|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Çevre Sağlığı I |
|
Dersin Kodu |
: |
HAS522 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
5 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. MUHSİN AKBABA |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Çevre sağlığının kapsadığı konuları ve sağlık açısından önemini açıklar, koruyucu hekimlik hizmeti yürütebilecek yeterli deneyime sahiptir Çevre sağlığı ile ilgili kurum ve kuruluşlarla kendi yetki ve sorumlulukları konusunda işbirliği yapar, çevre sağlığı eğitimleri planlar, yönetir, diğer disiplinlerle ortak çalışır İçme kullanma suyunun insan sağlığı açısından önemini bilir, suyun fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik muayenesini yapar, klor düzeyini belirler ve sonuçlarını değerlendirir, suyun dezenfeksiyonunu yapar İnsan dışkı ve idrarını zararsız duruma getirir ve insan sağlığı açısından önemini bilir Sağlıklı barınma koşullarını sayar, barınakların insanların fizyolojik ve psikolojik gereksinimlerini karşılamadaki ve hastalık bulaşmasını önlemedeki rolünü bilir, gerektiğinde önlemler alır Vektör kontrolününün, pestisitlerin insan sağlığı açısından önemini, gürültünün, hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini bilir, hava kirliliğini önleyecek önlemleri alır Gıda denetiminin insan sağlığı açısından önemini bilir, gıdalardan örnek alıp fiziksel kimyasal ve bakteriyolojik incelemeleri yapar, sonuçları değerlendirir ve önlemler alır Atıkların uzaklaştırılmasını yönetir, yasal düzenlemeleri uygular, katı atıkların tür ve özelliklerini bilir ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf eder
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Çevre sağlığının kapsadığı konuları ve sağlık açısından önemini öğretmek ve katılımcılara bu konuda yeterli deneyim kazandırmak |
|
Dersin İçeriği |
: |
Çevre sağlığının tanımı, amacı, sağlıklı çevre, içme ve kullanma suları ile sağlık açısından değerlendirilmesi ve atıklar |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Çevre sağlığı temel kavramları |
Literatür taraması |
İnteraktif |
|
2 |
İnsan ekolojisi |
Literatür taraması |
İnteraktif |
|
3 |
Sağlık ve çevre ilişkisi |
Literatür taraması
|
İnteraktif
|
|
4 |
Çevredeki kirleticiler |
Literatür taraması
|
İnteraktif
|
|
5 |
Çevresel hastalık döngüsü |
Literatür taraması
|
İnteraktif
|
|
6 |
Çevre sağlığı ve koruyucu hekimlik |
Literatür taraması
|
İnteraktif
|
|
7 |
ARA-SINAV |
|
|
|
8 |
Ekosistem ve sağlık |
Literatür taraması
|
İnteraktif
|
|
9 |
Sağlıklı içme ve kullanma suyu |
Literatür taraması
|
İnteraktif
|
|
10 |
İçme suyu dezenefeksiyonu |
Literatür taraması
|
İnteraktif
|
|
11 |
Atıklar |
Literatür taraması
|
İnteraktif
|
|
12 |
Atıklar |
Literatür taraması
|
İnteraktif
|
|
13 |
Atıklar |
Literatür taraması
|
İnteraktif
|
|
14 |
Hava kirliliği |
Literatür taraması
|
İnteraktif
|
|
15 |
Hava kirliliği |
Literatür taraması
|
İnteraktif
|
|
16/17 |
Gürültü |
Literatür taraması
|
İnteraktif
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Halk Sağlığı Temel Bilgiler, Ed: Prof.Dr. Çağatay Güler, Prof.Dr. Levent AKIN, 2012, Hacettepe Üniversitesi Yayınları
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
İnternet
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
4 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Araştırma (sağlık, hizmet veya klinik araştırma) planlayıp uygular, analiz edip değerlendirir, rapor ve makale (literatür) hazırlayıp sunar. |
1 |
|
2 |
Toplumun sağlık düzeyini ölçüp değerlendirir, sağlık istatistiklerini toplayıp değerlendirir, sürveyans yönetimi yapar |
1 |
|
3 |
Sağlık insan gücü ve finansman gibi kaynakları yönetir |
1 |
|
4 |
Salgın yönetiminin önemini açıklar |
5 |
|
5 |
Bulaşıcı hastalıklarla ilgili görevler yürütür |
5 |
|
6 |
Birincil, ikincil ve üçüncül koruma hizmetlerini organize edip yürütür |
4 |
|
7 |
Toplum çocuk sağlığını değerlendirir ve yönetir |
1 |
|
8 |
Kronik hastalıklarla ilgili görevleri yürütür |
1 |
|
9 |
Kadın/üreme sağlığı ile ilgili görevleri yürütür |
1 |
|
10 |
Çevre sağlığı ile ilgili görevleri yürütür |
5 |
|
11 |
İş sağlığıyla ilgili görevleri yürütür |
4 |
|
12 |
Beslenme ile ilgili görevleri yürütür |
4 |
|
13 |
Bilimsel araştırma planlar ve uygular |
0 |
|
14 |
Saha araştırması yapar |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
4 |
5 |
20 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
20 |
20 |
|
Toplam İş Yükü: | 120 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.8 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 5 |
|
|
|