|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balık Hastalıklarında Tanı Yöntemleri |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF316 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. AYSEL AZİZOĞLU ŞAHAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Balık hastalıkları teşhis laboratuvarlarında bulunması zorunlu cihaz, ekip ve ekipmanlar ile bunların çalışma prensiplerini öğrenir.
Hasta balıkların bulundukları ortamdan toplanması, laboratuvar ortamına taşınması ve ilk etapta balıklar üzerinde makroskobik ve otopsi tekniği uygulamalarını öğrenir. Balık hastalıklarında uygulanması gereken mikrobiyolojik laboratuvar tetkiklerini öğrenir ve uygular. Paraziter balık hastalıklarının teşhisine yönelik uygulamalara katılır ve protozoon parazitler ile bazı endoparazitlerin tanımını yapar. Balık sağlığının ortaya çıkarılmasında hematolojinin önemini kavrar, hastalık teşhisinde indikatör parametreler olarak değerlendirilen bazı hematolojik parametreleri öğrenir ve uygular. Balık patojenlerinin dokularda meydana getirdiği hasarların ortaya çıkarılabilmesi için normal balık dokusunu öğrenir ve böylece hasarlı dokuları histolojik tetkikler doğrultusunda belirler.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Balık hastalıklarında kullanılan mikrobiyolojik, parazitolojik, hematolojik ve histolojik tanı yöntemlerinin etken kaynaklarına göre ele alınması.
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Balık hastalıklarında kullanılan mikrobiyolojik, hematolojik, parazitolojik ve histolojik tanı yöntemleri, tanıya yönelik laboratuvar çalışmaları. Ayrıca hasta balıklarda otopsi tekniği, makroskobik bakı ve laboratuvar için materyal alma teknikleri. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik, laboratuvar ve saha |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Balık hastalıkları teşhis laboratuvarlarında bulunması zorunlu cihaz, ekip ve ekipmanlar ile bunların çalışma prensipleri. |
Laboratuvarlarda kullanılan cihaz ve sarf malzelerle ilgili araştırmalar
|
Laboratuvar, düz anlatım, gösterim |
|
2 |
Hasta balıkların bulundukları ortamda gözlenmesi , incelenmek üzere toplanması, laboratuvar ortamına taşınması.
|
Yakın çevrede yer alan Balık yetiştiriciliği yapan işletmelerde rastlanılan hastalıklar hakkında bilgi edinme
|
Teknik gezi, lLaboratuvar, düz anlatım, gösterim |
|
3 |
Balıklar üzerinde makroskobik ve otopsi tekniği uygulamaları.
|
Balık anatomisi ve fizyolojisi hakkında bilgi edinme
|
Laboratuvar, düz anlatım, gösterim |
|
4 |
Balık hastalıklarında uygulanması gereken mikrobiyolojik analizler ve laboratuvar teknikleri .
|
Genel mikrobiyolojik laboratuvar analizleri hakkında bilgi edinme
|
Laboratuvar, düz anlatım, gösterim |
|
5 |
Balıklarda hastalık yapan bakteri türleri ve biyolojileri, teşhisine yönelik laboratuar çalışmaları.
|
Paraziter hastalıklar hakkında bilgi edinme
|
Laboratuvar, dosya sunma, gösterim, tartışma, grup çalışması |
|
6 |
Balık yetiştiriciliğinde sıklıkla karşılaşılan paraziter hastalıklar, türlerin teşhisine yönelik uygulamalar |
Protozoon parazitler hakkında genel çalışma
|
Laboratuvar, dosya sunma, gösterim |
|
7 |
Protozoon parazitler ile bazı endoparazitlerin tanımına yönelik çalışmalar ve tür tayin anahtarının kullanımı.
|
Kaynak okuma |
dosya sunma, gösterim,düz anlatım, grup çalışması |
|
8 |
Balık sağlığında birincil indikatörlerden olan hematolojinin önemi ve önemli bazı hematolojik kavramlar.
