|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Bulaşıcı Hastalıklar Ve Epidemiyoloji |
|
Dersin Kodu |
: |
HML220 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
2 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. HAKAN DEMİRHİNDİ |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Bu dersin sonunda hemşire adayları; Bulaşıcı hastalıkların tanımını yapabilmeli
Bulaşıcı hastalık yapan etkenleri sınıflayabilmeli Enfeksiyon zincirini tanımlayabilmeli Bulaşıcı hastalıkların klinik özellikleriyle bulgu-belirtilerini sayabilemeli Bulaşıcı hastalıkların kontrolünün önemini anlatabilmeli, korunma yöntemlerini sıralayabilmeli El hijyeni sağlama aşamalarını sayabilmeli ve demonstre edebilmeli Bağışıklamanın önemini anlatabilmeli ve ülkemizdeki bağışıklama programını sıralayabilmeli Epidemiyolojinin tanımını yapabilmeli, epidemiyolojik ölçütleri ve temel sağlık göstergelerini sayabilmeli, hesaplayabilmeli ve yorumlayabilmeli Toplumda sık görülen bulaşıcı hastalıkları, salgınları sıralayabilmeli Bulaşıcı hastalıkların epidemiyolojik açıdan sınıflandırabilmeli ve hemşirelik yaklaşımlarını sayabilmeli Bulaşıcı hastalıkların klinik açıdan sınıflandırabilmeli ve hemşirelik yaklaşımlarını sayabilmeli Yataklı tedavi kurumlarındaki bulaşıcı hastalıklarda hemşireliğin önemini anlatabilmeli, hastane enfeksiyonlarının tanımını yapabilmeli ve yönetim aşamalarını sıralayabilmeli Bulaşıcı hastalıklarda risk gruplarını sayabilmeli Uluslararası sağlık açısından önemli bulaşıcı hastalıkları sıralayabilmeli, veri kaynaklarını sayabilmeli ve internet kullanarak bu verilere ulaşabilmeli
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı hemşire adaylarının epidemiyolojik ve klinik bilgiye dayalı bulaşıcı hastalıkları tanıyabilme, kontrol edebilme ve yönetebilme bilgi ve becerisini kazandırmak ve hemşirelik mesleğinde bu hastalıkların yönetiminin önemini kavratmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bulaşıcı hastalıklara giriş, bulaşıcı hastalık yapan etkenler, enfeksiyon zinciri, bulaşıcı hastalıkların klinik özellikleri, bulgu-belirtileri, kontrolü, korunma, el hijyeni, bağışıklama, bulaşıcı hastalıklar epidemiyolojisi, hava yolu ile, su ve besinlerle, deri ve mukoza yolu ile, cinsel yolla, kan ve kan ürünleri ile ve zoonotik yolla bulaşan hastalıklar, hastane enfeksiyonları ve yönetimi, bulaşıcı hastalıklarda risk grupları, uluslararası sağlık açısından bulaşıcı hastalıklar, veri kaynakları ve internet kullanımı |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
.Bulaşıcı hastalıklara giriş, bulaşıcı hastalık yapan etkenler, enfeksiyon zinciri |
okuma |
Anlatım,demonstrasyon |
|
2 |
Bulaşıcı hastalıkların klinik özellikleri, bulgu-belirtiler |
okuma |
Anlatım,demonstrasyon |
|
3 |
Bulaşıcı hastalıkların kontrolü: korunma, el hijyeni, bağışıklama |
okuma |
Anlatım,demonstrasyon |
|
4 |
Bulaşıcı hastalıklar ve epidemiyoloji |
okuma |
Anlatım,demonstrasyon |
|
5 |
Toplumda sık görülen bulaşıcı hastalıklar, salgınlar, Dünyada ve ülkemizdeki durum |
okuma |
Anlatım,demonstrasyon |
|
6 |
Hava yolu ile bulaşan hastalıklar ve hemşirelik |
okuma |
Anlatım,demonstrasyon |
|
7 |
.Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar, ishalli hastalıklar ve hemşirelik
|
okuma |
Anlatım,demonstrasyon
|
|
8 |
.vize |
okuma |
yazılı sınav |
|
9 |
Deri ve mukoza yolu ile bulaşan hastalıklar ve hemşirelik |
okuma |
Anlatım,demonstrasyon |
|
10 |
.Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve hemşirelik |
okuma |
Anlatım,demonstrasyon |
|
11 |
.Kan ve kan ürünleri ile bulaşan hastalıklar ve hemşirelik |
okuma |
Anlatım,demonstrasyon |
|
12 |
Zoonotik hastalıklar ve hemşirelik |
okuma |
Anlatım,demonstrasyon |
|
13 |
.Bulaşıcı hastalıklar ve yataklı tedavi kurumlarında hemşirelik, Hastane enfeksiyonları ve yönetimi |
