|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balık Besleme |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF425 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
5 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ABDURRAHMAN POLAT |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Balıklarda besin alımı, besleme oranı ve besleme sıklığı konularını açıklar Balıkların protein ve esansiyel aminoasit gereksinimlerini açıklar Balıklarıda yağ asitlerinin önemi ve esansiyel yağ asitlerini açıklar Balıklarda vitaminlerin ve minerallerin önemini açıklar Antibesinsel maddeler ve bunların balıklarda önemini anlatır
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Balık beslemede temel prensipler, besin maddelerinin sindirimi ve metabolizması, antibesinsel maddeler ve balık besleme açısından önemi, balıkların protein, aminoasit, yağ, yağ asitleri, karbonhidrat, vitamin ve mineral ihtiyaçları ile ilgili temel bilgilerin verilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Balık beslemede temel prensipler, balık beslemede antibesinsel maddeler ve besleme açısından önemi, sindirim oranı, metabolizma, balıkların protein ve aminoasit ihtiyaçları, esansiyel aminoasitler, aminoasit metabolizması, besinlerin enerjetiği, balık besinlerindeki protein-enerji dengesi, balıkların lipit ve yağ asitleri ihtiyaçları, esansiyel yağ asitleri, yağ asitlerinin ß oksidasyonu, balıklarda karbonhidratların sindirimi ve değerlendirilmesi, balık beslemede vitaminlerin metabolizmadaki rolleri ve önemi, balıkların vitamin ihtiyaçları, balık beslemede minerallerin önemi, Balıkların mineral madde ihtiyaçları, balıklarda vitaminlerin, yağ asitlerinin, aminoasitlerin ve bazı minerallerin eksikliğinde görülen belirtiler |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş |
Konu ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım |
|
2 |
Balıklarda besin alımı, beslenme davranışları. Ödev |
Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
3 |
Balıklarda yemleme oranı, sıklığı, besleme şekli. |
Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev için çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
4 |
Balıklarda besinlerin sindirimi, besin maddelerinin metabolizması, Ödev |
Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
5 |
Metabolizma, besinlerin enerjetiği. |
Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev için çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
6 |
Balıkların protein gereksinimleri, esansiyel olan aminoasitler, ödev |
Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev için çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
7 |
Aminoasitlerin deaminasyonu |
Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
8 |
Arasınav |
Sınava hazırlık |
Yazılı sınav |
|
9 |
Balık beslemede lipitlerin önemi, ödev |
Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev çalışması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
10 |
Enerji kaynağı olarak yağlar, balıklarda esansiyel olan yağ asitleri. |
Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
11 |
Balıklarda karbonhidratların önemi, glikoz metabolizması, |
Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
12 |
Balıkların karbonhidrat kullanımları |
Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
13 |
Balık beslemede vitaminlerin önemi ve gereksinimi, vitamin eksikliğinde görülen belirtiler |
Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
14 |
Yağda eriyen vitaminler, suda eriyen vitaminler |
Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödevler için çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
15 |
Ödevlerin değerlendirilmesi |
Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması |
Düz anlatım, görsel sunum, beyin fırtınası |
|
16/17 |
Final sınavı |
Final sınavına hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
POLAT,A.2011."Yemler Bilgisi ve Karma yem Teknolojisi" (Ders Kitabı)
HALVER, J.E., 2002." Fish Nutrition"
POLAT,A.,2013. "Balık Besleme" (Ders Kitabı)
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
40 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
4 |
60 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
1 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
2 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
5 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
4 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
5 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
5 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
3 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
2 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
2 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
4 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
5 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
4 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
1 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
3 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
4 |
5 |
20 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
5 |
5 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
7 |
7 |
|
Toplam İş Yükü: | 116 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.64 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 5 |
|
|
|