Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Temel Bilgi. Tekn.

Dersin Kodu : ENF101

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. G.TAMER KAYAALP

Dersin Öğrenme Kazanımları : 1) Öğrenci Internet Kullanımını bilir.
2) Office Programlardan Excel, Word kullanımını bilir.
3) Power Point sunu hazırlamayı bilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı öğrencilere temel bilgisayar bilgisi, Windows işletim sistemi ve Office Programları hakkında bilgi kazandırmak, öğrencilerin Office Programlarını kullanabilir duruma gelmesini sağlamak ve temel bilgisayar bilgisi ışığında bilgisayarla ilgili problemleri çözebilme yeteneğini geliştirmek.

Dersin İçeriği : Dersin içeriğinde Office Programların Kullanımı yer alır.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Bilgisayar Laboratuarı


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Bilgisayarın Tarihçesi Ders kitabındaki ilgili konular Ders kitabındaki ilgili konular
2 Temel Terimler ve Kavramlar Ders kitabındaki ilgili konular Ders kitabındaki ilgili konular
3 İşletim Sistemlerine Giriş Ders kitabındaki ilgili konular Ders kitabındaki ilgili konular
4 XP İşletim Sisteminde Masaüstü Öğeleri Ders kitabındaki ilgili konular Ders kitabındaki ilgili konular
5 XP İşletim Sisteminde Denetim Masası Elemanları Ders kitabındaki ilgili konular Ders kitabındaki ilgili konular
6 Kelime İşlemciler (Word) ‘ de Dosya, Düzen, Görünüm ve Ekle Menüleri Ders kitabındaki ilgili konular Ders kitabındaki ilgili konular
7 Kelime İşlemciler (Word)’ de Biçim, Araçlar, Tablo ve Yardım Menüleri Ders kitabındaki ilgili konular Ders kitabındaki ilgili konular
8 Excel Programında Dosya, Düzen, Görünüm ve Ekle Menüleri Ders kitabındaki ilgili konular Ders kitabındaki ilgili konular
9 ARA SINAVI Ders kitabındaki ilgili konular Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders kitabından çalışarak sınava hazırlanmak.
10 Excel Programında Biçim, Araçlar, Veri ve Yardım Menüleri Ders kitabındaki ilgili konular Ders kitabındaki ilgili konular
11 Sunu Hazırlama (Power Point) Programında Dosya, Düzen, Görünüm ve Ekle Menüleri Ders kitabındaki ilgili konular Ders kitabındaki ilgili konular
12 Sunu Hazırlama (Power Point) Programında Biçim, Araçlar, Slayt Gösterisi ve Yardım Menüleri Ders kitabındaki ilgili konular Ders kitabındaki ilgili konular
13 İnternete Giriş Ders kitabındaki ilgili konular Ders kitabındaki ilgili konular
14 Web ve Bilgi Tarama Sistemleri Ders kitabındaki ilgili konular Ders kitabındaki ilgili konular
15 Genel Değerlendirme Ders kitabındaki ilgili konular Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders kitabından çalışarak sınava hazırlanmak.
16/17 YARIYIL SONU SINAVI Ders kitabındaki ilgili konular Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders kitabından çalışarak sınava hazırlanmak.


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Görsel Eğitim CD’leri ve bu CD’lerin içeriğinde hazırlanmış ders kitabı XP, Word, Excel ve Power Point Ders Kitabı ve Görsel Eğitim CD´leri , Morpa Kültür Yayınları
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 40
    Ödev/Proje/Diğer 2 60
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 3
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 3
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 0
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 3
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 0
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 0
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 5
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 0
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 0
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 2
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 0
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 5
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 0
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 3
15 Meslek etiğine saygılı olur 0
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 0
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 15 4 60
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 15 1 15
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 2 4
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü: 92
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.68
Dersin AKTS Kredisi: 4