Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Özel Sebze Zararları

Dersin Kodu : BK-585

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. MEHMET RİFAT ULUSOY

Dersin Öğrenme Kazanımları : Sebze zararlılarını tanır.
Sebze zararlıların biyolojilerini bilir.
Sebze zararlılarına karşı uygulanacak kültürel önlemleri bilir.
Sebze zararlılarına karşı uygulanacak kimyasal savaşı bilir.
Sebze zararlılarına karşı uygulanacak biyolojik savaş yöntemini bilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Sebze yetiştiriciliğinde önemli problemlerden biri de zararlılardan kaynaklan problemlerdir. Ürün kaybına neden olan etmenler karşı başarılı bir mücadele yapabilmek için bunların tanınmaları, yayılışları, ekolojik istekleri, biyolojileri, davranışları, bitkinin hangi organında ve nasıl bir zarar oluşturdukları, zararın ekonomik olma derecesi ve önemi ile zararı önlemede yapılması gereken temel mücadele yöntemleri üzerinde durulur. Zararlıların doğal düşmanlarının bilinmesinde zorunluluk vardır. Bu derste zararlılar bitki gruplarına göre bir düzen içerisinde sıralanmışlardır.

Dersin İçeriği : Çevre ve insan sağlığı açısından Organik ve Entegre tarımın ön plana çıktığı günümüz koşullarında sebzelerde (Domates, Biber, Patlıcan, Kabak, Kavun, Karpuz, Hıyar, Lahana, Karnabahar, Brokoli gibi kültür bitkilerinde) zarar oluşturan böcekler ile diğer hayvansal kökenli zararlılar ve bunların mücadeleleri Tüm Savaş ilkeleri doğrultusunda bu ders kapsamında anlatılmaktadır.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Sebzedeki Genel Zararlılar Kaynak kitaplardaki ilgili konular Powerpoint sunusu, Tartışma
2 Sebzedeki Genel Zararlılar Kaynak kitaplardaki ilgili konular Powerpoint sunusu, Tartışma
3 Sebzedeki Genel Zararlılar Kaynak kitaplardaki ilgili konular Powerpoint sunusu, Tartışma
4 Sebzedeki Genel Zararlılar Kaynak kitaplardaki ilgili konular Powerpoint sunusu, Tartışma
5 Yaprakları yenen sebzelerin zararlıları Kaynak kitaplardaki ilgili konular Powerpoint sunusu, Tartışma
6 Kök ve yumrusu yenen sebzelerin zararlıları Kaynak kitaplardaki ilgili konular Powerpoint sunusu, Tartışma
7 Meyvesi yenen sebzelerin zararlıları Kaynak kitaplardaki ilgili konular Powerpoint sunusu, Tartışma
8 Meyvesi yenen sebzelerin zararlıları (Devam) Kaynak kitaplardaki ilgili konular Powerpoint sunusu, Tartışma
9 ARASINAV Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. YAZILI
10 Çiçek, tohum ve diğer organları yenen sebzelerin zararlıları Kaynak kitaplardaki ilgili konular Powerpoint sunusu, Tartışma
11 Çiçek, tohum ve diğer organları yenen sebzelerin zararlıları Kaynak kitaplardaki ilgili konular Powerpoint sunusu, Tartışma
12 İştah açıcı ve salatası yapılan aromalı sebzelerin zararlıları Kaynak kitaplardaki ilgili konular Powerpoint sunusu, Tartışma
13 İştah açıcı ve salatası yapılan aromalı sebzelerin zararlıları Kaynak kitaplardaki ilgili konular Powerpoint sunusu, Tartışma
14 Mantar zararlıları Kaynak kitaplardaki ilgili konular Powerpoint sunusu, Tartışma
15 Mantar zararlıları Kaynak kitaplardaki ilgili konular Powerpoint sunusu, Tartışma
16/17 YILSONU SINAVI Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. YAZILI


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve resimlerle zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu
 ALFORD, D.V., 1999. A Textbook of Agricultural Entomology. Blackwell Science Ltd., Oxford, 314p.
 Mc Kinlay, R. G., 1992. Vegatable Crop Pests. Mac Millian Pres Ltd., England, 406 pp.
 KORNOŞOR, S., 1985. Orman, Park ve Süs Bitkileri Zararlıları. Ç.Ü Ziraat Fakültesi yardımcı ders notu (Teksir).
Diğer Kaynaklar  UYGUN, N., M.R. Ulusoy, ve H. Başpınar, 2002. Sebze Zararlıları. Ç.Ü. Ziraat Fak. Yayınları. Ders Kitabı, 168.s


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 40
    Ödev/Proje/Diğer 5 60
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Temel bilim, genel ziraat mühendisliği, bitkisel üretimle ilgili temel konularda bilgi sahibi olur 1
2 Kültür bitkilerinde verim kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otların biyolojisi, ekolojisi, sistematiği ve mücadele yöntemlerini öğrenir 3
3 Kültür bitkilerinde verim kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otların tanısı, biyolojisi ve mücadelesini uygulamalı olarak öğrenir 3
4 Bitki koruma problemlerini kavrar, bilimsel yöntemlerle çözümü için gerekli beceriyi kazanır 4
5 Bitki koruma problemlerine karşı uygun mücadele yöntemlerini seçerek, pratikte doğru kullanımını sağlar 5
6 Laboratuvar kullanma, analiz yapma ve sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor yazma becerisi kazanır 3
7 Gerekli teknolojileri kullanarak bilgiye ulaşır, bunları sentezleyerek sözlü sunumlar yapar 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 5 10 50
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 3 3
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü: 143
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.72
Dersin AKTS Kredisi: 6