|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Seç Ders (Balıklarda Üreme Ve Döl Alma Teknikleri) |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF219 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. MAHMUT ALİ GÖKÇE |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Balık üreme sistemlerini categorize eder. Balıklarda üreme ve davranış ilişkisini ve cinsiyetin belirlenmesi çeşitlerini tanımlar Eşeysel olgunluk büyüklüğü ve su ürünlerindeki önemini bilir. Balıklarda üreme ve hormone ilşkisini bilir. Balık yetiştiriciliğinde hormonal ve çevresel manuplasyonları tanımlar. Gamet gelişim aşamaları ve gonat döngüsünü sınıflandırır. Cinsiyet çevirim yöntemlerini tanımlar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Balıklarda üreme sistemleri anatomisi ve fizyolojileri ile ilgili temel bilgilerin, balık gonat ve gamet gelişimleri ile ilgili aşamaların, balık üreme taktik ve stratejilerinin, balık üreme büyüklüğü ve zamanının tesbit yöntemlerinin, su ürünleri yetiştiriciliğinde balık üretiminin önemi ve uygulanan maniplasyonların öğretilmesidir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Balık üreme organları ve sistemleri, Gonat, gamet , gonadal farklılaşma, gamet gelişimi, üreme büyüklüğü, önemi ve tespit yöntemleri, Üreme ve hormon ilişkisi, Yetiştiricilikte uygulanan manuplasyonlar, cinsiyet çevirim yöntemleri. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su ürnleri fakültesi sınıfları, laboratuvarları, araştırma istasyonları ve kuluçkahaneler. |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Üreme sistemleri, birincil ve ikincil eşeysel karakterler |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Görsel sunum |
|
2 |
Dişi üreme sistemi |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Görsel sunum ve lab. çalışması
|
|
3 |
Erkek üreme sistemi |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Görsel sunum ve lab. çalışması
|
|
4 |
Yumurta çeşitleri, döllenme ve embriyolojik aşamalar |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Görsel sunum |
|
5 |
Gonadal farklılaşma, sperm |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Görsel sunum ve lab. çalışması
|
|
6 |
Yumurta gelişimi |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Görsel sunum ve lab. çalışması
|
|
7 |
Üremede taktik ve stratejiler |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Görsel sunum |
|
8 |
Ara sınav |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Yazılı sınav |
|
9 |
Üreme yaşını saptama yöntemleri ve mevsimsel zamanlama |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Görsel sunum, hesaplama yöntemlerinin gösterilmesi |
|
10 |
Kaynakların üreme için kullanılması |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Görsel sunum |
|
11 |
Üreme eylemi ve hormonlar |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Görsel sunum farklı çalışmalardan örneklemeler |
|
12 |
Balıklarda cinsiyet dönüşümü |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Görsel sunum |
|
13 |
Sterilizasyon yöntemleri |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Görsel sunum |
|
14 |
Hormonal manuplasyonlar |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Ticari bir kuluçkahaneye eknik ziyaret |
|
15 |
Çevresel manuplasyonlar |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Ticari bir kuluçkahaneye teknik ziyaret |
|
16/17 |
Dönem sonu sınavı |
Kayanak kitaplar ve ders notları |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Balık üreme sistemleri ve fizyolojisi ders notu, Mahmut Ali Gökçe
Balık biyolojisi, Bond, Saunders, collage publisher
İhtiyoloji, Prof. Dr. Necla Demir, Nobel Yayınevi
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
2 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
5 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
4 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
5 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
3 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
5 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
3 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
3 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
5 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
3 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
5 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
3 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
5 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
1 |
1 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
3 |
3 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
4 |
4 |
|
Toplam İş Yükü: | 64 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.56 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|