Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Araştırma Deneme Metodları

Dersin Kodu : SUF216

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. MUSTAFA AKAR
Arş.Gör. SEDAT GÜNDOĞDU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Su ürünleri ile ilgili araştırmalarda denemeleri planlama, kurma, istatistik analiz yapma, yorumlama ve sonuç çıkarma yeteneğini geliştirmek.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Hipotez Testleri, Varyans Analizi, Denemelerin Planlanması ve Kurulması ile Analizleri, Duncan Testi, Faktöriyel Denemelerin Kurulması ve Analizi ile İç-İçe Sınıflandırma Deneme Planı ve Analizi gibi metotları öğretme.

Dersin İçeriği : Giriş, Hipotez Testleri, Denemelerin Planlanmasi, Tek Yönlü Varyans Analizi, İki Yönlü Varyans Analizi, Tesadüf Parselleri Deneme Plani Ve Analizi, Duncan Testi, Tesadüf Bloklari Deneme Plani Ve Analizi Ve Ara Sinav, Latin Kare Deneme Plani, Latin Kare Deneme Planinin Analizi, Faktöriyel Denemeler, Faktöriyel Denemelerin Analizi, İç-İçe Siniflandirma, İç-İçe Siniflandirma Denemesinin Analizi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 GİRİŞ
2 HİPOTEZ TESTLERİ Kaynak Okuma Sözlü Anlatım
3 DENEMELERİN PLANLANMASI Kaynak Okuma Sözlü Anlatım
4 TEK YÖNLÜ VARYANS ANALİZİ Kaynak Okuma Sözlü Anlatım
5 İKİ YÖNLÜ VARYANS ANALİZİ Kaynak Okuma Sözlü Anlatım
6 TESADÜF PARSELLERİ DENEME PLANI VE ANALİZİ Kaynak Okuma Sözlü Anlatım
7 DUNCAN TESTİ Kaynak Okuma Sözlü Anlatım
8 Arasınav
9 TESADÜF BLOKLARI DENEME PLANI VE ANALİZİ Kaynak Okuma Sözlü Anlatım
10 LATİN KARE DENEME PLANI Kaynak Okuma Sözlü Anlatım
11 LATİN KARE DENEME PLANI ANALİZİ Kaynak Okuma Sözlü Anlatım
12 FAKTÖRİYEL DENEMELER Kaynak Okuma Sözlü Anlatım
13 FAKTÖRİYEL DENEMELERİN ANALİZİ Kaynak Okuma Sözlü Anlatım
14 İÇ-İÇE SINIFLANDIRMA Kaynak Okuma Sözlü Anlatım
15 İÇ-İÇE SINIFLANDIRMA DENEMESİNİN ANALİZİ Kaynak Okuma Sözlü Anlatım
16/17 FİNAL


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  M. AKAR, S. ŞAHİNOĞLU, 1993 İSTATİSTİK. Ç.Ü. ZİRAAT FAK. YAY. ADANA.
 YÜKSEL BEK, E. EFE. 1998. ARAŞTIRMA DENEME METODLARI-I Ç.Ü. ZİRAAT FAKÜLTESİ DERS KİTABI. ADANA
Diğer Kaynaklar  W.G. COCHRAN, G.M.COX. 1950. EXPERİMENTAL DESİGN- SECOND EDİTİON, WİLEY İNTERNATİONAL EDİTİON, LONDON.


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 13 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 5
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 2
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 1
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 5
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 5
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 5
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 4
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 4
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 5
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 4
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 13 1 13
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 86
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.44
Dersin AKTS Kredisi: 3