Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Mesleki Uygulama 1

Dersin Kodu : SUF427

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Alt Aşama (Önlisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. DURSUN AVŞAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Dip trolü, fanyalı karides uzatma ağı, paraketa, ığrıp ve serpme gibi balıkçılık uygulamalarını öğrenir
Balıklarda yaş tayini ve bazı morfometrik ölçümleri bilir
Su ürünlerinin temizlenmesi ve fileto yapımını öğrenir, ekonomik olmayan türlerden silaj hazırlayabilir
Doğadan ihtiyoplankton örneklerinin toplanması ve bu örneklerin çeşitli amaçlarla kullanılması hakkında bilgi sahibi olur.
Kıyı profili çıkarılmasını bilir
Bölgemizdeki temel bivalvia ve gastropod türlerini tanır
Balıklara aşı yapılması ve ilaç uygulama yöntemlerini öğrenir.
Paraziter, bakteriyel hastalıkların teşhisi, antibiyogram uygulaması ve kan alma yöntemlerini bilir
Artemia açtırılması ve saymasını öğrenir
Lagün sistemlerini bilir ve dalyan balıkçılığını öğrenir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : yok

Dersin Amacı : Öğrencilere verilen teorik bilgileri, uygulamaya aktarma becerisi sağlamak ve öğrencinin kariyer alanındaki ilgilerini test etme olanağı sunmaktır.

Dersin İçeriği : Öğrencinin lisans eğitimi boyunca temel bilimler, su ürünleri yetiştiriciliği, hastalıkları, avlama ve işleme alanında edindiği teorik bilgilerin uygulamasını içerir

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi Yumurtalık Deniz Ürünleri Araştırma İstasyonu


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Balıkçılık Uygulaması 1 (Dip Trolü) Programın incelenmesi Uygulama
2 Balıkçılık uygulaması 2 (Fanyalı Karides Uzatma Ağı) Programın incelenmesi Uygulama
3 Balıkçılık uygulaması 3 (Paraketa) Programın incelenmesi Uygulama
4 Balıkçılık uygulaması 4 (Iğrıp ve serme) Programın incelenmesi Uygulama
5 Balıkçılık uygulaması 5 (Balıklarda yaş tayini ve bazı morfometrik karakterler) Programın incelenmesi Uygulama
6 İşleme teknolojisi uygulaması 1 (Su ürünlerinin temizlenmesi ve fileto çıkartılması) Programın incelenmesi Uygulama
7 İşleme teknolojisi uygulaması 2 (Ödev- Ekonomik olmayan türlerden slaj yapımı) Programın incelenmesi Uygulama
8 Temel bilimler uygulaması 1 (İhtiyoplankton örneklemesi ve örneklerin incelenmesi) Programın incelenmesi Uygulama
9 Temel bilimler uygulaması 2 (Kıyı profili çıkarılması) Programın incelenmesi Uygulama
10 Temel bilimler uygulaması 3 (Bölgemizdeki bazı bivalvia ve gastropod türleri) Programın incelenmesi Uygulama
11 Balık hastalıkları uygulaması 1 (Balıklara aşı yapılması ve ilaç uygulanması) Programın incelenmesi Uygulama
12 Balık hastalıkları uygulaması 2 (Paraziter hastalıkların tayini ve kan alma) Programın incelenmesi Uygulama
13 Balık hastalıkları uygulaması 3 (Bakteriyel hastalıkların teşhisi ve antibiyogram uygulaması) Programın incelenmesi Uygulama
14 Yetiştiricilik uygulaması (Artemia açtırılması ve sayılması) Programın incelenmesi Uygulama
15 Teknik Gezi (Yumurtalık lagünleri) Programın incelenmesi Uygulama
16/17 Final Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Sözlü Sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  İlgili yayınlar
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 0 100
    Ödev/Proje/Diğer 1 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 5
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 5
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 5
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 5
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 5
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 5
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 5
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 5
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 5
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 5
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 5
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 5
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 5
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 20 20
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 0 0 0
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü: 96
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.84
Dersin AKTS Kredisi: 4