|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Deniz Hukuku Ve Su Ürünleri Mevzuatı |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF326 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. TUNCAY KULELİ |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Normlar hiyerarşisini tanımlar Definition of hierarchical structure of regulations Su ürünleri yasasını açıklar Su ürünleri yönetmeliğini açıklar Yetiştiricilik yönetmeliğini açıklar Deniz hukukunu tanımlar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
ALAN İÇİ SEÇMELİ DERSLER
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su ürünleri ve denizcilik faaliyetleri ile ilgili yasal düzenlemeleri tanımlama ve açıklama. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Normlar hiyerarşisi, su ürünleri yasası bölüm 1-2, su ürünleri yasası bölüm 3-4, su ürünleri yasası bölüm 5-6, su ürünleri yasası bölüm 7-8-9, Su ürünleri yönetmeliği-1, Su ürünleri yönetmeliği-2, Yetiştiricilik yönetmeliği-1,Yetiştiricilik yönetmeliği-2, Su ürünleri Sirküleri, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı yapısı, Deniz ticaret hukuku, deniz idari hukuku. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su ürünleri fakültesi derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Normlar hiyerarşisi |
İlgili bölümün okunması |
Oral Sunum |
|
2 |
Su ürünleri yasası bölüm 1-2 |
İlgili bölümün okunması |
Oral Sunum |
|
3 |
Su ürünleri yasası bölüm 3-4, |
İlgili bölümün okunması |
Oral Sunum |
|
4 |
Su ürünleri yasası bölüm 5-6 |
İlgili bölümün okunması |
Oral Sunum |
|
5 |
Su ürünleri yasası bölüm 7-8-9 |
İlgili bölümün okunması |
Oral Sunum |
|
6 |
Su ürünleri yönetmeliği-1 |
İlgili bölümün okunması |
Oral Sunum |
|
7 |
Su ürünleri yönetmeliği-2 |
İlgili bölümün okunması |
Oral Sunum |
|
8 |
Vize sınavı |
Tekrar |
Test |
|
9 |
Yetiştiricilik yönetmeliği-1 |
İlgili bölümün okunması |
Oral Sunum |
|
10 |
Yetiştiricilik yönetmeliği-2 |
İlgili bölümün okunması |
Oral Sunum |
|
11 |
Su ürünleri Sirküleri-1 |
İlgili bölümün okunması |
Yazılı sınav |
|
12 |
Su ürünleri Sirküleri-2 |
İlgili bölümün okunması |
Oral Sunum |
|
13 |
Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı yapısı |
İlgili bölümün okunması |
Oral Sunum |
|
14 |
Deniz ticaret hukuku |
İlgili bölümün okunması |
Oral Sunum |
|
15 |
Deniz idari hukuku |
İlgili bölümün okunması |
Oral Sunum |
|
16/17 |
Final sınavı |
Tekrar |
Test |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
Su ürünleri yasası, su ürünleri yönetmeliği, yetiştiricilik yönetmeliği
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
3 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
3 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
5 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
1 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
5 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
5 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
5 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
3 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
4 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
4 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
0 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
5 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
3 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
3 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
1 |
1 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
4 |
4 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
4 |
4 |
|
Toplam İş Yükü: | 65 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.6 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|