|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balıkçılıkta Alternatif Ürünler |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-552 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. YASEMEN YANAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Su ürünleri işleme atıklarının önemini açıklar Yenilebilen yan ürünlerin değerlendirilmesini kavrar İşleme atıklarından elde edilen biyoaktif bileşenleri açıklar Yenilemeyen yan ürünlerin değerlendirilmesini açıklar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su ürünleri endüstrisinin yan ürünlerini kavramak, doğrudan yenilebilen (balık yağı, balık proteini konsantreleri, balık unu, fermente su ürünleri) ve yenilemeyen yan ürünlerin (balık silajı, kitin, jelatin, insülin iyot, mannit vb.) tıbbi ve biyolojik değerlendirilmesi hakkında temel bilgileri kazanmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu derste doğrudan yenilebilen su ürünleri yan ürünlerinin değerlendirilmesi (balık yağı, balık proteini konsantreleri, balık unu, fermente su ürünleri) ve besleyici değerleri açıklanmaktadır. Doğrudan yenilemeyen veya insan gıdası olamayan yan ürünlerin tıbbi ve biyolojik açıdan değerlendirilmesi (balık silajı, kitin, jelatin, insülin iyot, mannit vb.) öğretilmektedir. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik ve Su Ürünleri Fakültesi Laboratuarı |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dünyada ve Türkiyede Su ürünleri işleme atıklarının durumu |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz Anlatım
|
|
2 |
Yenilebilen su ürünleri atıkları ve kullanım alanları |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
3 |
Balık Protein Konsantreleri Üretim Teknolojisi |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
4 |
Fermente Su Ürünleri Üretimi |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı |
Düz anlatım, Gösterim |
|
5 |
Hidrolize Balık Ürünleri Üretimi |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
6 |
Vitamin ve Kalsiyum Üretimi |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
7 |
Sanayide kullanılan Yenilemez Ürünler |
İlgili kaynakların okunması ve makale tarama |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
8 |
Ara Sınav |
Ara sınav için hazırlık |
Ara sınav |
|
9 |
Balık Unu |
İlgili kaynakların okunması ve makale tarama |
Düz anlatım, gösterim |
|
10 |
Balık Silajı |
İlgili kaynakların okunması ve makale tarama |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
11 |
Balık Derisi, Tutkal, İnsülin üretimi |
İlgili kaynakların okunması ve makale tarama |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
12 |
İyot ve Manit Üretimi |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı |
Düz anlatım, Gösterim |
|
13 |
Kitin ve Kitosan Üretimi ve Kullanım alanları |
İlgili kaynakların okunması ve makale tarama |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
14 |
Kollojen ve jelatin Üretimi ve Kullanım Alanları |
İlgili kaynakların okunması ve makale tarama |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
15 |
Gübre ve Rennin eldesi |
İlgili kaynakların okunması ve makale tarama |
Düz anlatım, Tartışmalı ders |
|
16/17 |
Final sınavı |
Final sınavına hazırlık |
Final sınavı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Maximising the value of
marine by-products CRC Press
Yanar, Y. Balıkçılık Yan Ürünleri Teknolojisi Ders Notları
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
30 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
70 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
5 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
4 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
3 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
2 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
3 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
3 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
3 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
3 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
2 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
1 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
1 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
3 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
3 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
20 |
40 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
12 |
12 |
|
Toplam İş Yükü: | 160 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6.4 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|