|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Yatırım Proje Hazırla. Ve Değ. |
|
Dersin Kodu |
: |
GM 452 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HAYDAR ŞENGÜL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Büyük ölçekli ve karmaşık olmayan gıda sektörü yatırım projelerini hazırlayabilir Yatırımın kuruluş yeri ve kapasite seçimini pazar araştırmasıyla ilintisini kurarak yapabilir. Teknik ve ekonomik disiplinler arası ekip çalışması deneyimi kazanır. Projeyi değerlendirmede başvurulacak karar ölçütlerini hesaplayabilir. Yatırımın yapılabilirliği kararını ve projeler arasında seçimi, nesnel ölçütlere başvurarak yapabilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Gıda sektörü ile ilgili proje hazırlama, hazırlanmış projelerin yapılabilirliğini sorgulama, belli başlı değerlendirme ölçütleri yardımıyla alternatif yatırım kararları arasında seçim yapma ve proje sürecini yönetme becerisi kazandırmak
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Ekonomik gelişme ve proje kavramı; proje gider (yatırım, işletme ve bakım giderleri) ve gelirlerinin hesaplanması; proje finansmanı ve nakit akım analizi; paranın zaman değeri; değerlendirme yöntemleri; Net Bugünkü Değer, İç Karlılık Oranı, Fayda-Masraf Analizi, Başa-Baş Grafiği, sermaye hasıla katsayısı; risk ve belirsizlik ve duyarlılık analizi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Yatırım ve proje kavramları, proje hazırlama ve değerlendirmenin gerekliliği |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
2 |
Yatırım konusunun belirlenmesi ve proje kararı, ön yapılabilirlik (fizibilite) çalışması |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
3 |
Pazar araştırması |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
4 |
Kuruluş yeri ve kapasite seçimi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
5 |
Projenin teknik analizi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
6 |
Projenin giderleri ve proje maliyetinin hesaplanması |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
7 |
Toplam proje gelirleri |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
8 |
Projenin finansmanı |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
9 |
Ara sınav |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Yazılı Sınav |
|
10 |
Projenin net akış tablolarının hazırlanması |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
11 |
Paranın zaman değerini ve projenin ekonomik ömrünü gözetmeyen değerlendirme ölçütleri |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
12 |
Paranın zaman değeri, iskonto ve bileşik faiz |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
13 |
Projenin net bugünkü değeri, fayda/maliyet oranı, iç karlılık oranlarının hesaplanması |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
14 |
Projenin ekonomik değerlendirmesi, duyarlılık analizi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
15 |
Genel Tekrar |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Tüm ders notu ve kaynaklar |
Yazılı Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Arslan H., Yatırım projelerinin hazırlanması ve Değerlendirilmesi, Turhan kitabevi, Ankara, 2004
Rehber, E., Erkuş, A.2007.Tarımda Proje Hazırlama . Uludağ Üniversitesi, ISBN: 978-975-6149-38-6
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
Yurdakul, O., Proje Hazırlama ve Değerlendirme. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:147, Ders Kitapları Yayın No:A-48. Adana.
Gittinger J. P., Economic Analysis of Agricultural Projects, The John Hopkins University Pres, Baltimor, 1982
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
3 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
0 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
2 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
0 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
3 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
0 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
1 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
0 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
4 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
5 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
4 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
4 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
3 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
0 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
0 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
5 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
3 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
12 |
12 |
|
Toplam İş Yükü: | 102 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.08 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|