Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Sucul Omurgasızlar

Dersin Kodu : SUF210

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. CANAN TÜRELİ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Hayvanların sınıflandırılması ve isimlendirilmesinde kullanılan prensipleri tanımlar
Omurgasız canlıların sınıflandırılmasında kullanılan prensipleri genel olarak açıklar
Sucul omurgasız gruplarını evrim açısından basitten gelişmişe doğru listeler
Sucul omurgasız gruplar hakkında basit , temel biyolojik bilgiyi verir
sucul omurgasız canlıların ekonomik ve ekolojik önemlerini açıklar
Uygulama saatinde teorikte gördüğü canlıları gösterebilir
mesleki uygulamalarında elde ettiği temel bilgileri kullanabilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : sucul omurgasız canlılar hakkında temel bilgi sahibi olmak ve mesleki uygulamalarda kullanabilmek

Dersin İçeriği : Hayvan sistematiğinin tarihsel gelişimi ve sınıflandırmada kullanılan başlıca kurallar , Protozoa, Porifera, Cnidaria, Ctenophora, Platyhelminthes, Rotiphera, Bryozoa, Mollusca, Annalida, Arthropoda, Echinodermata, Hemicordata ‘nın genel özellikleri, biyolojileri ve sınıflandırılmaları; derste teorik ağırlıklı tanımı yapılan bu hayvanların laboratuarda canlı veya tespit edilmiş olarak incelenmesi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik, Laboratuvar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş-Hayvanların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi 1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları Düz anlatım
2 Alt alem: Protozoa ve şubeleri; tek hücre kültürünün hazırlanması 1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları Tek Hücre kültürü Hazırlama Düz anlatım, laboratuvar
3 Alt Alem: Metazoa, Porifera Şubesi; Tek hücre kültürünün incelenmesi 1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları Düz anlatım, laboratuvar
4 Cnidaria şubesi; Porifera örneklerinin ve iskelet iğneleri preparatının incelenmesi 1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları Düz anlatım, laboratuvar
5 Cnidari şubesi; Anthozoa örneklerinin incelenmesi 1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları Düz anlatım, laboratuvar
6 Ctenophora ve platyhelminthes şubeleri 1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları Düz anlatım,gösterim, laboratuvar
7 Ara sınav Sınava hazırlık
8 Rotiphera ve Mollusca Şubeleri 1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları Düz anlatım, laboratuvar
9 Polyplacohora, Gastropoda sınıfları ve onlara ait örneklerin incelenmesi 1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları Düz anlatım,gösterim, laboratuvar
10 Bivalvia ve cephalopoda sınıfı ve onlara ait örneklerin incelenmesi 1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları Düz anlatım, laboratuvar
11 Annelida şubesi ve ona ait örneklerin incelenmesi 1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları düz anlatım
12 Arthropoda şubesinin karakteristik özelliklerini tanıtılması ve Crustacea sınıfı 1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları Düz anlatım, laboratuvar
13 Crustacea sınıfı ve decapoda takımı ve bu takıma ait örneklerin incelenmesi 1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları Düz anlatım, laboratuvar
14 Crustacea sınıfı ve decapoda takımı ve bu takıma ait örneklerin incelenmesi 1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları Düz anlatım, laboratuvar
15 Echinodermata şubesi ve ona ait örneklerin incelenmesi 1 nolu ders kitabının ilgili sayfaları Düz anlatım, laboratuvar
16/17 Final sınava hazırlık


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Erdem,Ü.,Başusta, N., Türeli, C. 2006. Su omurgasızları , 2. Baskı, Nobel yayın no:833, Ankara
 Rupper,E., Barnes, R. 1994. Invertebrate Zoology. Sixh edition. Saunders College publishing, New York.
 Demirsoy, A.2005. Yaşamın Temel Kuralları, Omurgasızlar=Invertebrata-Böcekler dışında- Cilt-II/Kısım-I 6 baskı, Ankara
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 70
    Ödev/Proje/Diğer 1 30
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 2
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 3
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 3
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 3
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 3
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 4
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 2
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 2
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 5 5
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 7 7
Toplam İş Yükü: 102
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.08
Dersin AKTS Kredisi: 4