|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Organik Tarım Ürünleri Ekonomisi ve Pazarlaması |
|
Dersin Kodu |
: |
TE-556 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. UFUK GÜLTEKİN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Organik tarımı ve organik tarımın ilkelerini kavrayabilir Dünyada ve Türkiye’de uygulanan organik tarım uygulamalarını karşılaştırabilir Geleneksel ve organik tarım arasındaki farklılıkları ekonomik faaliyet sonuçları açısından ortaya koyabilir Organik tarım kanununu kavrayabilme, sertifikasyon sürecini öğrenir Organik ürünlerin pazarlama yapısını kavrayabilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Öğrencilere organik tarımın temel prensiplerini kavratmak, organik ve geleneksel tarım arasındaki ekonomik yapı farklılıklarını ortaya koyarak, yetiştiricilik potansiyelimizin değerlendirilme yollarının gösterilmesidir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Organik tarım kavramı ve tarihçesi, temel ilkeleri ve özellikleri, organik tarımın ekonomi, çevre ve sürdürülebilirlik boyutu, organik ürünlerde kontrol ve sertifikasyon, organik ürünlerin üretimi ve ekonomisi, yasal uygulamalar ve standartlar, organik ve geleneksel tarımsal üretimde ekonomik karşılaştırmalar, organik ürünlerin pazarlaması, organik ürünlerin arz ve talebi, organik ürünlerde pazarlama kanalları ve pazarlama marjları, organik ürünlerde tüketici tercihleri ve fiyat oluşumu, organik Tarım ürünlerine yönelik pazarlama araştırmaları, organik ürünlerin üretim ve pazarlamasında kooperatif, birlik ve diğer üretici örgütleri, organik tarımın geliştirilmesinde bilgi, yayım, eğitim ve araştırma olanakları, organik tarım ürünlerine yönelik politikalar. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Organik Tarım Kavramı, Temel İlkeleri ve Özellikleri |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
2 |
Organik Tarımın Tarihçesi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
3 |
Organik Tarımın Ekonomi, Çevre ve Sürdürülebilirlik Boyutu |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
4 |
Organik Ürünlerde Kontrol ve Sertifikasyon |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
5 |
Organik Ürünlerin Üretimi ve Ekonomisi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
6 |
Organik ve Konvansiyonel Tarımsal Üretimde Ekonomik Karşılaştırmalar |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
7 |
Yasal Uygulamalar ve Standartlar |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
8 |
Organik Ürünlerin Pazarlaması |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
9 |
Organik Ürünlerin Arz ve Talebi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
10 |
Ara sınav |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
11 |
Organik Tarım Ürünlerine Yönelik Pazarlama Araştırmaları |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
12 |
Organik Ürünlerin Üretim ve Pazarlamasında Kooperatif, Birlik ve Diğer Üretici Örgütleri |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
13 |
Organik Tarımın Geliştirilmesinde Bilgi, Yayım, Eğitim ve Araştırma Olanakları |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
14 |
Organik Tarım Ürünlerine Yönelik Politikalar |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
15 |
Organik Tarımda Geleceğe Yönelik Beklentiler ve Hedefler (Türkiye, AB) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
|
|
16/17 |
Yarıyıl Sonu Sınavı |
Bütün ders notları ve kaynaklar |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
İlbaş, İ., 2009. Organik Tarım - İlkeler Ve Ulusal Mevzuat. Efil Yayınevi Yayınları, Ankara.
Zengin,M. ,2007.Organik Tarım ,Hasad yayıncılık, Konya.
Beşirli,G., 2009.Organik Tarım,Yayçep , Ankara.
Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği (URAK), 2006. Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Organik Tarım Sektörü Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar. İstanbul.
ETO.,1999. Ekolojik Tarım. İzmir.
Öğretim üyesince hazırlanan ve sürekli güncellenen ders notları ve slaytlar
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, tarım işletmeciliği veya tarım politikası alanında edinilmiş bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme |
4 |
|
2 |
Tarım ekonomisi alanı ve ilişkili disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme |
2 |
|
3 |
Tarım ekonomisiyle ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri uzmanlık alanında kullanabilme |
5 |
|
4 |
Tarım sektörü ve ulusal ekonomi düzeyinde gelişmelerle ilgili raporlar hazırlayabilme, tarım ve ekonomiyle ilgili tarihsel veya güncel gelişmeleri eleştirel gözle değerlendirebilme; ekonomi ile ilgili yayınları izleyip yorumlayabilme |
5 |
|
5 |
Tarım ekonomisi alanında yaygın olarak kullanılan yazılımlardan yararlanabilme |
1 |
|
6 |
Tarım ekonomisiyle ilgili güncel gelişmeleri, nicel ve nitel verilerle destekleyerek, farklı disiplinlerde elde edilmiş bilgi, veri ve bulgularla birleştirip yorumlayabilme, sentez yoluyla yeni bilgiler oluşturabilme |
5 |
|
7 |
Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma veya takım halinde çalışma becerisi |
1 |
|
8 |
Tarım ekonomisi alanında edinilmiş uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kendi öğrenme sürecini yönlendirebilme |
5 |
|
9 |
Araştırma sonuçlarını sözlü, yazılı ve görsel araçlardan yararlanarak aktarabilme |
5 |
|
10 |
Tarım ekonomisi ve politikasıyla ilgili uygulamalarda karşılaşılan öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için analitik yaklaşım geliştirebilme, araştırma sürecini tasarlayabilme, sorumluluk alarak çözüm üretebilme ve elde edilen sonuçları değerlendirebilme ve savunabilme |
1 |
|
11 |
Bilimsel gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yenileme |
5 |
|
12 |
Tarım ekonomisi alanında özümlenmiş bilgileri disiplinler arası çalışmalarda kullanabilme, açıklayabilme, başkalarına aktarabilme, varılan sonuçları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme |
5 |
|
13 |
Tarımla ilgili ekonomik nitelikteki sorunların çözümlenmesi için bilimsel yöntemlerle veri toplayabilme, toplanan verileri toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve yorumlayabilme |
2 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
10 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
15 |
15 |
|
Toplam İş Yükü: | 147 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.88 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|