Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Organik Tarım Ürünleri Ekonomisi ve Pazarlaması

Dersin Kodu : TE-556

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. UFUK GÜLTEKİN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Organik tarımı ve organik tarımın ilkelerini kavrayabilir
Dünyada ve Türkiye’de uygulanan organik tarım uygulamalarını karşılaştırabilir
Geleneksel ve organik tarım arasındaki farklılıkları ekonomik faaliyet sonuçları açısından ortaya koyabilir
Organik tarım kanununu kavrayabilme, sertifikasyon sürecini öğrenir
Organik ürünlerin pazarlama yapısını kavrayabilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Öğrencilere organik tarımın temel prensiplerini kavratmak, organik ve geleneksel tarım arasındaki ekonomik yapı farklılıklarını ortaya koyarak, yetiştiricilik potansiyelimizin değerlendirilme yollarının gösterilmesidir.

Dersin İçeriği : Organik tarım kavramı ve tarihçesi, temel ilkeleri ve özellikleri, organik tarımın ekonomi, çevre ve sürdürülebilirlik boyutu, organik ürünlerde kontrol ve sertifikasyon, organik ürünlerin üretimi ve ekonomisi, yasal uygulamalar ve standartlar, organik ve geleneksel tarımsal üretimde ekonomik karşılaştırmalar, organik ürünlerin pazarlaması, organik ürünlerin arz ve talebi, organik ürünlerde pazarlama kanalları ve pazarlama marjları, organik ürünlerde tüketici tercihleri ve fiyat oluşumu, organik Tarım ürünlerine yönelik pazarlama araştırmaları, organik ürünlerin üretim ve pazarlamasında kooperatif, birlik ve diğer üretici örgütleri, organik tarımın geliştirilmesinde bilgi, yayım, eğitim ve araştırma olanakları, organik tarım ürünlerine yönelik politikalar.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Organik Tarım Kavramı, Temel İlkeleri ve Özellikleri Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
2 Organik Tarımın Tarihçesi Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
3 Organik Tarımın Ekonomi, Çevre ve Sürdürülebilirlik Boyutu Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
4 Organik Ürünlerde Kontrol ve Sertifikasyon Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
5 Organik Ürünlerin Üretimi ve Ekonomisi Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
6 Organik ve Konvansiyonel Tarımsal Üretimde Ekonomik Karşılaştırmalar Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
7 Yasal Uygulamalar ve Standartlar Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
8 Organik Ürünlerin Pazarlaması Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
9 Organik Ürünlerin Arz ve Talebi Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
10 Ara sınav Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
11 Organik Tarım Ürünlerine Yönelik Pazarlama Araştırmaları Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
12 Organik Ürünlerin Üretim ve Pazarlamasında Kooperatif, Birlik ve Diğer Üretici Örgütleri Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
13 Organik Tarımın Geliştirilmesinde Bilgi, Yayım, Eğitim ve Araştırma Olanakları Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
14 Organik Tarım Ürünlerine Yönelik Politikalar Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
15 Organik Tarımda Geleceğe Yönelik Beklentiler ve Hedefler (Türkiye, AB) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri
16/17 Yarıyıl Sonu Sınavı Bütün ders notları ve kaynaklar


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  İlbaş, İ., 2009. Organik Tarım - İlkeler Ve Ulusal Mevzuat. Efil Yayınevi Yayınları, Ankara.
 Zengin,M. ,2007.Organik Tarım ,Hasad yayıncılık, Konya.
 Beşirli,G., 2009.Organik Tarım,Yayçep , Ankara.
 Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği (URAK), 2006. Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Organik Tarım Sektörü Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar. İstanbul.
 ETO.,1999. Ekolojik Tarım. İzmir.
 Öğretim üyesince hazırlanan ve sürekli güncellenen ders notları ve slaytlar
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 1 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, tarım işletmeciliği veya tarım politikası alanında edinilmiş bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme 4
2 Tarım ekonomisi alanı ve ilişkili disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme 2
3 Tarım ekonomisiyle ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri uzmanlık alanında kullanabilme 5
4 Tarım sektörü ve ulusal ekonomi düzeyinde gelişmelerle ilgili raporlar hazırlayabilme, tarım ve ekonomiyle ilgili tarihsel veya güncel gelişmeleri eleştirel gözle değerlendirebilme; ekonomi ile ilgili yayınları izleyip yorumlayabilme 5
5 Tarım ekonomisi alanında yaygın olarak kullanılan yazılımlardan yararlanabilme 1
6 Tarım ekonomisiyle ilgili güncel gelişmeleri, nicel ve nitel verilerle destekleyerek, farklı disiplinlerde elde edilmiş bilgi, veri ve bulgularla birleştirip yorumlayabilme, sentez yoluyla yeni bilgiler oluşturabilme 5
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma veya takım halinde çalışma becerisi 1
8 Tarım ekonomisi alanında edinilmiş uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kendi öğrenme sürecini yönlendirebilme 5
9 Araştırma sonuçlarını sözlü, yazılı ve görsel araçlardan yararlanarak aktarabilme 5
10 Tarım ekonomisi ve politikasıyla ilgili uygulamalarda karşılaşılan öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için analitik yaklaşım geliştirebilme, araştırma sürecini tasarlayabilme, sorumluluk alarak çözüm üretebilme ve elde edilen sonuçları değerlendirebilme ve savunabilme 1
11 Bilimsel gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yenileme 5
12 Tarım ekonomisi alanında özümlenmiş bilgileri disiplinler arası çalışmalarda kullanabilme, açıklayabilme, başkalarına aktarabilme, varılan sonuçları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme 5
13 Tarımla ilgili ekonomik nitelikteki sorunların çözümlenmesi için bilimsel yöntemlerle veri toplayabilme, toplanan verileri toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve yorumlayabilme 2
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 10 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü: 147
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.88
Dersin AKTS Kredisi: 6