Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Seç Ders (Mesleki İngilizce 1)

Dersin Kodu : SUF213

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. SEVİM POLAT

Dersin Öğrenme Kazanımları : Su ürünleri alanındaki yayınları genel olarak okur ve anlar
Ekoloji, biyolojik çeşitlilik, deniz biyolojisi, iç sular biyolojisi gibi Su ürünlerinin kapsadığı alanlardaki ingilizce teknik terimleri tanımlar.
Alanında öğrendiği mesleki terimleri sözlü ve yazılı iletişimde kullanabilir.
Su Ürünleri alanındaki çalışmalarda ihtiyaç duyduğu teknik terimleri kullanır.
Alanındaki ingilizce yayınları türkçeye çevirebilir.
Alanında edindiği bilgilerli karşılaştırabilir ve yorum yapabilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su ürünleri temel bilimler alanındaki teknik terimlerin öğrenilmesi ve bilimsel literatürü takip edebilecek kazanımların elde edilmesi.

Dersin İçeriği : Bu derste su rünleri alanında temel terminoloji öğretilmekte, sucul ekoloji, biyoçeşitlilik, deniz ve tatlı su biyolojisi konularında bilimsel makalelerden çeviri, okuma ve anlama çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Sözlü ve yazılı iletişimde ingilizce terminolojinin kullanımı öğretilmektedir.

Dersin Dili : İngilizce

Dersin Yeri : Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş, dersin kapsamı hakkında bilgilendirme Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım
2 Su Ürünleri Temel bilimler alanında teknik terimler Alan ile ilgili kitap, dergi ve makale araştırılması Düz anlatım, Gösterim
3 Su Ürünleri Temel bilimler alanında teknik terimler Alan ile ilgili kitap, dergi ve makaleler Düz anlatım, Gösterim
4 Su Ürünleri Temel bilimler alanında teknik terimler Alan ile ilgili kitap, dergi ve makaleler, web kaynakları Düz anlatım, Tartışma
5 Su Ürünleri Temel bilimler alanının kapsayan konularda ingilizce kaynak taraması Alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması Düz anlatım,tartışma
6 Su Ürünleri Temel bilimler alanının kapsayan konularda ingilizce kaynak taraması Alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması Düz anlatım, grup çalışması
7 Deniz biyolojisi alanında çeviri çalışması Konu ile iligili kitaplardan çeviri Düz anlatım,Grup çalışması, tartışma
8 Ara sınav Ara sınav için hazırlık Yazılı sınav
9 Deniz biyolojisi alanında çeviri çalışması Konu ile iligili kitaplardan çeviri Grup çalışması, tartışma
10 İç sular biyolojisi alanında çeviri çalışması Konu ile iligili kitaplardan çeviri Düz anlatım, Grup çalışması, tartışma
11 İç sular biyolojisi alanında çeviri çalışması Konu ile iligili kitaplardan çeviri, makale inceleme Grup çalışması, tartışma
12 Öğrenciler tarafından seçilen güncel bir konuya ait makalenin çevirisi Konu ile iligili kaynaklardan çeviri, ödev hazırlığı Ödev, sözlü sunum, tartışma
13 Öğrenciler tarafından seçilen güncel bir konuya ait makalenin çevirisi Konu ile iligili kaynaklardan çeviri, ödev hazırlığı Ödev, sözlü sunum, tartışma
14 Öğrenciler tarafından seçilen güncel bir konuya ait makalenin çevirisi Konu ile iligili kitaplardan çeviri, makale inceleme Düz anlatım,gösterim
15 Bilimsel yazışma örnekleri İngilizce yayın talebi örneği ve bilimsel yazışma örneklerinin okunması Gösterim, tartışma
16/17 Final sınavı Final sınavına hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Lalli, C.M., Parsons T.R., 1993. Biological Oceanography, An Introduction, 301 p.
 Lampert, W., Sommer, U., 2007. Limnoecology, The Ecology of Lakes and Streams, 324 p.
 Kennish, M.J. 2001. Practical Handbook of Marine Sciences, 876 p.
 http://www.fao.org/fi/glossary/
 http://www.nefsc.noaa.gov/techniques/tech_terms.html
 ttp://life.bio.sunysb.edu/marinebio/glossary.html
 Polat ,S. Mesleki İngilizce Ders Notları.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 4
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 3
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 1
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 3
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 2
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 2
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 3
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 2
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 2
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 4
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 3
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 5
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 3
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 74
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.96
Dersin AKTS Kredisi: 3