|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Yemler Bilgisi Ve Yem Teknolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
ZTP302 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU Prof.Dr. LADİNE ÇELİK BAYKAL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Yemin tanıtımı, yemlerin sınıflandırılması, Kaba yemler, yeşil yemler, Doğal ve Yapay Çayır ve Mer´aları, Yemlerin besin madde bileşenlerini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olur Tek veya Karışık Olarak Yetiştirilen Yeşil Yemler (Baklagil ve Buğdaygil), Diğer Yeşil Yemleri tanır Kök ve yumru yemler, Yaş Meyveler, Ağaç Dal ve Yaprakları, Meyve suyu ve konserve sanayi posaları, Şilempeler hakkında bilgi sahibi olur Silaj, silajın yararları, kullanımı yaygın olan silajlar, kuru kaba yemler, kuruotlar, saman kılıf, kabuk ve kavuzlar hakkında bilgi sahibi olur Yoğun Yemler, buğdaygil ve baklagil dane yemleri, yağlı tohumlar, diğer tohum ve kuru meyveler hakkında bilgi sahibi olur Endüstriyel yemler, yağ sanayi yan ürünleri, değirmencilik sanayi yan ürünleri, fermentasyon sanayi yan ürünleri, nişasta sanayi yan ürünleri, şeker sanayi yan ürünleri, hayvansal kaynaklı yemler hakkında bilgi sahibi olur yemlik yağlar, tek hücre proteinleri, protein tabiatında olmayan azotlu bileşikler, mineral, vitamin ve amino asit ek yemleri hakkında bilgi sahibi olur Yem katkı maddeleri ve yemlere uygulanan teknolojik işlemler hakkında bilgi sahibi olur Yeşil yemlerin saklanması, kurutma, silolama, Yemlerde bulunan beslemeyi engelleyici maddeler ve karma yem endüstrisi hakkında bilgi sahibi olur
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Başarılı bir hayvansal üretim için, pazar durumunun dikkate alınması, hayvancılık konusunda eksiksiz teknik bilgi ve yeterli miktar ve kalitede yem üretimi ve bu yemlerin niteliklerinin çok iyi bilinmesi gerekir. Bu dersin amacı hayvancılıkta kullanılan tüm yem kaynaklarının her yönüyle tanıtımı |
|
Dersin İçeriği |
: |
Kaba ve yoğun yem kaynaklarının tanıtımı, teknolojik özellikleri, yemi kaynaklarının besin madde içerikleri ve beslemeyi engelleyici madde içeriklerin tanıtımı, yem ve yem maddelerine uygulanan teknolojik işlemlerin tanıtımı, yemlerin saklanması ve Karma Yem Endüstrisi, Ülkemizdeki Durumu ve Sorunları |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik ve Yem Analiz Laboratuvarı |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Yemin tanıtımı, yemlerin sınıflandırılması, Kaba yemler, yeşil yemler, Doğal ve Yapay Çayır ve Mer´alar |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar çalışması |
|
2 |
Tek veya Karışık Olarak Yetiştirilen Yeşil Yemler (Baklagil ve Buğdaygil), Diğer Yeşil Yemler |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar çalışması |
|
3 |
Kök ve yumru yemler, Yaş Meyveler, Ağaç Dal ve Yaprakları, Meyve suyu ve konserve sanayi posaları, Şilempeler |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar çalışması |
|
4 |
Silaj, silajın yararları, kullanımı yaygın olan silajlar, kuru kaba yemler, kuruotlar, saman kılıf, kabuk ve kavuzlar |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar çalışması |
|
5 |
Yoğun Yemler, buğdaygil ve baklagil dane yemleri, yağlı tohumlar, diğer tohum ve kuru meyveler |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar çalışması |
|
6 |
Endüstriyel yemler, yağ sanayi yan ürünleri, değirmencilik sanayi yan ürünleri, fermentasyon sanayi yan ürünleri, nişasta sanayi yan ürünleri, şeker sanayi yan ürünleri, |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar çalışması |
|
7 |
Hayvansal kaynaklı yemler, yemlik yağlar, tek hücre proteinleri, protein tabiatında olmayan azotlu bileşikler, mineral, vitamin ve amino asit ek yemleri |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar çalışması |
|
8 |
Yem katkı maddeleri |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar çalışması |
|
9 |
Yemlere uygulanan teknolojik işlemler ve ara sınavı |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar çalışması |
|
10 |
Yeşil yemlerin saklanması, kurutma, silolama |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar çalışması |
|
11 |
Siloda oluşan kimyasal olaylar, silaj kayıpları, silaj kalitesi, dondurarak saklama, yeşil yemleri saklama yönteminin yem değerine etkisi |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar çalışması |
|
12 |
Yemlerde bulunan beslemeyi engelleyici maddeler |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar çalışması |
|
13 |
Karma yem endüstrisi-1 |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, teknik gezi |
|
14 |
Karma yem endüstrisi-2 |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, teknik gezi |
|
15 |
genel tekrar |
Kaynak okuma, web tarama |
Düz anlatım, tartışma, |
|
16/17 |
Final sınavı |
yok |
yok |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi ders kitapları
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. |
4 |
|
2 |
Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir
Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir
|
2 |
|
3 |
Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir |
0 |
|
4 |
Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. |
4 |
|
5 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma |
0 |
|
6 |
Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme |
0 |
|
7 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
0 |
|
8 |
—Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek,
|
4 |
|
9 |
Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme |
0 |
|
10 |
Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama
kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama
yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
7 |
2 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
3 |
3 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
1 |
1 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
|
Toplam İş Yükü: | 75 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|