Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Seç Ders (İşletme Yönetimi Ve Organizasyonu)

Dersin Kodu : SUF225

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. METİN KUMLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Sorumluluk üstlenebilme ve danışmanlık yapabilme niteliklerini geliştirir
Çalıştığı kurum, şirket veya özel işinde etik kurallara uygun yöneticilik yapar
Emrindeki personelin nasıl yönetileceğini bilir
Kurumlarda hiyerarşi ve ekip mantığını anlar
Bir firmanın iç ve dış faktörler tarafından nasıl etkilendiğini anlar
Firmanın geleceği ile ilgili planlama yapabilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su Ürünleri Mühendisi olarak mezun olanların sorumlulukları dahilinde çalışacakları işletmelerin (Su Ürünleri İşleme, yetiştiricilik ve yem fabrikaları) düzenli ve bilinçli bir şekilde sevk ve idaresini yapabilme becerisi kazandırır

Dersin İçeriği : Bu ders kapsamında; Yönetim Kavramı ve İşlevleri, Klasik yönetim anlayışı, Davranışsal yönetim yaklaşımı, Sistem Yaklaşımı, Durumsallık Yaklaşımı, Planlama, Organizasyon (Örgütleme), Kadrolama, Yetki, Güç ve Liderlik, Denetim, Yetki İlişkileri ve Organizasyon Yapıları, Örgüt Kültürü, Toplam Kalite Yönetimi, Yeniden Yapılanma, Kriz Yönetimi konular ele alınacaktır

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Fakülte Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Yönetim Kavramı ve İşlevleri Verilen Ödevi Okuma Görüntülü Sunum & Tartışma
2 Klasik ve Davranışsal Yönetim Yaklaşımları Verilen Ödevi Okuma Görüntülü Sunum & Tartışma
3 Sistem Yaklaşımı Verilen Ödevi Okuma Görüntülü Sunum & Tartışma
4 Durumsallık Yaklaşımı Verilen Ödevi Okuma Görüntülü Sunum & Tartışma
5 İşletme Yönetiminde Planlama Verilen Ödevi Okuma Görüntülü Sunum & Tartışma
6 Organizasyon (Örgütleme) Verilen Ödevi Okuma Görüntülü Sunum & Tartışma
7 Kadrolama Verilen Ödevi Okuma Görüntülü Sunum & Tartışma
8 Vize Sınava Hazırlık Yazılı Sınav
9 Yetki, Güç ve Liderlik Verilen Ödevi Okuma Görüntülü Sunum & Tartışma
10 İşletmelerde Denetim Verilen Ödevi Okuma Görüntülü Sunum & Tartışma
11 Yetki İlişkileri ve Organizasyon Yapıları Verilen Ödevi Okuma Görüntülü Sunum
12 Örgüt Kültürü Verilen Ödevi Okuma Görüntülü Sunum & Tartışma
13 Toplam Kalite Yönetimi Verilen Ödevi Okuma Görüntülü Sunum & Tartışma
14 Yeniden Yapılanma ve Kriz Yönetimi Verilen Ödevi Okuma Görüntülü Sunum & Tartışma
15 Kriz Yönetimi Verilen Ödevi Okuma Görüntülü Sunum & Tartışma
16/17 Final Sınava Hazırlanma Yazılı Sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Elbek, A.G. 1997. Su Ürünleri İşletme Ekonomisi; Yönetim ve Organizasyon Ders Kitabı. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, SUFA 1997/40-13, 97s.
 Güney, S. 2007. Yönetim ve Organizasyon El Kitabı.Nobel Yayın Dağıtım, 287 s.
 Onal, G. 2000. İşletme Yönetimi ve Organizasyonu. Türkmen Kitabevi, 228 s.
 Efil, İ. 2009. İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon. Alfa Aktuel Yayınları, 460 s.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 80
    Ödev/Proje/Diğer 14 20
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 0
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 0
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 0
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 3
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 4
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 3
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 3
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 4
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 1
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 2
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 0
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 5
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 1
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 14 1 14
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 72
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.88
Dersin AKTS Kredisi: 3