|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Yem Değ. Analiz Ve Yöntemleri |
|
Dersin Kodu |
: |
ZTP477 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Alt Aşama (Önlisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Yemlerin tanımı ve sınıflandırılması Yemlerin değerini etkileyen faktörler yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak değerlendirilmesi yem analizleri
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
ZTP302 Yemler Bilgisi Ve Yem Teknolojisi
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Yem değerlendirme ve analiz yöntemlerinin öğretilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Yemlerin değerini etkileyen faktörler, yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak değerlendirilmesi ve bu değerlendirme aşamalarında yürütülen analizler |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
derslik ve laboratuvar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Yemin tanımı ve sınıflandırılması |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması |
|
2 |
Yem değerini etkileyen faktörler |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması |
|
3 |
Kaba ve yoğun Yemlerden numune alma ve analize hazırlama |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması |
|
4 |
Kaba Yemlerde fiziksel analizler |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması |
|
5 |
Yoğun yenlerde fiziksel analizler |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması |
|
6 |
Yemlerin kimyasal analize hazırlanması |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması |
|
7 |
Kuru madde analizi |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması |
|
8 |
Ham kül-organik madde analizi |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması |
|
9 |
Ham yağ analizi |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması |
|
10 |
Ham protein analizi ve ara sınavı |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması |
|
11 |
Ham selüloz analizi |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması |
|
12 |
ADF analizi |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması |
|
13 |
NDF analizi |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu ve laboratıuvar çalışması |
|
14 |
Analiz Sonuçlarının Raporlanması |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu, tartışma ve yorumlama |
|
15 |
genel tekrar |
kaynak okuma, web tarama |
düz anlatım, sunu, tartışma ve yorumlama |
|
16/17 |
final sınavı |
yok |
yok |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
7 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. |
4 |
|
2 |
Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir
Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir
|
5 |
|
3 |
Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir |
4 |
|
4 |
Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. |
5 |
|
5 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma |
4 |
|
6 |
Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme |
4 |
|
7 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
4 |
|
8 |
—Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek,
|
5 |
|
9 |
Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme |
5 |
|
10 |
Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama
kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama
yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
7 |
1 |
7 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
1 |
1 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
|
Toplam İş Yükü: | 79 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.16 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|