Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Konaklama İşletmeleri Muhasebesi

Dersin Kodu : KON202

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Öğr.Gör. DİLER DEMİRTAŞ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Bir konaklama işletmesinin muhasebe departmanında yapılan işlerin ve bir muhasebe dönemi içerisinde yapılması gereken mali işlemlerin bilinmesi

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Konaklama işletmelerinin muhasebe departmanı ile ilgili gerekli bilgilerin verilerek mezun olduktan sonra bir konaklama işletmesinin muhasebe departmanında çalışmak isteyen öğrencilerin yeterli bilgiye sahip olmaları

Dersin İçeriği : Konaklama İşletmeleri ve Muhasebe Sistemi, Konaklama İşletmelerinde Muhasebe Departmanı, Konaklama İşletmelerinde Muhasebe İşlemleri

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Konaklama İşletmeleri ve Muhasebe Sistemi ders kitabı okuma Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Konaklama İşletmelerinde Muhasebe Departmanı ders kitabı okuma Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Konaklama İşletmelerinde Gelir Türlerine Göre ve Tahsilat Şekillerine Göre Muhasebe İşlemleri ders kitabı okuma Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Örnek Olay İncelemesi
4 Konaklama İşletmelerinde Yabancı Paralı Muhasebe İşlemleri ders kitabı okuma Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Örnek Olay İncelemesi
5 Konaklama İşletmelerinde Malzeme Giderlerinin ve Ödemelerin Muhasebeleştirilmesi ders kitabı okuma Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Örnek Olay İncelemesi
6 Konaklama İşletmelerinde Ücret Sistemleri, Ücret Hesaplaması ve Muhasebeleştirilmesi İle İlgili Uygulama Örnekleri ders kitabı okuma Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Örnek Olay İncelemesi
7 Konaklama İşletmelerinde Duran Varlıklarla İlgili İşlemlerin Muhasebeleştirilmesi ders kitabı okuma Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Örnek Olay İncelemesi
8 ARA SINAV ders kitabı ve ders notlarınıokuma yazılı sınav
9 Duran Varlıklarla İlgili Bazı Özellikli Durumlar ders kitabı okuma Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Örnek Olay İncelemesi
10 Konaklama İşletmelerinde Kullanılacak Amortisman Oranları, Amortisman Hesaplama Yöntemleri ders kitabı okuma Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Örnek Olay İncelemesi
11 Konaklama İşletmelerinde Yabancı Kaynak Kullanımı ve Muhasebeleştirilmesi ders kitabı okuma Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Örnek Olay İncelemesi
12 Konaklama İşletmelerinde Dönemsonu Envanter İşlemleri ders kitabı okuma Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Örnek Olay İncelemesi
13 Mali Raporlar ders kitabı okuma Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Örnek Olay İncelemesi
14 Kuruluş ve Sermaye Değişikliği İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi ders kitabı okuma Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Örnek Olay İncelemesi
15 Kar-Zarar Dağıtımı ve Muhasebeleştirilmesi ders kitabı okuma Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Örnek Olay İncelemesi
16/17 FİNAL SINAVI ders kitabı ve ders notlarını okuma yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Ders notları
 AZALTUN, M., KAYA, E. Konaklama İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları. Detay Yayıncılık
 ÇETİNER, E. Konaklama İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları. Gazi Kitabevi
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 İşletmecilik temel kavramlarını anlama, anlatma ile işletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutları ile yerel, ulusal, uluslar arası ve küresel boyutlarını kavrama 3
2 İş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile doğal ve kültürel çevrenin korunması gibi toplumu da ilgilendiren konularda yeterli bilgi ve bilince sahip olma 1
3 Konaklama işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrama, anlatma ve uygulama 5
4 Sayısal ve istatistiksel araştırma becerisine ve düşünme yeteneğine sahip, alınacak kararların sonuçlarını öngörebilen ve doğru tahminlerde bulunabilen, sebep-sonuç ilişkilerini göz önünde bulunduran, analitik düşünce yapısına sahip ve stratejik yaklaşım geliştirebilen 5
5 Yenilik ve değişime açık, girişimci, yaşam boyu öğrenme davranışı kazanmış, analitik düşünen, bilişim teknolojileri başta olmak üzere işletmeciliğin çağdaş yöntem ve teknolojilerini kullanma 4
6 Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olma 3
7 Kalite bilincine sahip olma, kaliteli iş yapma ve sonuçlandırma ve sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilme 3
8 Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilme 2
9 Eleştirel düşünebilen, alternatif çözümler üretebilen ve farklı kaynaklardan bilgi elde edebilme ve analiz etme becerisine sahip, elde edilen sonuçların yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olmak 5
10 İş yaşamının hukuki, toplumsal ve ahlaki sorumluluklarını kavrama ve toplumsal dönüşümü algılama 2
11 Türkçe yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip doğru ve etkili konuşabilen, bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde konuşarak iletebilen, yorumlama ve eleştirebilme yeteneğine sahip, ikna gücü yüksek 3
12 Takım çalışmasına yatkın, liderlik özelliklerine sahip ve diğer alanlardaki uzmanlarla iletişim kurabilme yeterliliğine sahip olan ve bir turizm işletmesinin belli bir alanında uzmanlaşmış olmanın yanı sıra diğer bölümler hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olma 1
13 Turizm işletmeciliği alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık sorun ve konuları belirleme ve analiz edebilme, öneriler geliştirebilme 4
14 Turizmin sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke açısından önemini iyi anlamış olma ve turizm ve hizmet sektörünün diğer alanlarında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili tasarım becerisi 1
15 Turizm işletmeciliği alanındaki esnek talep koşullarına bağlı sürekli dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde sektörel şartları tanıyan ve bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edebilecek araçları kullanma ve değerlendirme bilgisine sahip olma 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü: 94
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.76
Dersin AKTS Kredisi: 4