Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Yem Değ. Analiz Ve Yöntemleri

Dersin Kodu : ZTP477

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Alt Aşama (Önlisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Yemlerin tanımı ve sınıflandırılması
Yemlerin değerini etkileyen faktörler
yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak değerlendirilmesi
yem analizleri

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : ZTP302 Yemler Bilgisi Ve Yem Teknolojisi

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Yem değerlendirme ve analiz yöntemlerinin öğretilmesi

Dersin İçeriği : Yemlerin değerini etkileyen faktörler, yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak değerlendirilmesi ve bu değerlendirme aşamalarında yürütülen analizler

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : derslik ve laboratuvar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Yemin tanımı ve sınıflandırılması kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması
2 Yem değerini etkileyen faktörler kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması
3 Kaba ve yoğun Yemlerden numune alma ve analize hazırlama kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması
4 Kaba Yemlerde fiziksel analizler kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması
5 Yoğun yenlerde fiziksel analizler kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması
6 Yemlerin kimyasal analize hazırlanması kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması
7 Kuru madde analizi kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması
8 Ham kül-organik madde analizi kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması
9 Ham yağ analizi kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması
10 Ham protein analizi ve ara sınavı kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması
11 Ham selüloz analizi kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması
12 ADF analizi kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması
13 NDF analizi kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması
14 Analiz Sonuçlarının Raporlanması kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu, tartışma ve yorumlama
15 genel tekrar kaynak okuma, web tarama düz anlatım, sunu, tartışma ve yorumlama
16/17 final sınavı yok yok


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 7 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. 4
2 Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir 5
3 Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir 4
4 Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. 5
5 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma 4
6 Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme 4
7 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 4
8 —Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek, 5
9 Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme 5
10 Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 7 1 7
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 79
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.16
Dersin AKTS Kredisi: 3