Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Biyokimya

Dersin Kodu : SUF214

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. ABDURRAHMAN POLAT

Dersin Öğrenme Kazanımları : Biyokimyanın tanımını yapar
Protein, lipit ve karbonhidratların temel kimyasal yapılarını açıklar
Yağ asitlerini sınıflandırır
Aminoasitleri sınıflandırır
Enerjiyi tanımlar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Canlıların temel kimyasal yapılarının ve temel biyokimyasal reaksiyonların öğretilmesi

Dersin İçeriği : Biyomoleküller, proteinlerin yapısı, aminoasitlerin yapısı, sınıflandırılması ve metabolizması, karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler, glikoliz, glikojen metabolizması, glikoneojenez, lipitlerin yapısı ve metabolizması, yağ asitleri, enerji metabolizması, sitrik asit döngüsü

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım
2 Biyomoleküller Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
3 Proteinlerin kimyasal yapıları, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev çalışması Düz anlatım, görsel sunum
4 Aminoasitler ve sınıflandırılması, ödev Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
5 Lipitin tanımı, kimyasal yapısı Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
6 Yağ asitlerinin kimyasal yapıları ve sınıflandırılması Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
7 Karbonhidratların kimyasal yapıları Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
8 Ara sınav Ara sınav için hazırlık Yazılı sınav
9 Monosakkaritler Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
10 Polisakkaritler Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
11 Glikojen metabolizması Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
12 Enerji metabolizması Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
13 Sitrik asit döngüsü Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum
14 Enzimlerin yapısı Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Beyin Fırtınası
15 Verilen bilgilerin ve ödevlerin değerlendirilmesi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, görsel sunum, beyin fırtınası
16/17 Final sınavı Final sınavına hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Voet, D.,Voet, J.G., 1990. Biochemistry
  Biyokimyaya giriş, (A.POLAT, Basılmamış ders notları)
  Lehninger,A.L., Nelson, D.L., Cox, M.M.,1993. Principles of Biochemistry
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 40
    Ödev/Proje/Diğer 2 60
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 1
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 3
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 1
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 4
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 5
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 5
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 2
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 1
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 1
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 8 16
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü: 69
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.76
Dersin AKTS Kredisi: 3