|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Akvaryum Balıkları Hastalıkları |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF322 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. İBRAHİM CENGİZLER |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Dersi alan öğrenciler; Akvaryum koşulları ile doğal ortamı karşılaştırır Akvaryum ortamının hazırlar ve karantina uygular Akvaryumda etiyolojik alanların neden oldukları hastalıkları tanır, Çevresel koşulların izler ve balıklara olası zararlarının inceler Akvaryumların dezenfeksiyonunu sağlar Etiyolojik alanlara karşı medikament uygular, sağaltımın sağlar, Yavru bakımı ve korumasını bilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Akvaryumlarda yetiştirilen balıklarda canlı ya da cansız etmenler nedeniyle ortaya çıkan hastalıkları öğrenme, bu hastalıklara karşı önlemler alabilme, akvaryum ortamlarında dezenfeksiyon ve hijyen sağlayabilmek, gerekli durumlarda medikament uygulamayı sağlamak.
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Doğal ortamı ile akvaryum ortamının balıklar yönünden değerlendirilmesi, akvaryumlarda stres ve sağlık sorunun yaratan olumsuzluklar, Akvaryumlarda karantina uygulamaları,Akvaryum balıklarında sıklıkla rastalanılan bakteriyel, viral, paraziter ve fungal hastalıklar ile tanı ve sağaltım yöntemleri, Akvaryumlarda abiyotik nedenlerle oluşan sağlık sorunları. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik, Laboratuvar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Akvaryum ortamı ve doğal ortamla karşılaştırılması
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
2 |
Akvaryumda stres ve sağlık sorunu yaratabilecek çevresel faktörler
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
3 |
Karantina nedir, nasıl uygulanır? Dikkat edilecek hususlar.
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
4 |
Akvaryum balıklarında makroskopik muayene
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
5 |
Tatlı su akvaryum balıklarında rastlanılan belli başlı viral enfeksiyonlar
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
6 |
Tatlı su akvaryum balıklarında rastlanılan belli başlı bakteriyel enfeksiyonlar
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
7 |
Mantar enfeksiyonları
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
8 |
Vize
|
Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Yazılı sınav |
|
9 |
Paraziter enfeksiyonları
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
10 |
Tümoral hastalıklar
|
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
11 |
Metabolik hastalıklar |
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
12 |
Göz ve deri hastalıkları |
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
13 |
Akvaryumlarda dezenfeksiyon ve uygulamaları |
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
14 |
Akvaryumlarda medikament uygulamaları |
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
15 |
Vitamin ve yemleme bilgisi+Rapor hazırlama |
İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, |
|
16/17 |
Final sınavı |
Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Ders Notları-Prof.Dr. İbrahim Cengizler, 2004.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
40 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
60 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
4 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
3 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
3 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
5 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
3 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
4 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
5 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
4 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
3 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
3 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
4 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
5 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
13 |
3 |
39 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
13 |
3 |
39 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
3 |
3 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 85 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.4 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|