, |
Kitap taraması |
Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı |
|
14 |
Hücre çoğalması ve kanser, |
Kitap taraması |
Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı |
|
15 |
Hücre çoğalması ve kanser, |
Kitap taraması |
Slayt gösterimi ve kısa videoklip yansısı |
|
16/17 |
final |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Moleküler Biyoloji Önemli Notlar.Prof.Dr.Muhsin KONUK, Ocak 2004 Nobel yayın no:613 Nobel Basımevi Ankara. ISBN 975-591-596-6
Moleküler Biyoloji Prof.Dr.Yavuz ENSARİ Ağustos 2002 1. Baskı ISBN 975-92913-0-4
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
2 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
1 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
2 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
3 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
4 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
2 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
3 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
3 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
2 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
2 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
1 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
1 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
2 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
2 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
2 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 62 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.48 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 2 |
|
|
|