Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Balık Yem Teknolojisi

Dersin Kodu : SUF325

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Balık yem teknolojisi ile ilgili problemleri belirler ve çözümler üretir
Bir fikri analiz edip projelendirip sürdürülebilir çözümleri sınıflandırır
Ekip çalışmasına uygun şekilde projelendirme yapar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : SUF217 Seç Ders (Balık Besleme Teknikleri)
SUF212 Mesleki İngilizce 2
SUF213 Seç Ders (Mesleki İngilizce 1)

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dersin amacı öğrencilerin yem teknolojisi, yem çeşitleri, temel ve komplex ham maddeler hakkında bilgi edinmesi, yem formulasyonun analizi yapabilmesini ve değerlendirmesi, kültürü yapılan farklı türlerin yem formulasyonlarını tanımasını, temel besleme ve alternatif lipit ve protein kaynaklarını tanımasını sağlamaktır.

Dersin İçeriği : Yemin tanımı, yemlerin sınıflandırılması, pellet yemler, ekpanded yemler, ekstrüde yemler, yem katkı maddeleri, karma yem üretimi ve yem analiz teknikleri, yemlerin depolanması, hayvansal orijinli ham maddeler, protein ve lipit kaynakları, tek hücre proteinleri, diğer katkı maddeleri, yemin yapısı ve sindirilebilirliği, temel yem formulasyonu, alternatif protein ve lipit kaynakları.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik ve Laboratuar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Yem tanımı, Ders Notları ve Sunumlar Power point ve tartışma
2 yemlerin sınıflandırılması, pellet yemler, ekpanded yemler, ekstrüde yemler I Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Power point ve tartışma
3 yemlerin sınıflandırılması, pellet yemler, ekpanded yemler, ekstrüde yemler II Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Power point ve tartışma
4 yem katkı maddeleri, Ev ödevi ve grup çalışması Power point ve tartışma
5 karma yem üretimi ve yem analiz teknikleri, Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Power point ve tartışma
6 Hayvansal orijinli ham maddeler, protein ve lipit kaynakları, Ev ödevi ve grup çalışması Power point ve tartışma
7 Tek hücre proteinleri, diğer katkı maddeleri Sunumlar, ev ödevi ve grup çalışması Power point ve tartışma
8 Ara Sınav Ders Notları ve Sunumlar Çoktan Seçmeli
9 Yemin yapısı ve sindirilebilirliği, Ev ödevi ve grup çalışması Power point ve tartışma
10 Yem formulasyonu I Ders Notları, ev ödevi ve grup çalışması Power point ve tartışma
11 Yem formulasyonu II Ev ödevi ve grup çalışması Power point ve tartışma
12 Yem formulasyonu III Ev ödevi ve grup çalışması Power point ve tartışma
13 Alternatif protein lipit kaynakları Ev ödevi ve grup çalışması Power point ve tartışma
14 Alternatif lipit kaynakları I Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Power point ve tartışma
15 Alternatif lipit kaynakları II Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Power point ve tartışma
16/17 Final Sınavı Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevleri Çoktan Seçmeli


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Balıklarda Yem Alımı, 2001, Black Science.
 Balık Besleme, 2002. ACADEMIC PRESS, An Imprint of Elsevier Science.
 Balık ve Karideslerin Besinsel İhtiyaçları, 2011, National Research Council.
 Yoğun Yetiştiricilikte Yem Yönetimi, 1996, Chapman and Hall.
 Yetişticilik yemlerinde balık yağının değiştirilmesi ve alternatif lipit kaynakları, 2010, CRC Press.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 4 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 5
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 4
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 3
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 5
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 4
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 5
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 5
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 5
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 3
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 4
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 2
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 4 2 8
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü: 75
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3
Dersin AKTS Kredisi: 3