|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Ekonomik Deniz Balıkları Ve Balıkçılığı |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF409 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. DURSUN AVŞAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Denizel balıklardan ekonomik öneme sahip olanları belirleyebilir Balık davranışlarıyla avcılık stratejisi arasındaki ilişkiyi kurabilir Akdeniz sular sisteminin dünya balıkçılığındaki yerini belirleyebilir Ekonomik öneme sahip balıklar arasındaki etkileşimi açıklayabilir Balııkçılık sektöründen ekonomiye olan katkıyı diğerlerinden ayırd edebilir Ekonomik değere sahip balıkların kullanım şekillerini gösterebilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı, geleneksel olarak uygulanan balıkçılığı tanıtmak; ekonomik değeri olan balıkların biyolojileri gereği sergiledikleri davranış şekilleriyle uygulanan avcılık yöntemleri arasındaki ilişkiyi kurarak modern balıkçılık stratejilerini belirlemeyi sağlamaktır.
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Giriş, Türkiye´nin Balık Üretimi, Balıkçılığın Önemli Türleri, Balıkçılığın Durumu, Su Ürünleri Kaynakları, Balıkçılık Yönetimi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş, Balıkçılıkla İlgili Bilgi ve Bulgular
|
Ders Notları 1-4. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım
|
|
2 |
Türkiye´nin Balık Üretimi ve Bölgelere (Deniz) Göre Dağılımı
|
Ders Notları 5-9. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım
|
|
3 |
Balık Üretiminin Türlere Göre Dağılımı
|
Ders Notları 9-13. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım
|
|
4 |
Hamsi (Engraulis encrasicolus)
|
Ders Notları 13-20. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım
|
|
5 |
Karagöz İstavrit (T. trachurus); Kraça (T. mediterraneus) ve Sardalya (S. pilchardus)
|
Ders Notları 20-30. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım
|
|
6 |
Uskumru (Scomber scombrus) ve Kolyoz (Scomber colias)
|
Ders Notları 30-37. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım
|
|
7 |
Mezgit (Merlangius merlangus euxinus) ve Kefaller (Mugil ve Liza spp.)
|
Ders Notları 37-46. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım
|
|
8 |
Ara Sınav
|
Sınav için Çalışma
|
|
|
9 |
Palamut (Sarda sarda), Lüfer (Pomatomus saltatrix) |
Ders Notları 46-52. sayfalar okunacak |
Düz Anlatım
|
|
10 |
Kalkan (Scopthalmus maximus) ve Dil Balığı (Solea solea) |
Ders Notları 52-58. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım
|
|
11 |
Keserbaş Barbun (Mullus barbatus) ve Taş Barbunu (Mullus surmuletus) |
Ders Notları 58-64. sayfalar okunacak |
Düz Anlatım
|
|
12 |
Türkiye´nin Su Ürünleri Potansiyeli ve Uygulanan Balıkçılık |
Ders Notları 64-71. sayfalar okunacak |
Düz Anlatım
|
|
13 |
Balıkçılığın Durumu |
Ders Notları 71-74. sayfalar okunacak |
Düz Anlatım
|
|
14 |
Su Ürünleri Kaynakları |
Ders Notları 74-78. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım
|
|
15 |
Balıkçılığın İdare Edilmesi |
Ders Notları 78-83. sayfalar okunacak |
Düz Anlatım |
|
16/17 |
Final Sınavı
|
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
AVŞAR, D., 2000. Ekonomik Deniz Balıkları ve Balıkçılığı. Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Ders Notları. Adana, 84s.
AKŞİRAY, F., 1987. Türkiye Deniz Balıkları ve Tayin Anahtarı (The Identification sheets for the Turkey´s marine fishes). İst. Üniversitesi Rektorlüğü yayınları. No: 3490, II. Baskı, 811s.
TURAN, C., (Edt.), 2007. Türkiye Kemikli Deniz Balıkları Atlası ve Sistematiği. Nobel Kitabevi, Nobel Matbaacılık, 549s.
MATER, S., KAYA, M., BİLECENOĞLU, M., 2003. Türkiye Deniz Balıkları Atlası (Yardımcı Ders Kitabı). Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayınları No: 68. Yardımcı Ders Kitapları Dizini No: 11. Ege Üniv. Basımevi, Bornova-İzmir, 169s.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
2 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
0 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
3 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
1 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
3 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
1 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
4 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
1 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
0 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
1 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
2 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
2 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
5 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
0 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
8 |
2 |
16 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
2 |
8 |
16 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
12 |
12 |
|
Toplam İş Yükü: | 86 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.44 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|