Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Hadis Metinleri 2

Dersin Kodu : ILS334

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 2

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. MUHAMMET YILMAZ
Dr.Öğr. ÜyesiDr. BEKİR TATLI
Prof.Dr. ALİ OSMAN ATEŞ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Hz. Peygamber dönemindeki yiyecek ve içecekler hakkında bilgi sahibi olur
Hz. Peygamber´in yeme içme adabını kavrar
Helal ve haram içecekleri mukayese eder
Yiyecek ve içecekler konusunda dikkat edilmesi gereken kaideleri listeler
Yeme içme konusunda Hz. Peygamber´in tavsiyelerini analiz eder

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Temel hadis kaynaklarından Sahih-i Müslim´i tanımak, örnek bir bölüm olarak Eşribe (içecekler) ve Et´ime (yiyecekler) kısmında yer alan hadisler çerçevesinde yeme içme ahkam ve adabı konularında öğrenciyi bilgilendirmek

Dersin İçeriği : Hadisler ışığında yeme içme konularında Hz. Peygamber´in tavsiyeleri ve uygulamaları, helal ve haram olan yiyecek ve içecekler, yeme içme konusunda dikkate alınması gereken sıhhat kaideleri, Hz. Peygamber´in yemek adabı

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : İlahiyat Fakültesi Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Müslim ve el-Camiu´s-Sahih adlı eseri Belirtilen kaynaktan ilgili kısımları okumak Okuma, Analiz, Yorumlama
2 Kütübü Sitte´de eşribe ve et´ime bölümleri Belirtilen kaynaktan ilgili kısımları okumak Okuma, Analiz, Yorumlama
3 İçkinin haram olduğunu gösteren hadisler Belirtilen kaynaktan ilgili kısımları okumak Okuma, Analiz, Yorumlama
4 Hz. Peygamber döneminde içilen içecekler Belirtilen kaynaktan ilgili kısımları okumak Okuma, Analiz, Yorumlama
5 İçkinin yapıldığı kaplar ve bu kapların kullanımıyla ilgili hadisler Belirtilen kaynaktan ilgili kısımları okumak Okuma, Analiz, Yorumlama
6 Sarhoşluk veren şeylerin haramlığı Belirtilen kaynaktan ilgili kısımları okumak Okuma, Analiz, Yorumlama
7 Hz. Peygamber´in yeme içme adabı Belirtilen kaynaktan ilgili kısımları okumak Okuma, Analiz, Yorumlama
8 Ara sınav Konu tekrarı Yazılı sınav
9 Hz. Peygamber döneminde yiyecekler Belirtilen kaynaktan ilgili kısımları okumak Okuma, Analiz, Yorumlama
10 Yiyeceklerin helal olması Belirtilen kaynaktan ilgili kısımları okumak Okuma, Analiz, Yorumlama
11 Yiyeceklerin temiz olması Belirtilen kaynaktan ilgili kısımları okumak Okuma, Analiz, Yorumlama
12 Dengeli beslenme ile ilgili hadisler Belirtilen kaynaktan ilgili kısımları okumak Okuma, Analiz, Yorumlama
13 Misafire ikram Belirtilen kaynaktan ilgili kısımları okumak Okuma, Analiz, Yorumlama
14 Sofra adabı Belirtilen kaynaktan ilgili kısımları okumak Okuma, Analiz, Yorumlama
15 Yeme içme konusunda israfı yasaklayan hadisler Belirtilen kaynaktan ilgili kısımları okumak Okuma, Analiz, Yorumlama
16/17 Final Konu tekrarı Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Müslim, Sahih (et´ime ve eşribe bölümleri)
Diğer Kaynaklar  Kütübü Sitte´nin yeme-içme bölümleri
 Diyanet İşleri Başkanlığı, Hadislerle İslam (VI-VII ciltler)
 Kettani, Hz. Peygamber´in Yönetimde Sosyal Hayat ve Kurumlar
 Ali Yardım, Hz. Peygamber´in Şemaili


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 1 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 İslam Dini’nin temel kavramları, kaynakları, esasları, değerleri ve felsefesini tanımlar. 2
2 Din olgusunun, insan ve toplum yapısının oluşmasına, değişmesine ve gelişmesine etkilerini açıklar. 3
3 İslam Tarih ve Medeniyetinin oluşum ve gelişim süreçlerini açıklar. 0
4 Müslüman toplumların sosyo-kültürel, dinî, siyasî ve iktisadî yapısını tanımlar. 0
5 Temel dini metinleri okur, açıklar ve yorumlar. 5
6 Bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak doğru dini bilgiye ulaşır, elde edilen bilgiyi değerlendirir ve kullanır. 2
7 Günümüz ihtiyaçları çerçevesinde temel dinî problemleri tespit eder ve çözüm üretir. 0
8 İslam tarihi, kültürü, sanat ve edebiyatı alanında bilgi ve beceri kazanır. 3
9 Bilimsel ve felsefî alanda elde edilen birikimleri ilahiyat alanına taşır. 2
10 İslami ilimler tarihinde ortaya konan bilimsel birikim ve tarihi tecrübeyi tasnif eder ve sorgular. 3
11 İtikat, ibadet, ahlak ve muamelât açısından İslam dinini doğru olarak açıklar. 1
12 Din, bilim, sanat, felsefe ve ahlakın birbirlerini tamamlayan unsurlar olduğunu ve birlikte düşünülmesi gerektiğini ayırt eder. 2
13 İnanca ve kutsallık atfedilen değerlere saygı gösterir, bir arada yaşama kültürünü destekler. 0
14 Dini değerlerin toplumda birleştirici, bütünleştirici, uzlaştırıcı rolüne uygun tutum ve davranışları destekler. 0
15 Pratik din hizmetleri, din eğitimi ve öğretimi alanlarında görev yapar. 3
16 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 1 1
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 3 3
Toplam İş Yükü: 62
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.48
Dersin AKTS Kredisi: 2