|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Endüstriyel Mikrobiyoloji |
|
Dersin Kodu |
: |
BL 413 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. BURHAN ARIKAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Endüstriyel mikrobiyolojinin öneminin kavranması
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
BL 413 Endüstriyel Mikrobiyoloji
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Mikroorganizmaların endüstriyel alandaki kullanımlarının öğretilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Endüstriyel mikrobiyolojiye giriş, Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulama alanları, Doğadan uygun organizmaların izolasyonu, ve tanımlanması, Mikrobiyal metabolizma ve üreme kinetiği, Up stream ve Down stream fermentasyon, 5.Fermentörler, Antibiyotik üretimi, Tek hücre proteini ve üretimi, Organik asitlerin üretimi, Organik çözücülerin üretimi, Fermente ve distile içkilerin üretimi, amino asit, vitamin ve diğer gelişme faktörlerinin üretimi, besin maddelerinin üretimi ve Steroidlerin transformasyonu |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Sınıf |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulama alanları |
İlgili bölümün çalışılması |
Sözlü sunum |
|
2 |
Doğal ortamdan endüstriyel organizmaların izolasyonu, tanımlanması ve kültür koleksiyonları |
İlgili bölümün çalışılması |
Sözlü sunum |
|
3 |
Mikrobiyal metabolizma ve üreme kinetiği |
İlgili bölümün çalışılması |
Sözlü sunum |
|
4 |
Up stream fermentasyon |
İlgili bölümün çalışılması |
Sözlü sunum |
|
5 |
Down stream fermentasyon |
İlgili bölümün çalışılması |
Sözlü sunum |
|
6 |
Fermentör tipleri ve uygulama alanları |
İlgili bölümün çalışılması |
Sözlü sunum |
|
7 |
Ara sınav |
|
|
|
8 |
Tek hücre proteini ve üretimde kullanılan organizmalar |
İlgili bölümün çalışılması |
Sözlü sunum |
|
9 |
Organik asitlerin üretimi |
İlgili bölümün çalışılması |
Sözlü sunum |
|
10 |
Organik çözücülerin üretimi |
İlgili bölümün çalışılması |
Sözlü sunum |
|
11 |
Fermente ve distile içkilerin üretimi |
İlgili bölümün çalışılması |
Sözlü sunum |
|
12 |
Mikroorganizmalardan aminoasit ve vitaminlerin üretimi |
İlgili bölümün çalışılması |
Sözlü sunum |
|
13 |
Mikroorganizmalar kullanarak çeşitli besin maddelerinin üretimi |
İlgili bölümün çalışılması |
Sözlü sunum |
|
14 |
Biyogaz ve kompost üretimi |
İlgili bölümün çalışılması |
Sözlü sunum |
|
15 |
Mikroorganizmalardan antibiyotik üretimi |
İlgili bölümün çalışılması |
Sözlü sunum |
|
16/17 |
Final sınavı |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Waites, M.J; Morgan, N.L; Rockey, J.S.; Higton, G. Industrial Microbiology: An Introduction, First Published, Blackwell Science Ltd, London. 2001.
Okafor, N. Modern Industrial Microbiology and Biotechnology. Science Publishers, Enfield New Hampshire 03748, 2007, USA
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Biyolojinin temel konuları dışında özgün seçimlik derslerle farklı alanlarda bilgisini ve deneyimini artırır |
5 |
|
2 |
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme |
2 |
|
3 |
Alanı ile ilgili projelerin planlanmasında ve yürütülmesinde bir ekip üyesi olarak aktif görev alabilir |
1 |
|
4 |
Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilir, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak uzman veya uzman olmayan kişilere aktarabilir |
3 |
|
5 |
Biyoloji alanındaki temel konuları anlayacak ve meslektaşlarıyla iletişim kuracak kadar İngilizce bilgisine sahip olma |
1 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
6 |
12 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
12 |
12 |
|
Toplam İş Yükü: | 90 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.6 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|