Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Arı Ürünleri Ve Önemi

Dersin Kodu : ZTP366

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. ULVİYE KUMOVA

Dersin Öğrenme Kazanımları : Öğrenciler, bal, balmumu, polen, arı sütü, proplolis ve arı zehirinin kimyasal, fiziksel özellikleri ile üretim teknikleri hakkında temel ve uygulamalı bilgi edinecektir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : ZTP366 Arı Ürünleri Ve Önemi

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bal arılarından Elde Edilen; Bal, Polen, Arı Sütü, Propolis, Bal Mumunun kimyasal ve fiziksel yapıları, elde edilmeleri, muhafazası, depolanması, teknolojisi ve kullanımı konularında teorik ve uygulamalı bilgiyi alarak tarımsal alana aktarılmasına katkı getirmek.

Dersin İçeriği : Arıcılıktan elde edilen bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin tanımı ve özellikleri; arılar ve koloni açısından önemi; fiziksel, kimyasal ve fizyolojik özellikleri; kullanım alanları, yararları ve ekonomik değeri; üretim yöntemleri, toplama ve işlenme şekilleri, muhafaza ve depolama teknikleri; kalite kontrolü, pazarlama ve tüketim şekilleri; arı ürünlerinin Dünya pazarındaki durumu, üretim ve tüketiminde karşılaşılan sorunlar; arı ürünlerine uygulanan standartlar ve yasal düzenlemeler.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik, Laboratuvar, Arıcılık Araştırma ve Uygulama Alanı (Arılık)


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin tanımı ve özellikleri. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta koloni hazırlama Teorik, görsel uygulamalı bilgi
2 Bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin arılar ve koloni açısından önemi. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Teorik, görsel uygulamalı bilgi
3 Bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Teorik, görsel uygulamalı bilgi, Ödev
4 Bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin kullanım alanları, yararları ve ekonomik değeri. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Teorik, görsel uygulamalı bilgi
5 Bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin üretim ve toplama yöntemleri. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta koloni hazırlama Teorik, görsel uygulamalı bilgi, Ödev
6 Bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin işlenme şekilleri, muhafaza ve depolama teknikleri. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta ve laboratuarda hazırlık Teorik, görsel uygulamalı bilgi
7 Ara sınav Soru Yazılı
8 Arıcılıktan elde edilen bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinde kalite kontrolü Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta ve laboratuarda hazırlık Teorik, görsel uygulamalı bilgi
9 Arıcılıktan elde edilen bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin pazara hazırlama yöntemleri. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Teorik, görsel uygulamalı bilgi
10 Arıcılıktan elde edilen bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin tüketim yöntemleri. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Teorik, görsel uygulamalı bilgi
11 Arı ürünlerinin Dünya pazarındaki durumu, üretim ve tüketiminde karşılaşılan sorunlar. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Teorik, görsel uygulamalı bilgi
12 Arı ürünlerinin apiterapide kullanımı. Arı ürünlerinin kozmatik, ve endüstri alanında kullanımı. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Teorik, görsel uygulamalı bilgi
13 Ara sınav Soru Yazılı
14 Arı ürünlerinde kalıntı, kirlilik sorunları. Üretici ve tüketicinin uyması gereken kurallar. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Teorik, görsel uygulamalı bilgi
15 Arı ürünlerine uygulanan standartlar ve yasal düzenlemeler. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Teorik, görsel uygulamalı bilgi
16/17 Final sınav Soru Yazılı ve ödevlerin değerlendirilmesi


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Kumova, U. 2005. Arıcılıktan Elde edilen Ürünler. Ders notu. Adana. 120 sayfa Tutkun, E. 2000. Teknik Arıcılık El Kitabı, TKV yAYINLARI, nO: 2, 235 Sayfa, Ankara.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 70
    Ödev/Proje/Diğer 2 30
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. 5
2 Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir 4
3 Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir 4
4 Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. 5
5 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma 5
6 Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme 5
7 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 5
8 —Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek, 4
9 Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme 5
10 Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 4 8
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 2 4
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 84
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.36
Dersin AKTS Kredisi: 3