|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Sucul Omurgasızlar |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF210 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. CANAN TÜRELİ |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Hayvanların sınıflandırılması ve isimlendirilmesinde kullanılan prensipleri tanımlar Omurgasız canlıların sınıflandırılmasında kullanılan prensipleri genel olarak açıklar Sucul omurgasız gruplarını evrim açısından basitten gelişmişe doğru listeler Sucul omurgasız gruplar hakkında basit , temel biyolojik bilgiyi verir sucul omurgasız canlıların ekonomik ve ekolojik önemlerini açıklar Uygulama saatinde teorikte gördüğü canlıları gösterebilir mesleki uygulamalarında elde ettiği temel bilgileri kullanabilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
sucul omurgasız canlılar hakkında temel bilgi sahibi olmak ve mesleki uygulamalarda kullanabilmek
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Hayvan sistematiğinin tarihsel gelişimi ve sınıflandırmada kullanılan başlıca kurallar , Protozoa, Porifera, Cnidaria, Ctenophora, Platyhelminthes, Rotiphera, Bryozoa, Mollusca, Annalida, Arthropoda, Echinodermata, Hemicordata ‘nın genel özellikleri, biyolojileri ve sınıflandırılmaları; derste teorik ağırlıklı tanımı yapılan bu hayvanların laboratuarda canlı veya tespit edilmiş olarak incelenmesi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik, Laboratuvar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş-Hayvanların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi |
1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları |
Düz anlatım |
|
2 |
Alt alem: Protozoa ve şubeleri; tek hücre kültürünün hazırlanması |
1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları
Tek Hücre kültürü Hazırlama |
Düz anlatım, laboratuvar |
|
3 |
Alt Alem: Metazoa, Porifera Şubesi; Tek hücre kültürünün incelenmesi |
1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları |
Düz anlatım, laboratuvar |
|
4 |
Cnidaria şubesi; Porifera örneklerinin ve iskelet iğneleri preparatının incelenmesi |
1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları |
Düz anlatım, laboratuvar |
|
5 |
Cnidari şubesi; Anthozoa örneklerinin incelenmesi |
1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları |
Düz anlatım, laboratuvar |
|
6 |
Ctenophora ve platyhelminthes şubeleri |
1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları |
Düz anlatım,gösterim, laboratuvar |
|
7 |
Ara sınav |
Sınava hazırlık |
|
|
8 |
Rotiphera ve Mollusca Şubeleri |
1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları |
Düz anlatım, laboratuvar |
|
9 |
Polyplacohora, Gastropoda sınıfları ve onlara ait örneklerin incelenmesi |
1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları |
Düz anlatım,gösterim, laboratuvar |
|
10 |
Bivalvia ve cephalopoda sınıfı ve onlara ait örneklerin incelenmesi |
1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları |
Düz anlatım, laboratuvar |
|
11 |
Annelida şubesi ve ona ait örneklerin incelenmesi |
1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları |
düz anlatım |
|
12 |
Arthropoda şubesinin karakteristik özelliklerini tanıtılması ve Crustacea sınıfı |
1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları |
Düz anlatım, laboratuvar |
|
13 |
Crustacea sınıfı ve decapoda takımı ve bu takıma ait örneklerin incelenmesi |
1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları |
Düz anlatım, laboratuvar |
|
14 |
Crustacea sınıfı ve decapoda takımı ve bu takıma ait örneklerin incelenmesi |
1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları |
Düz anlatım, laboratuvar |
|
15 |
Echinodermata şubesi ve ona ait örneklerin incelenmesi |
1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları |
Düz anlatım, laboratuvar |
|
16/17 |
Final |
sınava hazırlık |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Erdem,Ü.,Başusta, N., Türeli, C. 2006. Su omurgasızları , 2. Baskı, Nobel yayın no:833, Ankara
Rupper,E., Barnes, R. 1994. Invertebrate Zoology. Sixh edition. Saunders College publishing, New York.
Demirsoy, A.2005. Yaşamın Temel Kuralları, Omurgasızlar=Invertebrata-Böcekler dışında- Cilt-II/Kısım-I 6 baskı, Ankara
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
1 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
2 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
4 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
3 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
3 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
3 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
3 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
3 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
3 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
4 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
2 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
2 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
5 |
5 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
7 |
7 |
|
Toplam İş Yükü: | 102 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.08 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|