|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balık Populasyon Dinamiği |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF405 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. DURSUN AVŞAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Populasyon ve birim stoku tüm yönleriyle tanımlar. Dünyadaki tatlı su ve denizel balıkçılık sahalarıyla Akdeniz sular sisteminin balıkçılık sahalarını tüm yönleriyle tanımlar. Herhangi bir balık stokunu dolaylı olarak etkileyen biyotik ve abiyotik faktörleri listeleyebilir. Balık stoklarında üreme mevsimini açıklayabilir. Balık stoklarında ilk eşeysel olgunluk boy/yaşını belirleyebilir. Balık stoklarında büyüme parametrelerini hesaplayabilir. Balık stokalrında ölüm parametrelerini hesaplayabilir. Stok büyüklüğünü tahmin edebilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı balık populasyonları ve birim stoku tanımak, stoku dolaylı olarak etkileyen çevresel koşulları öğrenmek ve stoktaki biyolojik değişikleri matematiksel modellerle ifade edebilmek amacıyla kendine özgü çevresel koşullarda yaşayan balık stokları hakkında temel bilgileri elde etmektir.
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Balık Populasyonları, Dünya ve Akdeniz’deki Balıkçılık Sahaları ve Balık Üretimi, Birim Stok, Denge Durumu, Dalgalanmalar, Stokların İzlenmesi, Stoklarda Artış, Yaş Tayini, Balıklarda Büyüme, Stoklarda Azalış, Ölüm Oranı, Ağ Seçiciliği, Stok Büyüklüğünün Tahmini |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri ve Su Ürünleri Temel Bilimleri Balıkçılık Laborayuarı |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Balık Populasyonları ve Dünya Balıkçılık Sahaları
|
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği 1-15. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım ve Laboratuar
|
|
2 |
Dünyanın Yıllık Balık Üretimi ve Akdeniz´deki Balıkçılık Sahaları
|
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği 18-42. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım ve Laboratuar
|
|
3 |
Birim Stok, Özellikleri ve Denge Durumu
|
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği 45-55. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım ve Laboratuar
|
|
4 |
Stoklarda Dengeyi Dolaylı Etkileyen Abiyotik Faktörler
|
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği 55-84. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım ve Laboratuar
|
|
5 |
Stoklarda Dengeyi Dolaylı Etkileyen Biyotik Faktörler ve Dalgalanmalar
|
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği 85-97. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım ve Laboratuar
|
|
6 |
Stokların İzlenmesi, Stoklardaki Artış-Üreme
|
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği 99-121. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım,Laboratuar ve Problem Çözme
|
|
7 |
Stoka Yeni Birey Katılımı
|
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği 122-135. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım ve Laboratuar
|
|
8 |
Ara Sınav
|
Sınav İçin Çalışma |
|
|
9 |
Stoklarda Büyüme |
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği 136-157. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım ve Laboratuar
|
|
10 |
Yaş Tayininde Kullanılan Dolaylı Yöntemler |
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği 158-175. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım,Laboratuar ve Problem Çözme
|
|
11 |
Balıklarda Boyca ve Ağırlıkça Büyüme Sabitleri |
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği 176-196. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım ve Laboratuar
|
|
12 |
Stoklarda Azalış |
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği 197-224. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım,Laboratuar ve Problem Çözme
|
|
13 |
Toplam Ölüm Oranının Bileşenlerine Ayrılması |
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği 225-238. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım,Laboratuar ve Problem Çözme
|
|
14 |
Ağ Seçiciliği |
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği 239-257. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım,Laboratuar ve Problem Çözme
|
|
15 |
Stok Büyüklüğünün Tahmini |
Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği 258-282. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım,Laboratuar ve Problem Çözme
|
|
16/17 |
Final Sınavı
|
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
AVŞAR, D., 2005: Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği, Adana Nobel Kitabevi, Adana, 332s.
BEVERTON, R.J.H., HOLT, S.J., 1957: On the dynamics of exploited fish populations. U.K. Min. Agric. Fish., Fish. Invest. (Ser. 2) 19: 533p.
BİNGEL, F., 2002: Balık populasyonlarının incelenmesi. Baki Kitap Evi, Yayın No. 26, Adana 404s.
ERKOYUNCU, İ., 1995: Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları Yayın No: 95. 265s.
KARA, Ö.F., 1992. Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Yüksekokulu Kitaplar Serisi No: 27. Ege Üniversitesi Basımevi Bornova-İzmir. 168s.
NIKOLSKY, G.V., 1969: Theory of fish population dynamics as the biological background for rational exploitation and management of fishery resources. Oliver and Boyd Ltd. Edinburg, 323p.
SPARRE, P., VENEMA, S.C., 1992: Introduction to tropical fish stock assessment. Part 1. Manual. FAO Fisheries Technical Paper No. 306. 1. Rev. 1. Rome, FAO. 376p.
RICKER, W.E., 1975: Computation and interpretation of Biological statistics of fish populations. Bull. Fish. Res. Board.Can. (191): 382p.
FAO., 1992a: Marine fisheries and the law of the sea. A Decade of change. Special chapter revised of the satate of food and agriculture . FAO Fish. Circ., No: 853. 66p.
CUSHING, D.H., 1968. Fisheries Biology. A Study of Population Dynamic. Univ. Visconsin Press, Madison, 200p.
DEMİR, M., 1965: Balıkçılık biyolojisine giriş. İstanbul Üniversitesi Yayınları. Sayı 1229. Fen Fakültesi, No: 4. Şirketi Mürettibiye Basımevi, İstanbul. 107s.
LAEVASTU, T., HELA, I., 1970: Fisheries Oceanography. New Ocean Environmental Services. Fishing News (books) Ltd. England. 238p.
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
KING, C.A.M., 1975: Introduction to physical and biological oceanography. E. Arnold. 372p.
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
2 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
1 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
1 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
4 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
3 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
1 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
4 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
3 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
2 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
1 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
1 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
4 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
0 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
1 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
12 |
4 |
48 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
2 |
10 |
20 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
16 |
16 |
|
Toplam İş Yükü: | 112 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.48 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|