|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Mesleki Uygulama 1 |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF427 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Alt Aşama (Önlisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. DURSUN AVŞAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Dip trolü, fanyalı karides uzatma ağı, paraketa, ığrıp ve serpme gibi balıkçılık uygulamalarını öğrenir Balıklarda yaş tayini ve bazı morfometrik ölçümleri bilir Su ürünlerinin temizlenmesi ve fileto yapımını öğrenir, ekonomik olmayan türlerden silaj hazırlayabilir Doğadan ihtiyoplankton örneklerinin toplanması ve bu örneklerin çeşitli amaçlarla kullanılması hakkında bilgi sahibi olur. Kıyı profili çıkarılmasını bilir Bölgemizdeki temel bivalvia ve gastropod türlerini tanır Balıklara aşı yapılması ve ilaç uygulama yöntemlerini öğrenir. Paraziter, bakteriyel hastalıkların teşhisi, antibiyogram uygulaması ve kan alma yöntemlerini bilir Artemia açtırılması ve saymasını öğrenir Lagün sistemlerini bilir ve dalyan balıkçılığını öğrenir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Öğrencilere verilen teorik bilgileri, uygulamaya aktarma becerisi sağlamak ve öğrencinin kariyer alanındaki ilgilerini test etme olanağı sunmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Öğrencinin lisans eğitimi boyunca temel bilimler, su ürünleri yetiştiriciliği, hastalıkları, avlama ve işleme alanında edindiği teorik bilgilerin uygulamasını içerir |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi Yumurtalık Deniz Ürünleri Araştırma İstasyonu |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Balıkçılık Uygulaması 1 (Dip Trolü) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
2 |
Balıkçılık uygulaması 2 (Fanyalı Karides Uzatma Ağı) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
3 |
Balıkçılık uygulaması 3 (Paraketa) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
4 |
Balıkçılık uygulaması 4 (Iğrıp ve serme) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
5 |
Balıkçılık uygulaması 5 (Balıklarda yaş tayini ve bazı morfometrik karakterler) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
6 |
İşleme teknolojisi uygulaması 1 (Su ürünlerinin temizlenmesi ve fileto çıkartılması) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
7 |
İşleme teknolojisi uygulaması 2 (Ödev- Ekonomik olmayan türlerden slaj yapımı) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
8 |
Temel bilimler uygulaması 1 (İhtiyoplankton örneklemesi ve örneklerin incelenmesi) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
9 |
Temel bilimler uygulaması 2 (Kıyı profili çıkarılması) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
10 |
Temel bilimler uygulaması 3 (Bölgemizdeki bazı bivalvia ve gastropod türleri) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
11 |
Balık hastalıkları uygulaması 1 (Balıklara aşı yapılması ve ilaç uygulanması) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
12 |
Balık hastalıkları uygulaması 2 (Paraziter hastalıkların tayini ve kan alma) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
13 |
Balık hastalıkları uygulaması 3 (Bakteriyel hastalıkların teşhisi ve antibiyogram uygulaması) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
14 |
Yetiştiricilik uygulaması (Artemia açtırılması ve sayılması) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
15 |
Teknik Gezi (Yumurtalık lagünleri) |
Programın incelenmesi |
Uygulama |
|
16/17 |
Final |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Sözlü Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
İlgili yayınlar
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
0 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
5 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
5 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
5 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
5 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
5 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
5 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
5 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
5 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
5 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
5 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
5 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
5 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
5 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
20 |
20 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
0 |
0 |
0 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
20 |
20 |
|
Toplam İş Yükü: | 96 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.84 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|