|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Seç Ders (İşletme Yönetimi Ve Organizasyonu) |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF225 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. METİN KUMLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Sorumluluk üstlenebilme ve danışmanlık yapabilme niteliklerini geliştirir Çalıştığı kurum, şirket veya özel işinde etik kurallara uygun yöneticilik yapar Emrindeki personelin nasıl yönetileceğini bilir Kurumlarda hiyerarşi ve ekip mantığını anlar Bir firmanın iç ve dış faktörler tarafından nasıl etkilendiğini anlar Firmanın geleceği ile ilgili planlama yapabilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su Ürünleri Mühendisi olarak mezun olanların sorumlulukları dahilinde çalışacakları işletmelerin (Su Ürünleri İşleme, yetiştiricilik ve yem fabrikaları) düzenli ve bilinçli bir şekilde sevk ve idaresini yapabilme becerisi kazandırır |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu ders kapsamında; Yönetim Kavramı ve İşlevleri, Klasik yönetim anlayışı, Davranışsal yönetim yaklaşımı, Sistem Yaklaşımı, Durumsallık Yaklaşımı, Planlama, Organizasyon (Örgütleme), Kadrolama, Yetki, Güç ve Liderlik, Denetim, Yetki İlişkileri ve Organizasyon Yapıları, Örgüt Kültürü, Toplam Kalite Yönetimi, Yeniden Yapılanma, Kriz Yönetimi konular ele alınacaktır |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Fakülte Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Yönetim Kavramı ve İşlevleri
|
Verilen Ödevi Okuma |
Görüntülü Sunum
& Tartışma |
|
2 |
Klasik ve Davranışsal Yönetim Yaklaşımları |
Verilen Ödevi Okuma |
Görüntülü Sunum
& Tartışma |
|
3 |
Sistem Yaklaşımı
|
Verilen Ödevi Okuma |
Görüntülü Sunum
& Tartışma |
|
4 |
Durumsallık Yaklaşımı
|
Verilen Ödevi Okuma |
Görüntülü Sunum
& Tartışma |
|
5 |
İşletme Yönetiminde Planlama
|
Verilen Ödevi Okuma |
Görüntülü Sunum
& Tartışma |
|
6 |
Organizasyon (Örgütleme)
|
Verilen Ödevi Okuma |
Görüntülü Sunum
& Tartışma |
|
7 |
Kadrolama
|
Verilen Ödevi Okuma |
Görüntülü Sunum
& Tartışma |
|
8 |
Vize |
Sınava Hazırlık |
Yazılı Sınav |
|
9 |
Yetki, Güç ve Liderlik |
Verilen Ödevi Okuma |
Görüntülü Sunum
& Tartışma |
|
10 |
İşletmelerde Denetim |
Verilen Ödevi Okuma |
Görüntülü Sunum
& Tartışma |
|
11 |
Yetki İlişkileri ve Organizasyon Yapıları
|
Verilen Ödevi Okuma |
Görüntülü Sunum
|
|
12 |
Örgüt Kültürü
|
Verilen Ödevi Okuma |
Görüntülü Sunum
& Tartışma |
|
13 |
Toplam Kalite Yönetimi
|
Verilen Ödevi Okuma |
Görüntülü Sunum
& Tartışma |
|
14 |
Yeniden Yapılanma ve Kriz Yönetimi
|
Verilen Ödevi Okuma |
Görüntülü Sunum
& Tartışma |
|
15 |
Kriz Yönetimi |
Verilen Ödevi Okuma |
Görüntülü Sunum
& Tartışma |
|
16/17 |
Final
|
Sınava Hazırlanma |
Yazılı Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Elbek, A.G. 1997. Su Ürünleri İşletme Ekonomisi; Yönetim ve Organizasyon Ders Kitabı. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, SUFA 1997/40-13, 97s.
Güney, S. 2007. Yönetim ve Organizasyon El Kitabı.Nobel Yayın Dağıtım, 287 s.
Onal, G. 2000. İşletme Yönetimi ve Organizasyonu. Türkmen Kitabevi, 228 s.
Efil, İ. 2009. İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon. Alfa Aktuel Yayınları, 460 s.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
80 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
14 |
20 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
0 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
0 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
4 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
0 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
3 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
4 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
3 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
3 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
4 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
1 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
2 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
0 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
5 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
1 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
14 |
1 |
14 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 72 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.88 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|