Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Sportif Olta Balıkçılığı

Dersin Kodu : SUF224

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. ERHAN AKAMCA

Dersin Öğrenme Kazanımları : Sportif balıkçılıkla ilgili mevzuata hakimdir.
sportif balıkçılıkta kullanılan av araçlarını yapabilir.
Sportif balıkçılığı çevre koruma bilinciyle yapar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Sportif olta balıkçılığı konusunda teknik beceriyi kazandırmak. Öğrenciyi olta balıkçılığı yapabilir duruma getirmek.

Dersin İçeriği : Olta malzemelerinin tanıtımı, olta düğümleri, olta yapımı ve kullanımı.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Labaratuvar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Sportif olta balıkçılığına giriş Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Sözlü anlatım
2 Sportif balıkçılıkla ilgili mevzuata giriş Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Sözlü anlatım
3 Sportif balıkçılıkla ilgili mevzuata devam Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Sözlü anlatım
4 Oltaların genel ve yardımcı bileşenlerinin tanıtılması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Uygulama ve sözlü anlatım
5 İğne bağları ve uygulamaları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Uygulama ve sözlü anlatım
6 Misina bağları ve uygulamaları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Uygulama ve sözlü anlatım
7 Fırdöndü bağları ve uygulamaları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Uygulama
8 Arasınav Sınava hazırlık Yazılı
9 Oltaların yapısal özelliklerinin hesaplanması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Uygulama ve sözlü anlatım
10 Sazan oltası yapımı, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Uygulama ve sözlü anlatım
11 Çipura oltası yapımı, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Uygulama ve sözlü anlatım
12 Kaşık oltalar ve yapımı, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Uygulama ve sözlü anlatım
13 Sırtı takımları ve yapımı Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Uygulama ve sözlü anlatım
14 Göl çalışması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Uygulama ve sözlü anlatım
15 Deniz çalışması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Uygulama ve sözlü anlatım
16/17 Final sınavı Final sınavına hazırlık Yazılı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Ders Notu
 3/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ
 Alpbaz, A., Özer, A. 2000. Olta Balıkçılığı Tüm Yönleriyle. 420s. İzmir
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 80
    Ödev/Proje/Diğer 3 20
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 0
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 0
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 5
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 1
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 1
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 2
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 1
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 3
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 2
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 4
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 5
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 5
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 2
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 1
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 3 4 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 86
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.44
Dersin AKTS Kredisi: 3