Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Kıyılmış Su Ürünleri İşleme Teknolojisi

Dersin Kodu : SUF315

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. BAHAR TOKUR KARAKAYA

Dersin Öğrenme Kazanımları : Kıyılmış su ürünlerinden elde edilen ürünleri tanımlar
Herbir ürünün işleme tekniklerini tanımlar ve gösterir
Kıyılmış su ürünlerinde kullanılan alet ve ekipmanları gösterir
İşlenmeleri ve depolanmaları esnasında meydana gelen kalite değişimlerini tespit eder
Kıyılmış su ürünleri mezuatını öğretir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Kıyılmış su ürünleri ile yapılan işleme tekniklerini ve kalite değişimlerini öğretir

Dersin İçeriği : Kıyılmış su ürünleri ile yapılan işleme tekniklerini ve kalite değişimleri

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik laboratuar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Kıyılmış su ürünleri işleme teknolojisine giriş Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması Düz anlatım ve beyin fırtınası
2 Su ürünlerinin kıyılması için gerekli olan makine ve teçhizatlar Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
3 Kıyılmış su ürünleri ile elde edilen ürünlerden balık burger yapımı ve teknolojisi Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
4 Balık burgerlerin depolama boyunca kalite değişimleri Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
5 Balık kroketler ve teknolojisi Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
6 Balık kroketlerin depolama boyunca kalite değişimleri Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
7 Surimi üretim teknolojisine giriş Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
8 Ara sınav sınava hazırlık Yazılı sınav
9 Surimiden elde edilen ürünlerdeki kalite değişimleri Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
10 Surimiden elde edilen ürünlerdeki kalite değişimleri Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
11 Balık sosis ve salam teknolojisi Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
12 Balık sosis ve salamındaki kalite değişimleri Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
13 Kıyılmış su ürünleri ile ilgili mevzuat Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev,sözlü sunum ve laboratuar
14 Kıyılmış su ürünleri ile ilgili mevzuata devam Ders konusu ile ilgili gerekli bilgilerin toplanması,ödevlerin hazırlanması Ödev-Sözlü sunum
15 Ödevlerin değerlendirilmesi Ödevler ve diğer uygulamalarla ilgili düzenlemeler Ödev-Sözlü sunum
16/17 final sınavı Sınava hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Taze balıkta kalite ve kalite değişimleri (H.H. Huss, 1995)
  Su ürünlerinin tazelik kalitesinin değerlendirilmesi ( J.R. Botta, 1995)
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 12 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 0
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 3
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 4
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 4
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 3
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 2
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 5
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 2
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 1
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 1
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 12 2 24
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 12 1 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 80
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.2
Dersin AKTS Kredisi: 3