|
Balık hematolojisi hakkında genel bilgi toplanması ve yapılmış önceki çalışmaların
incelenmesi.
|
Düz anlatım, dosya sunma |
|
9 |
Ara sınav |
Konu tekrarı ve ders notlarının okunması |
|
|
10 |
Balıklardan kan alma teknikleri ve hastalık belirteci olabilecek bazı hematolojik parametrelerin incelenmesi. Konuyla ilgili laboratuvar yöntemlerinin araştırılması |
Balıklarda dolaşım sisteminin araştırılması ve hematolojinin hastalıklardaki önemi
hakkında bilgi toplanması.
|
Laboratuvar, grup çalışması,gösterim, tartışma |
|
11 |
Balıklarda çeşitli nedenlerle patojenlerin dokularda meydana getirdiği hasarlar ve bunun normal dokular ile karşılaştırılması.
|
Balıklarda histopatolojik çalışmaların araştırılması.
|
Laboratuvar, grup çalışması,gösterim, tartışma |
|
12 |
Dokuların histopatolojik yönden incelenmesi için histolojik tekniklerin kullanılması ve çıkan sonuçların balık histoloji atlası kullanılarak, yorumlanması |
Canlı bir balığın alınıp, dissekte edilmesi ve sağlıklı organların konumunun izlenmesi, ayrıca organları tanımaya yönelik bir çalışma.
|
Laboratuvar, grup çalışması,gösterim, tartışma |
|
13 |
Balık hastalıklarından korunma amaçlı profilaktik uygulamalar.
|
Balıklarda hastalıklara neden olan başlıca çevresel faktörler üzerine çalışma.
|
Laboratuvar, grup çalışması,gösterim, tartışma |
|
14 |
Balıklarda hastalık direncini artırmaya yönelik, araştırmalar, yapılmış çalışmalar, güncel makale ve dergilerden yararlanma.
|
Balık hastalıklarında kullanılan alternatif bitkisel kaynaklı immün sistemi destekleyen ürünlerin araştırılması.
|
Laboratuvar,düz anlatım, tartışma, grup çalışması |
|
15 |
Tüm teşhis yöntemlerini içeren genel bir laboratuvar çalışması ve öğrencilerin bu yöndeki bilgilerinin değerlendirilmesi
|
Balıklarda kullanılan belli başlı immünostimülatörlerin araştrılması
|
Laboratuvar, grup çalışması, gösteri, tartışma |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Konu tekrarı ve ders notlarının okunması |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
6. GÜRGÜN, V., HALKMAN, K., 1988. Mikrobiyolojide Sayım Yöntemleri. Gıda Teknolojisi DerneğiYayın No:7, San Matbaası, ANKARA.
7. GENTEN, F., TERWINGHE, E., DANGUY,A., 2009. Atlas of Fish Histology. Published By Science Publishers, Enfield, NH,USA.
8. TİMUR, G., TİMUR, M., 2003. Balık Hastalıkları. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü Yayınları. İSTANBUL.
1. AUSTIN, B., AUSTIN,D.A.1999. Bacterial Fish Pathogens. Disease of Farm and Wild Fish.
2. NOGA, E.J., 2010. Fish Disease Diagnosis and Treatment, Second Edition.
3. DEMİR, R., 2001. Histolojik Boyama Teknikleri Başvuru Kitabı. Palme Yayıncılık, ANKARA.
4. SONIA, M., ERRY, H., CHARLIE,S., JOHN, M., VICKI, B., 2007. Fish Histology and Histopathology Contributing.
5. CANDAN, A., KARATAŞ, S., 2010. Balık Sağlığı. Kalmak Matbaacılık ve Yayıncılık, İSTANBUL.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
5 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
3 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
5 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
5 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
5 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
5 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
5 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
5 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
4 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
4 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
5 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
5 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
3 |
2 |
6 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
4 |
12 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 64 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.56 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|