Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Beslenme Fizyolojisi Ve Metabolizma

Dersin Kodu : ZTP308

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU
Prof.Dr. LADİNE ÇELİK BAYKAL

Dersin Öğrenme Kazanımları : Yemler bilgisi, ruminant besleme ve kanatlı besleme gibi derslerde yer alan bilgilerin anlaşılması için besin maddelerinin özellikleri, sindirimi, değerlendirilmesi, atılımı ile besin maddelerinin metabolise edilmesinde besin maddeleri arasındaki ilişkilerin öğrenilmesi ile bu bilgilerin özel hayvan beslemede kullanımı hakkında ön bilgiye sahip olur
Çiftlik hayvanlarının optimum beslenmesi için hayvanların besin maddeleri gereksinimlerinin doğru hesaplanması, buna ve yemlerin bileşimine göre ekonomik ve hayvanlar için optimum yem formülasyonlarının oluşturulmasının sağlanması için gerekli temel bilgileri kazanır

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu ders ile hayvan beslemede temel besin maddeleri ve türlere göre özel hayvan beslemede gerekli olan temel bilgilerin nerede-nasıl-niçin-neden-sonuç ilişkilerinin fizyolojik ve metabolik esaslar temelinde öğrencilere verilmesi ve öğrencilerin özel hayvan besleme derslerine hazırlanması amaçlanmıştır

Dersin İçeriği : Beslenme olayının temel kavramları, Yem tüketme, açlık-tokluk, sindirim, emilim, metabolizma, Besin maddeleri ve hayvan beslemedeki fonksiyonlarının biyokimyasal olaylarla öğrencilere açıklanarak, öğrencilerin beslemede besin maddeleri arasındaki ilişkileri kurmada yardımcı olunması, Hayvanların değişik sindirim sistemi kapasitelerine göre besin maddelerini değerlendirme sistemlerinin biyokimyasal yollarının açıklanması

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Besleme ve Beslenmenin tanımı, Yem Tüketimi ve Genel Özellikleri, Açlık-Tokluk Kuramları, Yem Tüketiminin Kontrolü kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
2 Sindirim Kanalı ve Organları, Tek Mideliler, Çok Mideliler kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
3 Besin Maddelerin Sindirimi, Mekanik, mikrobiyal ve Enzimatik (kimyasal) sindirim kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
4 Sindirim Fizyolojisine Giriş, Tek Mideliler, Çok Mideliler kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
5 Sindirim Salgıları, Tükürük, Mide Sıvısı, Pankreas sıvısı, safra, kalın bağırsak salgıları kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
6 Makro Besin maddelerinin emilimi, Karbonhidratlar, Yağlar, Proteinler, kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
7 Mikro Besin maddelerinin ve Suyun emilimi, Vitaminler, Mineraller, Su kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
8 Enzim Sistemi, Denetim Mekanizması olarak rölü ve Beslenme, Enzimler, sınıflandırılmaları, etki biçimleri, aktivitelerini etkileyen faktörler kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
9 Endokrin Sistem, Denetim Mekanizması olarak rölü ve Beslenme, Tiroid Bezi ve Hormonları, Paratiroid Bezi ve Hormonları, Böbreküstü Bezleri ve Hormonları, ve ara sınavı kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
10 Endokrin Sistem (devam), Pankreas Bezi ve Hormonları, Timus Bezi ve Hormonları Bağırsak epitelyumu ve hormonları, Gonadlar ve Hormonları kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
11 Besin Maddelerinin Metabolizması (I), Enerji (Karbonhidrat, Yağ) Metabolizması kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
12 Besin Maddelerinin Metabolizması (II), Protein Metabolizması kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
13 Besin Maddelerinin Metabolizması (II), Vitamin Metabolizması kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
14 Besin Maddelerinin Metabolizması (IV), Mineral Metabolizması kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
15 Besin Maddelerinin Metabolizması (IV), Mineral Metabolizması kaynak okuma, web tarama düz anlatım, tartışma, sunum
16/17 final sınavı yok yok


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Demir, E. ve Çalışkaner, Ş. (2001). Hayvan Besleme Fizyolojisi ve Metabolizma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:55, Ders Kitabı Serisi No:20, Tokat.
 Kutlu, H.R., Görgülü, M. ve Baykal Çelik, L. (2005). Genel Hayvan Besleme. Ders Notu. Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Bölümü, Adana.
 Aksoy, A., M. Macit, M. Karaoğlu “Hayvan Besleme” Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Ders Kitapları Yay. No: 220, Erzurum, 2000.
 Beslenme Fizyolojisi ve Metabolizması ile ilgili diğer tüm bilimsel kaynaklar
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 5 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. 5
2 Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir 4
3 Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir 2
4 Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. 4
5 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma 0
6 Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme 0
7 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 0
8 —Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek, 4
9 Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme 0
10 Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 5 3 15
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 5 3 15
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 74
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.96
Dersin AKTS Kredisi: 3