okuma |
Anlatım,demonstrasyon |
|
14 |
.Bulaşıcı hastalıklarda risk grupları ve hemşirelik |
okuma |
Anlatım,demonstrasyon |
|
15 |
Turist sağlığı ve uluslararası sağlık açısından bulaşıcı hastalıklar |
okuma |
Anlatım,demonstrasyon |
|
16/17 |
.Final sınavı |
okuma |
yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Görak G, Savaşer S, Yıldız S. Bulaşıcı Hastalıklar Hemşireliği. İstanbul Tıp Kitabevi, 2011.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel insan gereksinimleri doğrultusunda birey, aile ve toplumun sağlık ve-veya hastalık durumlarında hemşirelik bakım uygulamalarını etkileyebilecek faktörleri bilir. |
5 |
|
2 |
Öğrenme ve öğretme sürecini hemşirelik hizmetlerinde nasıl kullanacağını bilir |
1 |
|
3 |
Sağlık politikaları, sağlık mevzuatı ve yönetim sürecini hemşirelik hizmetlerinde nasıl kullanacağını, görev, yetki ve sorumluluklarını bilir. |
4 |
|
4 |
İnsan vücudunu oluşturan hücre, doku, organ, sistemlerin yapı ve fonksiyonlarını, bu sistemlerin birbirleriyle olan ilişkilerini bilir. Sağlıklı ve hasta bireyin yapısını, fizyolojik fonksiyonlarını açıklar, sağlıktan sapma durumlarını tanımlar, uygun hemşirelik girişimlerini planlar .
|
5 |
|
5 |
Hemşirelik bakımına temel oluşturan kavram ve kuramları bilir, etkili iletişim tekniklerini de kullanarak sağlığı koruma ve geliştirmede uygun hemşirelik girişimini planlar ve değerlendirir. |
4 |
|
6 |
Hemşirelikle ilgili gelişmeleri bilimsel yöntemleri kullanarak değerlendirir. Sağlıklı ve hasta bireyin sağlık bakım ihtiyaçlarını karşılamada kanıta dayalı uygulamalardan yararlanma yollarını bilir. |
4 |
|
7 |
İnsan vücudunu oluşturan hücre, doku, organ, sistemlerin yapı ve fonksiyonlarını, bu sistemlerin birbirleriyle olan ilişkilerine ait bilgilerini mesleki uygulamalarında kullanır. Sağlıklı ve hasta bireyin yapısını, fizyolojik fonksiyonlarını açıklar, sağlıktan sapma durumlarını tanımlar, uygun hemşirelik girişimlerini planlar, uygular ve değerlendirir. |
4 |
|
8 |
Sağlık politikalarının oluşturulmasına ve toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesine katkı sağlar. Toplum sağlığı konusuna duyarlı sağlığı koruma ve geliştirmeye yönelik proje ve etkinliklerde yer alır. |
5 |
|
9 |
Mesleki sorunları çözmede sorumluluk üstlenir. |
4 |
|
10 |
Öğrenme gereksinimlerinin bilincinde yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
|
4 |
|
11 |
Alanının gerektirdiği bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanır.
|
4 |
|
12 |
Sağlıkla ilgili uygulamalarda ekibin etkin bir üyesi olarak sorumluluk alır. |
4 |
|
13 |
Bilimsel bilginin üretimi ile ilgili yöntemleri bilir. Bilimsel problem çözme yönteminin nasıl kullanılacağını bilir. |
4 |
|
14 |
Hemşirelik bakımına temel oluşturan kavram ve kuramlar doğrultusunda, etkili iletişim tekniklerini kullanır. |
1 |
|
15 |
Hemşirelikle ilgili gelişmeleri ve bilimsel yöntemleri uygulamalarında kullanır. Sağlıklı ve hasta bireyin sağlık bakım ihtiyaçlarını karşılamada kanıta dayalı uygulamalar yapar. |
4 |
|
16 |
Öğrenme ve öğretme sürecini hemşirelik hizmetlerinde kullanır.
|
1 |
|
17 |
Sağlık politikaları, sağlık mevzuatı ve yönetim sürecindeki bilgilerini hemşirelik hizmetlerinde kullanır. |
4 |
|
18 |
Bilimsel bilginin üretimi ile ilgili yöntemleri ve bilimsel problem çözme yöntemini uygulamalarında kullanır. |
5 |
|
19 |
Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler ve mesleki etik ilkelere uygun davranır. |
4 |
|
20 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. En az bir yabancı dil kullanır. |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
1 |
1 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
|
Toplam İş Yükü: | 58 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.32 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 2 |
|
|
|