|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balık Yem Teknolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF325 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Balık yem teknolojisi ile ilgili problemleri belirler ve çözümler üretir Bir fikri analiz edip projelendirip sürdürülebilir çözümleri sınıflandırır Ekip çalışmasına uygun şekilde projelendirme yapar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
SUF217 Seç Ders (Balık Besleme Teknikleri) SUF212 Mesleki İngilizce 2 SUF213 Seç Ders (Mesleki İngilizce 1)
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Dersin amacı öğrencilerin yem teknolojisi, yem çeşitleri, temel ve komplex ham maddeler hakkında bilgi edinmesi, yem formulasyonun analizi yapabilmesini ve değerlendirmesi, kültürü yapılan farklı türlerin yem formulasyonlarını tanımasını, temel besleme ve alternatif lipit ve protein kaynaklarını tanımasını sağlamaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Yemin tanımı, yemlerin sınıflandırılması, pellet yemler, ekpanded yemler, ekstrüde yemler, yem katkı maddeleri, karma yem üretimi ve yem analiz teknikleri, yemlerin depolanması, hayvansal orijinli ham maddeler, protein ve lipit kaynakları, tek hücre proteinleri, diğer katkı maddeleri, yemin yapısı ve sindirilebilirliği, temel yem formulasyonu, alternatif protein ve lipit kaynakları. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik ve Laboratuar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Yem tanımı, |
Ders Notları ve Sunumlar |
Power point ve tartışma |
|
2 |
yemlerin sınıflandırılması, pellet yemler, ekpanded yemler, ekstrüde yemler I |
Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi |
Power point ve tartışma |
|
3 |
yemlerin sınıflandırılması, pellet yemler, ekpanded yemler, ekstrüde yemler II |
Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi |
Power point ve tartışma |
|
4 |
yem katkı maddeleri, |
Ev ödevi ve grup çalışması |
Power point ve tartışma |
|
5 |
karma yem üretimi ve yem analiz teknikleri, |
Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi |
Power point ve tartışma |
|
6 |
Hayvansal orijinli ham maddeler, protein ve lipit kaynakları,
|
Ev ödevi ve grup çalışması |
Power point ve tartışma |
|
7 |
Tek hücre proteinleri, diğer katkı maddeleri |
Sunumlar, ev ödevi ve grup çalışması |
Power point ve tartışma |
|
8 |
Ara Sınav |
Ders Notları ve Sunumlar |
Çoktan Seçmeli |
|
9 |
Yemin yapısı ve sindirilebilirliği, |
Ev ödevi ve grup çalışması |
Power point ve tartışma |
|
10 |
Yem formulasyonu I |
Ders Notları, ev ödevi ve grup çalışması |
Power point ve tartışma |
|
11 |
Yem formulasyonu II |
Ev ödevi ve grup çalışması |
Power point ve tartışma |
|
12 |
Yem formulasyonu III |
Ev ödevi ve grup çalışması |
Power point ve tartışma |
|
13 |
Alternatif protein lipit kaynakları |
Ev ödevi ve grup çalışması |
Power point ve tartışma |
|
14 |
Alternatif lipit kaynakları I |
Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi |
Power point ve tartışma |
|
15 |
Alternatif lipit kaynakları II |
Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi |
Power point ve tartışma |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevleri |
Çoktan Seçmeli |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Balıklarda Yem Alımı, 2001, Black Science.
Balık Besleme, 2002. ACADEMIC PRESS, An Imprint of Elsevier Science.
Balık ve Karideslerin Besinsel İhtiyaçları, 2011, National Research Council.
Yoğun Yetiştiricilikte Yem Yönetimi, 1996, Chapman and Hall.
Yetişticilik yemlerinde balık yağının değiştirilmesi ve alternatif lipit kaynakları, 2010, CRC Press.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
4 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
5 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
3 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
4 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
5 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
4 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
4 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
5 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
5 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
5 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
3 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
3 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
4 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
2 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
16 |
1 |
16 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
4 |
2 |
8 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
4 |
4 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
5 |
5 |
|
Toplam İş Yükü: | 75 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|