Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Biyoloji

Dersin Kodu : G 114

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 5

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HASAN BASRİ İLA

Dersin Öğrenme Kazanımları : Bu dersi alıp başarılı olan öğrenci, biyolojinin genel konuları içerisinde önemli bir yer tutan hücre hakkında temel bilgilere sahip olur.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Öğrencilere genel biyoloji konularının kavratılması

Dersin İçeriği : Hücre ve yapısı

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik ve laboratuvar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Biyolojinin alt bilim dalları, biyolojinin tarihçesi ve hücrenin yapısı Ders notlarının ve görsellerin derlenmesi Sözlü anlatım ve görsel ile zenginleştirme
2 Hücrenin kimyasal yapısı, inorganik ve organik bileşiklerden DNA molekülünün yapısı Ders notlarının ve görsellerin derlenmesi Sözlü anlatım ve görsel ile zenginleştirme
3 RNA ve çeşitleri, sentezi Ders notlarının ve görsellerin derlenmesi Sözlü anlatım ve görsel ile zenginleştirme
4 Hücrenin Yüzey elemenları Ders notlarının ve görsellerin derlenmesi Sözlü anlatım ve görsel ile zenginleştirme
5 Sitoplazma ve sitoplazmik organeller Ders notlarının ve görsellerin derlenmesi Sözlü anlatım ve görsel ile zenginleştirme
6 Sitoplazma ve sitoplazmik organeller Ders notlarının ve görsellerin derlenmesi Sözlü anlatım ve görsel ile zenginleştirme
7 Sitoplazma ve sitoplazmik organeller Ders notlarının ve görsellerin derlenmesi Sözlü anlatım ve görsel ile zenginleştirme
8 Ara Sınav Sınav sorusu hazırlama Yazılı sınav yoklama
9 Sitoplazma ve sitoplazmik organeller Ders notlarının ve görsellerin derlenmesi Sözlü anlatım ve görsel ile zenginleştirme
10 Sitoplazma ve sitoplazmik organeller Ders notlarının ve görsellerin derlenmesi Sözlü anlatım ve görsel ile zenginleştirme
11 Sitoplazma ve sitoplazmik organeller Ders notlarının ve görsellerin derlenmesi Sözlü anlatım ve görsel ile zenginleştirme
12 Sitoplazma ve sitoplazmik organeller Ders notlarının ve görsellerin derlenmesi Sözlü anlatım ve görsel ile zenginleştirme
13 Sitoplazma ve sitoplazmik organeller Ders notlarının ve görsellerin derlenmesi Sözlü anlatım ve görsel ile zenginleştirme
14 Sitoplazmik organeller ve hücre bölünmesi Ders notlarının ve görsellerin derlenmesi Sözlü anlatım ve görsel ile zenginleştirme
15 Genetiğe giriş Ders notlarının ve görsellerin derlenmesi Sözlü anlatım ve görsel ile zenginleştirme
16/17 Final Sınavı Sınav sorusu hazırlama Yazılı sınav yoklama


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  1 - Sitoloji (2010) Prof. Dr. Eyyüp Rencüzoğulları. 1.baskı. Nobel Yayın Dağıtım. 236 syf.
 2 - Genel Biyoloji 1-2 (1999) William T. Keeton ve James L. Gould 5.baskı. Palme yayıncılık. 583 syf. - 1194 syf.
 3 - Genel Biyoloji (2008) Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu. 6.baskı. Okutman Yayıncılık. 609 syf.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 3
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 1
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 4
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 2
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 2
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 1
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 1
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 1
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 3
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 4
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 3
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 1
15 Meslek etiğine saygılı olur 1
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 0
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 0
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 5 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 137
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.48
Dersin AKTS Kredisi: 5