|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Yumuşakça Ve Eklem Bacaklılar Yetiştiriciliği |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF308 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. METİN KUMLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Global krustase ve çiftkabuklu üretimi hakkında bilgilidir Krustase genel yetiştiricilik tekniklerini bilir
Karides biyolojisi ve yetiştiricilik tekniklerini bilir Tatlısu karides türleri ve yetiştiricilik yöntemleri hakkında bilgili
Yetiştiricilik potansiyeli olan Avrupa, Amerika ve Avustralya kerevit türlerinin yetiştiricilik tekniklerini öğrenmiş Kıskaçlı ve dikenli istakoz türlerini ve bunların yetiştiricilik tekniklerini bilir Yetiştiriciliği yaygın yapılan kara midyelerin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik tekniklerini öğrenmiş
İstiridye türlerinin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik teknikleri hakkında bilgi sahibi Kum midyeleri ve pekten türlerini ve bunların yetiştiricilik tekniklerini bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan ticari krustaselerden karides, istakoz, kerevit ve tatlısu karides türlerinin ve yine çiftkabuklu yumuşakçalardan midye, istiridye, kum midyesi ve pekten türlerinin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik tekniklerinin öğretilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu derste eklembacaklılardan Karides Biyolojisi, Karides Anaç Olgunlaştırma ve Yumurtlatma, Karides Larva Yetiştiricilik Teknikleri, Karides Larva Beslemede Canlı Yem Kullanımı, Karides Büyütme Teknikleri, Tatlı Su Karidesi Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Kerevit Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, İstakoz Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Çift kabuklulardan ise Midye Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, İstiridye Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Kum Midyesi Biyolojisi ve Yetiştiriciliği, Pekten Biyolojisi ve Yetiştiriciliği konuları işlenecektir |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ders yeri fakülte derslikleri; uygulamalar fakülte laboratuarları; saha çalışmaları ise fakülte işletmeleridir |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Genel Giriş |
Konuya Hazırlık |
Görüntülü Sunum & Tartışma |
|
2 |
Deniz Karideslerinin Biyolojisi |
Konuya Hazırlık |
Görüntülü Sunum & Tartışma &
Loboratuar Uygulaması |
|
3 |
Deniz Karideslerinde Anaç Olgunlaştırma ve Yumurtlatma |
Konuya Hazırlık |
Görüntülü Sunum & Tartışma& Saha Çalışması |
|
4 |
Deniz Karideslerinde Larva Yetiştiriciliği |
Konuya Hazırlık |
Görüntülü Sunum & Tartışma & Saha Çalışması |
|
5 |
Larva Beslemede Kullanılan Canlı Yemler |
Konuya Hazırlık |
Görüntülü Sunum & Tartışma & Uygulama |
|
6 |
Deniz Karideslerinin Semirtilme Teknikleri |
Konuya Hazırlık |
Görüntülü Sunum & Tartışma & Saha Çalışması |
|
7 |
Tatlısu Karideslerinin Biyolojisi ve Yetiştiricilik teknikleri |
Konuya Hazırlık |
Görüntülü Sunum & Tartışma |
|
8 |
Vize |
Sınava Hazırlık |
Yazılı Sınav |
|
9 |
Kerevitlerin Biyolojisi ve Yetiştiricilik teknikleri |
Konuya Hazırlık |
Görüntülü Sunum & Tartışma & Uygulama |
|
10 |
İstakozların Biyolojisi ve Yetiştiricilik teknikleri |
Konuya Hazırlık |
Görüntülü Sunum & Tartışma |
|
11 |
Genel Çiftkabuklular Yetiştiriciliği |
Konuya Hazırlık |
Görüntülü Sunum & Tartışma |
|
12 |
İstiridye Yetiştiriciliği |
Konuya Hazırlık |
Görüntülü Sunum & Tartışma |
|
13 |
İstiridye Yetiştiriciliği |
Konuya Hazırlık |
Görüntülü Sunum & Tartışma |
|
14 |
Kum Midyeleri Yetiştiriciliği |
Konuya Hazırlık |
Görüntülü Sunum & Saha Çalışması |
|
15 |
Pektenler Yetiştiriciliği |
Konuya Hazırlık |
Görüntülü Sunum & Tartışma |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Sınava Hazırlık |
Yazılı Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Kumlu, M. 2001. Karides, İstakoz ve Midye Yetiştiriciliği. Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitapları, No: 4, 305 s.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
40 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
14 |
60 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
2 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
3 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
1 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
4 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
3 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
3 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
2 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
2 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
1 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
3 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
4 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
14 |
1 |
14 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 96 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.84 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|