Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Ekonomik Deniz Balıkları Ve Balıkçılığı

Dersin Kodu : SUF409

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. DURSUN AVŞAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Denizel balıklardan ekonomik öneme sahip olanları belirleyebilir
Balık davranışlarıyla avcılık stratejisi arasındaki ilişkiyi kurabilir
Akdeniz sular sisteminin dünya balıkçılığındaki yerini belirleyebilir
Ekonomik öneme sahip balıklar arasındaki etkileşimi açıklayabilir
Balııkçılık sektöründen ekonomiye olan katkıyı diğerlerinden ayırd edebilir
Ekonomik değere sahip balıkların kullanım şekillerini gösterebilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı, geleneksel olarak uygulanan balıkçılığı tanıtmak; ekonomik değeri olan balıkların biyolojileri gereği sergiledikleri davranış şekilleriyle uygulanan avcılık yöntemleri arasındaki ilişkiyi kurarak modern balıkçılık stratejilerini belirlemeyi sağlamaktır.

Dersin İçeriği : Giriş, Türkiye´nin Balık Üretimi, Balıkçılığın Önemli Türleri, Balıkçılığın Durumu, Su Ürünleri Kaynakları, Balıkçılık Yönetimi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş, Balıkçılıkla İlgili Bilgi ve Bulgular Ders Notları 1-4. sayfalar okunacak Düz Anlatım
2 Türkiye´nin Balık Üretimi ve Bölgelere (Deniz) Göre Dağılımı Ders Notları 5-9. sayfalar okunacak Düz Anlatım
3 Balık Üretiminin Türlere Göre Dağılımı Ders Notları 9-13. sayfalar okunacak Düz Anlatım
4 Hamsi (Engraulis encrasicolus) Ders Notları 13-20. sayfalar okunacak Düz Anlatım
5 Karagöz İstavrit (T. trachurus); Kraça (T. mediterraneus) ve Sardalya (S. pilchardus) Ders Notları 20-30. sayfalar okunacak Düz Anlatım
6 Uskumru (Scomber scombrus) ve Kolyoz (Scomber colias) Ders Notları 30-37. sayfalar okunacak Düz Anlatım
7 Mezgit (Merlangius merlangus euxinus) ve Kefaller (Mugil ve Liza spp.) Ders Notları 37-46. sayfalar okunacak Düz Anlatım
8 Ara Sınav Sınav için Çalışma
9 Palamut (Sarda sarda), Lüfer (Pomatomus saltatrix) Ders Notları 46-52. sayfalar okunacak Düz Anlatım
10 Kalkan (Scopthalmus maximus) ve Dil Balığı (Solea solea) Ders Notları 52-58. sayfalar okunacak Düz Anlatım
11 Keserbaş Barbun (Mullus barbatus) ve Taş Barbunu (Mullus surmuletus) Ders Notları 58-64. sayfalar okunacak Düz Anlatım
12 Türkiye´nin Su Ürünleri Potansiyeli ve Uygulanan Balıkçılık Ders Notları 64-71. sayfalar okunacak Düz Anlatım
13 Balıkçılığın Durumu Ders Notları 71-74. sayfalar okunacak Düz Anlatım
14 Su Ürünleri Kaynakları Ders Notları 74-78. sayfalar okunacak Düz Anlatım
15 Balıkçılığın İdare Edilmesi Ders Notları 78-83. sayfalar okunacak Düz Anlatım
16/17 Final Sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  AVŞAR, D., 2000. Ekonomik Deniz Balıkları ve Balıkçılığı. Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Ders Notları. Adana, 84s.
 AKŞİRAY, F., 1987. Türkiye Deniz Balıkları ve Tayin Anahtarı (The Identification sheets for the Turkey´s marine fishes). İst. Üniversitesi Rektorlüğü yayınları. No: 3490, II. Baskı, 811s.
 TURAN, C., (Edt.), 2007. Türkiye Kemikli Deniz Balıkları Atlası ve Sistematiği. Nobel Kitabevi, Nobel Matbaacılık, 549s.
 MATER, S., KAYA, M., BİLECENOĞLU, M., 2003. Türkiye Deniz Balıkları Atlası (Yardımcı Ders Kitabı). Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayınları No: 68. Yardımcı Ders Kitapları Dizini No: 11. Ege Üniv. Basımevi, Bornova-İzmir, 169s.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 0
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 3
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 1
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 3
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 1
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 4
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 1
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 0
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 1
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 2
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 2
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 5
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 0
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 4
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 8 2 16
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 8 16
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü: 86
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.44
Dersin AKTS Kredisi: 3