Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Alternatif Yem Bitkileri

Dersin Kodu : TBP362

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Alt Aşama (Önlisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. RÜŞTÜ HATİPOĞLU
Prof.Dr. A.EMİN ANLARSAL
Prof.Dr. VEYİS TANSI

Dersin Öğrenme Kazanımları : Alternatif yembitkisi kavramını bilir
Bazı önemli alternatif yembitkisi türlerinin yembitkisi olarak potansiyllerini bilir
Bazı önemli alternatif yembitkisi türlerinin yetiştirilme tekniklerini bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı, öğrencilere yaygın olarak tarımı yapılan yembitkileri dışında kalan ve yembitkisi olarak kullanılma potansiyeli olan alternatif yembitkileri ve bunların yetiştiriciliği konusunda temel bilgiler vermektir.

Dersin İçeriği : Alternatif yembitkisi kavramı, alternatif yembitkilerinin sınıflandırılması, horoz ibiği, hayvan pancarı, tuz çalısı, kohya, şalgam, lahan, kolza, çayır düğmesi, aslandişi, hindiba, ayçiçeği, arı otu, sinir otu, çobandeğneği, tarla sarmaşığı, ebegümeci, semizotu ve çalıların yem bitkisi olarak yetiştirilme teknikleri

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Alternatif yembitkisi ve alternatif yem kavramı, Konunun kaynak kitaplardan okunması Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma
2 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri I: Horozibiği ve hayvan pancarı Konunun kaynak kitaplardan okunması Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma
3 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri II: Tuz çalısı Konunun kaynak kitaplardan okunması Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma
4 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri III: Kohya Konunun kaynak kitaplardan okunması Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma
5 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri IV: Şalgam, Lahana, Kolza Konunun kaynak kitaplardan okunması Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma
6 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri V: Çayır düğmesi Konunun kaynak kitaplardan okunması Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma
7 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri VI: Aslan dişi ve hindiba Konunun kaynak kitaplardan okunması Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma
8 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri VII:Yemlik ayçiçeği ve fazelya Konunun kaynak kitaplardan okunması Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma
9 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri VIII: Siniro otu ve Çobandeğneği Konunun kaynak kitaplardan okunması Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma
10 Ara sınav Sınav için hazırlık yapmak. Yazılı sınav
11 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri IX: Tarla sarmaşığı ve Ebegümeci Konunun kaynak kitaplardan okunması Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma
12 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri X: Semiz otu, yem havucu ve yem karpuzu Konunun kaynak kitaplardan okunması Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma
13 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri XI: Çayır maydanozu ve çayır kimyonu Konunun kaynak kitaplardan okunması Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma
14 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri XII: Yem Çalıları I: Leuceana ve Tropikal akasyalar Konunun kaynak kitaplardan okunması Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma
15 Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri XIII: Yem çalıları-II: Tamarugo ve keçiboynuzu Konunun kaynak kitaplardan okunması Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma
16/17 Final sınavı Sınav için hazırlık yapmak Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  AVCIOĞLU R., HATİPOĞLU R. ve KARADAĞ Y., 2009 (Editöler). Yembitkileri: Baklagil Yembitkiler, Cilt III. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayını, s: 749-830
 Tan, M. ve Temel, S. 2012. Alternatif Yem Bitkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No: 246.
 AVCIOĞLU R., HATİPOĞLU R. ve KARADAĞ Y., 2009 (Editöler). Yembitkileri: Baklagil Yembitkiler, Cilt II. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayını, s: 515-543
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı alanlarında bilgi sahibi olma. 3
2 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında problemleri saptama, tanımlama ve çözme. 3
3 Tarla bitkileri ile ilgili temel kavramları sentezleme becerisi kazanma. 4
4 Ziraat mühendisliği ile ilgili sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanma. 2
5 Sürdürülebilir tarım, çevre ve doğal kaynakların korunması, biyolojik çeşitlilik ve bitki gen kaynaklarının muhafazası konularında bilinç kazanma. 3
6 İklim ve toprağı en iyi şekilde kullanabilecek, bitkisel üretim sağlama yeteneği kazanma. 4
7 Tarla bitkileri ıslahı ve biyoteknolojisi konularının temel esaslarını öğrenme. 2
8 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma. 2
9 Amaca uygun araştırma denemesi kurabilme ve sonuçları bilimsel yöntemlerle yorumlayabilme özelliği kazanma. 0
10 Bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanma. 2
11 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini benimseme. 2
12 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurmak ve iletişim teknolojilerini kullanma. 0
13 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 2
14 Meslek etiğine saygılı olma. 3
15 Ziraat mühendisliği ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma. 2
16 Ziraat Mühendisliği alanında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek, yönetebilecek ve izleyebilecek yetkinliğe sahip olma. 3
17 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme. 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 102
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.08
Dersin AKTS Kredisi: 4