|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Yağ Bitkilerinde Kalite Özellikleri |
|
Dersin Kodu |
: |
TB-605 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. NURİ SEZER SİNAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Yağ bitkilerinde kalite kavramı hakkında bilgi sahibidir Yağ bitkilerinde kalite kavramının yağ bitkilerine etkileri hakkında bilgi sahibidir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Yağ bitkilerinde kalite kavramının ne olduğu, kavramı oluşturan faktörler ile verim ve diğer bitkisel özellikler arasındaki ilişkilerin yağ kalitesi üzerindeki etkileri ve yağ kalitesinin korunması için yapılması gereken çalışmalar incelenecektir |
|
Dersin İçeriği |
: |
Yağ bitkilerinin sınıflaması, yağ Bitkilerinin önemi, yağ bitkilerinde kalitenin önemi, yağ bitkilerinde kaliteyi oluşturan etmenler, yağ bitkilerinde kaliteyi arttırmak için yapılması gereken çalışmalar ve yağ bitkilerinde kaliteyi arttırmak için yapılacak ıslah çalışmaları incelenecektir |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Yağ bitkilerinin sınıflaması |
Kaynak araştırması |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
2 |
Yağ bitkilerinin önemi |
Kaynak araştırması |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
3 |
Yağ bitkilerinde kalitenin önemi |
Kaynak araştırması |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
4 |
Yağ bitkilerinde kaliteyi oluşturan etmenler |
Kaynak araştırması |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
5 |
Yağ bitkilerinde kaliteyi oluşturan etmenler |
Kaynak araştırması |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
6 |
Yağ bitkilerinde kaliteyi oluşturan etmenler |
Kaynak araştırması |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
7 |
Yağ bitkilerinde kaliteyi oluşturan etmenlerin düzenlenmesi |
Kaynak araştırması |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
8 |
Ara sınav |
Genel çalışma |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
9 |
Yağ bitkilerinde kaliteyi arttırmak için yapılması gereken çalışmalar |
Kaynak araştırması |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
10 |
Yağ bitkilerinde kaliteyi arttırmak için yapılması gereken çalışmalar |
Kaynak araştırması |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
11 |
Yağ bitkilerinde kaliteyi arttırmak için yapılması gereken çalışmalar |
Kaynak araştırması |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
12 |
Yağ bitkilerinden elde edilen yağları tüketirken dikkat edilmesi gerekenler ve bu konu hakkında ödev verilecek |
Kaynak araştırması |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
13 |
Yağ bitkilerinden elde edilen yağları tüketirken dikkat edilmesi gerekenler |
Kaynak araştırması |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
14 |
Yağ bitkilerinde kaliteyi arttırmak için yapılacak ıslah çalışmaları |
Kaynak araştırması |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
15 |
Yağ bitkilerinde kaliteyi arttırmak için yapılacak ıslah çalışmaları |
Kaynak araştırması |
Teorik ve uygulamalı eğitim |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Genel çalışma |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
ATAKİŞİ, İ., 1976. Bitkisel Yağlar ve Kalitesi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Yıllığı.7.Sayı:1. s: 293-306, Adana
Yağ Bitkilerinde Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Etki Eden Faktörler Omü Zir. Fak. Dergisi, 2007,22(1):123-131 J. Of Fac. Of Agric., Omu, 2007,22(1):123-131
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Tarla Bitkileri alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme. |
4 |
|
2 |
Tarla Bitkilerinin ilişkili olduğu uzmanlaştığı alanlarda disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. |
3 |
|
3 |
Tarla Bitkileri alanında son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşılabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleme mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşma bu bilgileri yönlendirilebilir, edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde sağlayacak uygulamaları takip etme. |
4 |
|
4 |
Tarla Bitkileri alanında uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilme ve yeni bilgi üretebilme. |
3 |
|
5 |
Tarla Bitkileri ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme. |
4 |
|
6 |
Kendi alanında edindiği bilgileri farklı bilim dallarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilmek. |
3 |
|
7 |
Kendi alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak ortaya koymak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek. |
4 |
|
8 |
Tarla Bitkileri alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilme. |
0 |
|
9 |
Kendi alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla analiz edip öğrenmesine yön verebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmek. |
3 |
|
10 |
Tarla Bitkileri alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. |
3 |
|
11 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme. |
3 |
|
12 |
Kendi alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme. |
0 |
|
13 |
Kendi alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilmek ve denetleyebilmek. |
3 |
|
14 |
Bir yabancı dili, yabancı dilde yazılmış bir makaleyi anlayacak ve çevirebilecek düzeyde bilmek. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
4 |
4 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
12 |
12 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 138 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|