|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Temel Mikrobiyoloji |
|
Dersin Kodu |
: |
CEV215 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. OLCAYTO KESKİNKAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Mikroorganizmalar dünyasında organizmaların sınıflandırmasını yapabilir, aralarındaki farkları ve ortak özellikleri bilir, Çevre Mühendisliği açısından mikroorganizmaların önemini değerlendirebilir ve açıklayabilir, Mikroorganizmaların metabolik sınıflandırmasını bilir, hangi metabolik seviyedeki organizmanın ne işe yarayacağını bilir, Mikroskop kuıllanımı hakkında ilk ve temel bilgileri bilir, Halk sağlığı açısından hangi tip organizmaların hangi bulaşıcı hastalıklara neden olabileceğini bilir, Mikroorganizmaların büyüme özelliklerini bilir ve onları kontrollü ortamlarda kirlilik kontrolü amacıyla kullanabilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu ders, Çevre Mühendislerinin çeşitli ekosistemlerde bulunan, çevre kirliliği kontrolünde kullanılan, hastalıklara neden olan (patojen) veya olmayan bakteri, mantar, protozoa, alg ve virüsleri, onların çevresel ihtiyaçlarını, kontrollerini, metabolizmalarını, inceleme metotlarını ve sistematiklerini öğrenmesini amaçlar.
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Tanım ve kısa tarihçe,Mikroskopla ilgili temel kavramlar, Mikroorganizmaların sınıflandırmaları, Mikroorganizmaların temel özellikleri ve biyolojileri, Mikroorganizmaların beslenmesi ve çevresel ihtiyaçları, Mikroorganizmalarda büyüme, Enerji ve enzimler, Mikroorganizmalarda metabolizma, Mikroorganizmalarda genetik, Bakteriler, Mantarlar, küfler, Algler, Protozoa, Virüsler. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Çevre Mühendisliği bölüm derslikleri. |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Tanım ve kısa tarihçe,Mikroskopla ilgili temel kavramlar |
Ders notu ilgili bölümleri |
Düz anlatım, standart derslik teknolojileri, projektör, internet ve kütüphane veritabanları. |
|
2 |
Mikroorganizmaların sınıflandırmaları |
Ders notu ilgili bölümleri |
Düz anlatım, standart derslik teknolojileri, projektör, internet ve kütüphane veritabanları. |
|
3 |
Mikroorganizmaların temel özellikleri ve biyolojileri |
Ders notu ilgili bölümleri |
Düz anlatım, standart derslik teknolojileri, projektör, internet ve kütüphane veritabanları. |
|
4 |
Mikroorganizmaların beslenmesi |
Ders notu ilgili bölümleri |
Düz anlatım, standart derslik teknolojileri, projektör, internet ve kütüphane veritabanları. |
|
5 |
Mikroorganizmalarda büyüme |
Ders notu ilgili bölümleri |
Düz anlatım, standart derslik teknolojileri, projektör, internet ve kütüphane veritabanları. |
|
6 |
Mikroorganizmalarda Büyüme
Arasınav |
Genel tekrar |
Power point sunumu
test ve klasik soru karışık |
|
7 |
Enerji ve enzimler |
Ders notu ilgili bölümleri |
Düz anlatım, standart derslik teknolojileri, projektör, internet ve kütüphane veritabanları. |
|
8 |
Mikroorganizmalarda metabolizma |
Ders notu ilgili bölümleri |
Düz anlatım, standart derslik teknolojileri, projektör, internet ve kütüphane veritabanları. |
|
9 |
Mikroorganizmalarda genetik |
Ders notu ilgili bölümleri |
Düz anlatım, standart derslik teknolojileri, projektör, internet ve kütüphane veritabanları. |
|
10 |
Mikroorganizmalarda genetik |
Ders notu ilgili bölümleri |
Düz anlatım, standart derslik teknolojileri, projektör, internet ve kütüphane veritabanları. |
|
11 |
Bakteriler, |
Ders notu ilgili bölümleri |
Düz anlatım, standart derslik teknolojileri, projektör, internet ve kütüphane veritabanları. |
|
12 |
Mantarlar, Küfler, Algler |
Ders notu ilgili bölümleri |
Düz anlatım, standart derslik teknolojileri, projektör, internet ve kütüphane veritabanları. |
|
13 |
Protozoa |
Ders notu ilgili bölümleri |
Düz anlatım, standart derslik teknolojileri, projektör, internet ve kütüphane veritabanları. |
|
14 |
Virüsler |
Ders notu ilgili bölümleri |
Düz anlatım, standart derslik teknolojileri, projektör, internet ve kütüphane veritabanları. |
|
15 |
Final sınavı |
Genel tekrar |
test ve klasik soru karışık |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Prescott, L.M., Harley, J.P., Klein, D.A. (2005). Microbiology, Sixth edition, McGrawHill Companies, Inc., New York, NY 10020. USA.992p.
Temiz, A. Genel mikrobiyoloji laboratuar kılavuzu, Üçüncü baskı, Hatipoğlu yayınevi, 2000, Ankara.
Wheelis, M. (2008). Principles of modern microbiology, Jones and Bartlett Publishers, Inc., USA, 496p.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
90 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
10 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Matematik, fen, çevre ve mühendislik bilimlerinde yeterli altyapıya sahip olma |
5 |
|
2 |
Matematik, fen, çevre ve mühendislik bilimlerinde sahip olduğu kuramsal bilgileri uygulayabilme |
4 |
|
3 |
Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi |
5 |
|
4 |
Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama becerisi |
4 |
|
5 |
Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları, uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçme ve kullanma, modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi |
3 |
|
6 |
Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi |
5 |
|
7 |
Bireysel ve disiplinler arası takımlarda etkin çalışabilme |
4 |
|
8 |
Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme |
3 |
|
9 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme |
4 |
|
10 |
Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, en az bir yabancı dili alanındaki gelişmeleri izleyebilecek düzeyde kullanma |
2 |
|
11 |
Bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme |
1 |
|
12 |
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci |
3 |
|
13 |
Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında farkındalık |
4 |
|
14 |
Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olmak; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olmak ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olmak |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
1 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
13 |
2 |
26 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
13 |
3 |
39 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
1 |
1 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 70 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.8 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|