Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balıklarda Besin-bioenerjisi |
|
Dersin Kodu |
: |
SY-533 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip edebilir. Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetebilir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanabilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı öğrencilerin; balık energy metabolizmasını kavraması, metabolizma ile çevre etkileşimini bilmesi, metabolizma ile balık büyüme parametrelerinin ve modellerinin belirlenmesi, besleme ile enerji metabolizmasını anlamaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Temel enerji metabolizması; Balıklarda enerji metabolizması; Metabolizma ve enerji çevirimi; Fizyolojik enerjetiks; Büyüme ve hormonsal etkileşim; Çevresel faktörler ve büyüme; Büyüme oranları ve büyüme modelleri; Yaşa bağlı büyüme modelleri; Teleost balıklarda besleme ve besin-bionerjisi etkileşimi; Bioenerjetik ile ilişkili besleme stratejileri. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik, laboratuar ve saha |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Temel enerji metabolizmasına genel bir bakış I |
Kitap bölümü, güncel makaleler |
Power point sunum ve bazı görseller |
|
2 |
Deatylı enerji metabolizmasına genel bir bakış I |
Kitap bölümü, güncel makaleler |
Power point sunum ve bazı görseller |
|
3 |
Balıklarda enerji metabolizması I / güncel makaleler |
Kitap bölümü, güncel makaleler, online veri inceleme |
Power point sunum ve web sayfaları |
|
4 |
Balıklarda enerji metabolizması II / güncel makaleler |
Kitap bölümü, güncel makaleler |
Power point sunum ve bazı görseller |
|
5 |
Metabolizma ve enerji çevirimi I |
Kitap bölümü, güncel makaleler, online veri inceleme |
Power point sunum ve web sayfaları |
|
6 |
Metabolizma ve enerji çevirimi II |
Kitap bölümü, güncel makaleler |
Power point sunum ve bazı görseller |
|
7 |
Ara sınav |
Öğrenci sunusu |
Öğrenci sunusu / Mülakat |
|
8 |
Balıklarda Fizyolojik enerji |
Kitap bölümü, güncel makaleler |
Power point sunum ve bazı görseller |
|
9 |
Büyüme ve hormonsal etkileşim; |
Kitap bölümü, güncel makaleler |
Power point sunum ve bazı görseller |
|
10 |
Çevresel faktörler ve büyüme |
Kitap bölümü, güncel makaleler |
Power point sunum ve bazı görseller |
|
11 |
Büyüme oranları ve büyüme modelleri |
Kitap bölümü, güncel makaleler |
Power point sunum ve bazı görseller |
|
12 |
Yaşa bağlı büyüme modelleri |
Kitap bölümü, güncel makaleler, online veri inceleme |
Power point sunum ve web sayfaları |
|
13 |
Teleost balıklarda besleme ve besin-bionerjisi etkileşimi I / güncel makaleler |
Kitap bölümü, güncel makaleler |
Power point sunum ve bazı görseller |
|
14 |
Teleost balıklarda besleme ve besin-bionerjisi etkileşimi II / güncel makaleler |
Kitap bölümü, güncel makaleler, online veri inceleme |
Power point sunum ve web sayfaları |
|
15 |
Bioenerjetik ile ilişkili besleme stratejileri |
Kitap bölümü, güncel makaleler |
Power point sunum ve bazı görseller |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Genel notlar |
Öğrenci sunusu / Mülakat |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. |
5 |
|
2 |
Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. |
5 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. |
3 |
|
4 |
Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. |
3 |
|
5 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
5 |
|
6 |
Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar |
4 |
|
7 |
Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. |
4 |
|
8 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. |
4 |
|
9 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. |
4 |
|
10 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. |
3 |
|
11 |
Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. |
3 |
|
12 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. |
5 |
|
13 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. |
4 |
|
14 |
Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. |
4 |
|
15 |
Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. |
2 |
|
16 |
Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|