|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Biyokimya |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF214 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ABDURRAHMAN POLAT |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Biyokimyanın tanımını yapar Protein, lipit ve karbonhidratların temel kimyasal yapılarını açıklar Yağ asitlerini sınıflandırır Aminoasitleri sınıflandırır Enerjiyi tanımlar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Canlıların temel kimyasal yapılarının ve temel biyokimyasal reaksiyonların öğretilmesi
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Biyomoleküller, proteinlerin yapısı, aminoasitlerin yapısı, sınıflandırılması ve metabolizması, karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler, glikoliz, glikojen metabolizması, glikoneojenez, lipitlerin yapısı ve metabolizması, yağ asitleri, enerji metabolizması, sitrik asit döngüsü |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım
|
|
2 |
Biyomoleküller
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım
|
|
3 |
Proteinlerin kimyasal yapıları, ödev
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev çalışması |
Düz anlatım, görsel sunum
|
|
4 |
Aminoasitler ve sınıflandırılması, ödev
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
5 |
Lipitin tanımı, kimyasal yapısı
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
6 |
Yağ asitlerinin kimyasal yapıları ve sınıflandırılması
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
7 |
Karbonhidratların kimyasal yapıları
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
8 |
Ara sınav
|
Ara sınav için hazırlık |
Yazılı sınav
|
|
9 |
Monosakkaritler |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
10 |
Polisakkaritler
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
11 |
Glikojen metabolizması
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
12 |
Enerji metabolizması
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
13 |
Sitrik asit döngüsü
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
14 |
Enzimlerin yapısı
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Beyin Fırtınası
|
|
15 |
Verilen bilgilerin ve ödevlerin değerlendirilmesi
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum, beyin fırtınası |
|
16/17 |
Final sınavı
|
Final sınavına hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Voet, D.,Voet, J.G., 1990. Biochemistry
Biyokimyaya giriş, (A.POLAT, Basılmamış ders notları)
Lehninger,A.L., Nelson, D.L., Cox, M.M.,1993. Principles of Biochemistry
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
40 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
60 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
2 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
1 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
4 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
3 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
3 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
4 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
1 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
4 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
5 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
5 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
2 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
1 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
1 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
8 |
16 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
5 |
5 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 69 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.76 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|