Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Kalitesi Ve Kontrolü

Dersin Kodu : SUF206

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. FATMA ÇEVİK

Dersin Öğrenme Kazanımları : Suyun fiziko-kimyasal yapısı ve önemli özelliklerini bilir.
Doğal ve insan müdahalesi sonucunda su kalitesinin nasıl etkilendiğini kavrar.
Su kalite kriterlerini tanımlar ve sınıflandırır.
Kirlilik kaynaklarını kavrar ve arıtımları ile ilgili yorum yapar.
Su kalitesindeki değişimlerin ekosistem üzerine etkilerini kavrar.
Su kalite kriterleri ile ilgili olarak ölçüm ve analiz yapar.
Doğal kaynakları korumada kaynak kontrolü bilincine sahip olur

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Suyun önemini, fizikokimyasal ve biyokimyasal özelliklerini irdeleme, su kalitesini etkileyen çevresel faktörleri değerlendirme, kirlilik kaynaklarını ve genel olarak arıtma yöntemlerini kavrama, su ürünleri sektöründe su kalitesinin önemini anlama ve ilgili analizleri yapmaktır.

Dersin İçeriği : Suyun özellikleri, su çeşitlerinin bileşimi, hidrolojik döngü, yüzeysel sularda biyolojik mekanizmalar, doğal suların fiziksel ve kimyasal özellikleri, kirlilik kaynakları, besleyici elementlerin biyokimyasal çevrimleri ve kirliliği, Termal Kirlilik, Organik madde kirliliği, Katı madde kirliliği, Petrol ve yağ kirlenmesi ve ekosistem üzerine etkileri, Tarımsal ilaçlar ve gübre kirliliği, Deterjan kirliliği ve etkileri, Ağır metal kirliliği ve etkileri, mikrobiyal kirlilik, Su kirliliğini arıtma metotları; fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma, Su Çerçeve Direktifi, suyun fiziko-kimyasal analizleri (Çözünmüş oksijen, karbondioksit-bikarbonat-karbonat, klorür eşdeğeri, aktif klor, organik madde, askıda katı madde, amonyum, fosfat, kadmiyum)

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri, Analitik ve 2 Nolu Öğrenci Laboratuvarı


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş, Suyun önemi, ülkemizin ve dünyanın su potansiyeli, Su molekülünün özellikleri Su kalitesi laboratuvarında kullanılan alet ve malzemeler Anlatım ve tartışma, gösterim
2 Hidrolojik çevrim ve çevrim sırasında su kalitesindeki değişim, yüzeysel sularda biyolojik mekanizmalar Su analizlerinde kullanılan konsantrasyon birimleri Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Anlatım ve tartışma, uygulama
3 Doğal suların fiziksel ve kimyasal özellikleri, Ölçüm cihazları (oksijenmetre, pHmetre vb.) ve kalibrasyonu, bakımı Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Anlatım ve tartışma, uygulama
4 Doğal suların fiziksel ve kimyasal özellikleri Askıda katı madde analizi, seki diski ölçümü Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Anlatım ve tartışma, uygulama, ödev sunumu
5 Kirlilik kaynakları, sınıflandırılmaları Oksijen, Çözünmüş oksijen analizi Kaynaklardaki ilgili bölüm Anlatım ve tartışma; uygulama
6 Besleyici elementlerin biyokimyasal çevrimleri ve kirliliği pH, Karbondioksit, karbonat, bikarbonat analizleri Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Anlatım ve tartışma; uygulama, ödev sunumu
7 Termal Kirlilik, Organik madde kirliliği Toplam sertlik analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Anlatım ve tartışma; uygulama
8 ARA SINAV Study for midterm exam
9 Suda çözünmüş tuzlar, elektriki iletkenlik, Ağır metal kirliliği ve etkileri, Tuzluluk analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Anlatım ve tartışma; uygulama
10 Petrol ve yağ kirlenmesi ve ekosistem üzerine etkileri Organik madde analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Anlatım ve tartışma; uygulama, ödev sunumu
11 Tarımsal ilaçlar ve gübre kirliliği Spektrofotometrenin prensibi ve standart çözelti hazırlama Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Anlatım ve tartışma; uygulama
12 Katı madde kirliliği, Deterjan kirliliği ve etkileri, mikrobiyal kirlilik Nitrit analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Anlatım ve tartışma; uygulama
13 Su kirliliğini arıtma metotları; fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma Fosfat analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Anlatım ve tartışma; uygulama
14 Yetiştiricilikte su kalite kriterleri Aktif klor analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Anlatım ve tartışma; uygulama, ödev sunumu
15 Su çerçeve direktifi, Su kalite kontrolünde kriter ve standartlar Laboratuvar sınavı Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Anlatım ve tartışma; sözlü labotaruvar sınavı
16/17 FİNAL Final sınavına hazırlık


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Uslu, O., Türkman, A., 1992. Su Kirliliği ve Kontrolü, Çevre Müsteşarlığı Yayını, Ankara
 Egemen, Ö., 2006. Su Kalitesi. Ege Üniversitesi Yayınları, Su Ürünleri Fakültesi Yayın No:14
 Göksu, M.Z.L., 2003. Su Kirliliği Ders Kitabı, Ç.Ü. Su Ür Fak. Yay. No:7
 Yanık T., Çiltaş, A., Aras, M., 2001. Balık Yetiştiriciliğinde Su Kalitesine Giriş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:225
 Çevik, F., 2011. Su Kalitesi ve Kontrolü Ders Notları ve power point sunu
Diğer Kaynaklar  İnternet


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 60
    Ödev/Proje/Diğer 4 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 5
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 4
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 4
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 3
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 4
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 5
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 3
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 4
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 4 2 8
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 6 12
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü: 110
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.4
Dersin AKTS Kredisi: 4