Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Gıda Katkı Maddeleri Ve Toksikoloji

Dersin Kodu : GM 461

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. MEHMET GÜVEN
Prof.Dr. ZERRİN ERGİNKAYA

Dersin Öğrenme Kazanımları : Toksikoloji bilimi hakkında bilgi sahibi olur.
Gıda katkı maddeleri ile ilgili toksikolojik süreci bilir.
Gıda katkı maddelerinin yasal limitlerinin nasıl belirlendiğini bilir.
Gıda katkı maddelerinin kullanım özelliklerini bilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Gıdalardaki toksik bileşikler ve özellikleri, gıda katkı maddeleri tanımı, sınıflandırılması ve işlevleri, gıda katkı maddelerinin gıda işlemede kullanılma prensipleri ile konu ile ilgili yasal düzenlemelerin öğrencilere aktarılması

Dersin İçeriği : toksikoloji biliminin tanıtılması, toksisite ve toksisiteyi etkileyen faktörler, gıdalardaki toksik bileşikler ve özellikleri, gıda katkı maddeleri tanımı, sınıflandırılması ve işlevleri, gıda katkı maddelerinin gıda işlemede kullanılma prensipleri ve konu ile ilgili yasal düzenlemeler

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Dersin kapsamı ile ilgili bilgilendirme ve kaynak kitap tanıtımı İlgili ders notları ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular
2 Tanımlar, zehirlerin sınıflandırılması ve özellikleri kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
3 Toksisite ve toksisiteyi etkileyen faktörler kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
4 Gıdalardaki toksik maddeler, özellikleri, miktarları, tolerans değerleri, (algel, fungal ve bakteriyel) kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
5 Gıda bulaşanları ve gıdalarda bulunan yabancı maddeler, tanım ve sınıflandırmaları (metalik bulaşmalar, pestisitler, antibiyotikler, mikotoksinler) kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
6 Gıda allerjenleri ve duyarlılıklar kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
7 Gıda katkı maddeleri tanımı, sınıflandırılması ve kullanım amaçları kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
8 Koruyucular, renk maddeleri, antioksidanlar, doğal ve yapay tatlandırıcılar, tat-koku maddeleri, emülgatörler kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
9 ARA SINAVI İlgili ders notları ve kitaplar Ara sınava kadar verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak.
10 Gıda katkı maddelerinin gıda işlemede kullanılma prensipleri kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
11 Gıda katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirme ve kullanım onayı süreci kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
12 Gıda katkı maddelerinin toksisite testleri kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
13 Gıda katkı maddelerinin güvenli kullanım değerleri ve gıda bulaşanlarının kalıntı limitlerinin belirlenmesi, ADI değerinin duyarlı gruplara uygulanması kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
14 Yasal Düzenlemeler ve Uluslararası Kuruluşlar kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
15 Ödevlerin Sunumları İlgili ders notları ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular
16/17 YIL SONU SINAVI İlgili ders notları ve kitaplar Final sınavına kadar verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak.


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Altuğ, T., 2001. Gıda Katkı Maddeleri. Meta Basım, İzmir, 286 s.
 Branen, L.,Davidson, P. M., Salminen, S., 2002. Food Additives.2. ed., Marcel Dekker, New , York,Basel.
 Helferich, W., Winter, C. K., 2001. Food Toxicology. CRC Press, New York
 McClements, D. J., 2005. Food Emulsions. 2. Ed. CRC Press, New York.
 Socaciu C., 2008. Food Colorants. CRC Press, New York.p.620.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 75
    Ödev/Proje/Diğer 2 25
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 4
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 3
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 4
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 4
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 4
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 2
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 2
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 3
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 4
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 3
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 3
15 Meslek etiğine saygılı olur 4
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 3
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 5
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 2 4
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 78
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.12
Dersin AKTS Kredisi: 3