Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Entegre Sistemlerin Yetiştiricilikte Kullanılması

Dersin Kodu : SY-535

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Resirküle ve entegre sistem elemanlarını kavrar
Tatlısu ve deniz kapalı devre sistemler arasındaki farklılıkları analiz edebilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : SY-505 Principles of Aquaculture
SY-512 Modern Yetiştiricilik Sistemleri

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dersin amacı öğrencilere resirküle sistemler ile ilgili genel bilgi vermek, kaplı devre sistelerin genel dizynları hakkında bilgi dağarcıklarını genişletmek, çevre ile dost sistemler (kaplı devre ve entegre sistemler) bilgiler vermek.

Dersin İçeriği : Resirküle ve entegre sistemlerin tanımı, temel kurallar ve uygulama alanları; Neden resirküle ve entegre sistemler; Her iki sistemdeki temel su kriterleri; Tatlı su ve deniz sistemleri; Resirküle sistemlerin dizayn, operasyon ve yönetimleri; Atık su kontrolleri; Biyolojik fitre bakterilerinin biyolojisi ve üretimi; Resirküle ve entegre sistemlerin ilişkilendirilmesi; Çevre ile dost resirküle ve entegre modeller; Her iki sistemdeki genel enerji, su kalite bütçeleri.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Resirküle ve entegre sistemlerin tanımı, temel kurallar ve uygulamaları I Ders notları ve presentation Power point sunusu ve ders notları
2 Resirküle ve entegre sistemlerin tanımı, temel kurallar ve uygulama alanları II Ders notları ve presentation Power point sunular ve grup tartışması
3 Resirküle ve entegre sistemlerin tanımı, temel kurallar ve uygulama alanları III Kitap okuma ve ev ödevi Video gösterisi ve grup tartışması
4 Neden resirküle ve entegre sistemler Kitap okuma ve ev ödevi Power point sunular ve grup tartışması
5 Tatlı su ve deniz sistemleri / Her iki sistemdeki temel su kriterleri I Kitap okuma ve ev ödevi Power point sunular ve grup tartışması
6 Tatlı su ve deniz sistemleri / Her iki sistemdeki temel su kriterleri II Kitap okuma ve ev ödevi Video gösterisi ve grup tartışması
7 Ara sınav Öğrenci sunumları ve grup tartışması Öğrenci sunumları ve grup tartışması
8 Resirküle sistemlerin dizayn, operasyon ve yönetimleri I Kitap okuma ve ev ödevi Power point sunular ve grup tartışması
9 Resirküle sistemlerin dizayn, operasyon ve yönetimleri II Kitap okuma ve ev ödevi Power point sunular ve grup tartışması
10 Resirküle sistemlerin atık su kontrolleri Kitap okuma ve ev ödevi Power point sunular ve grup tartışması
11 Biyolojik fitre bakterilerinin biyolojisi ve üretimi I Kitap okuma ve ev ödevi Video gösterisi ve grup tartışması
12 Biyolojik fitre bakterilerinin biyolojisi ve üretimi II Kitap okuma ve ev ödevi Power point sunular ve grup tartışması
13 Resirküle ve entegre sistemlerin ilişkilendirilmesi II Kitap okuma ve ev ödevi Power point sunular ve grup tartışması
14 Çevre ile dost resirküle ve entegre modeller Kitap okuma ve ev ödevi Power point sunular ve grup tartışması
15 Her iki sistemdeki enerji / su kalite bütçeleri Kitap okuma ve ev ödevi Power point sunular ve grup tartışması
16/17 Yıl sonu sınavı Öğrenci sunumları ve grup tartışması Öğrenci sunumları ve grup tartışması


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Online Kitap: http://ressources.ciheam.org/om/pdf/c55/01600228.pdf
 Online Kitap: http://www.backyardaquaponics.com/Travis/03-012.pdf
 Online Kitap: http://www.nuffieldinternational.org/rep_pdf/1287395494Nuffield_Report-_Adam_Butterworth.pdf
Diğer Kaynaklar  RECIRCULATION SYSTEMS AND THEIR APPLICATION IN AQUACULTURE, 2008, Kurs Notları.


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 5 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. 5
2 Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. 4
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 4
4 Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 3
5 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
6 Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 4
7 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. 4
8 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 3
9 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 2
10 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. 5
11 Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 3
12 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. 5
13 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 4
14 Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 3
15 Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. 3
16 Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 5 70
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 6 6 36
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 5 6 30
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü: 150
Toplam İş Yükü / 25 (s): 6
Dersin AKTS Kredisi: 6