Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Balık Biyolojisi

Dersin Kodu : SUF209

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. MELTEM MANAŞIRLI

Dersin Öğrenme Kazanımları : Balıkların morfolojileri
Balıkların genel biyolojileri
Balıkların yaşam alanları
Balıkların üreme, beslenme, solunum vb. sistemleri hakkında bilgilenme
Balıkların ekosistemdeki yeri ve önemini kavrayabilme

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Balık biyolojisinin tanımı, balıkların biyolojik sistemler ve işleyişleri hakkında bilgiler vererek öğretmek .

Dersin İçeriği : Balık biyolojisinin tanımı, balıklarda morfolojik özellikler, balıkların genel biyolojik özellikleri, anadrom ve katadrom balıklar, balıkların yaşam alanları, balıklarda üreme, beslenme ve sindirim, gelişme, gelişmeye etki eden etkenler, balıklarda göç, çevreye uyum, rekabet ilişkilei hakkında bilgiler vererek öğretmek

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi derslikleri ve laboratuvarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Balık nedir, yaşam ortamları Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz Anlatım, Görsel Sunum
2 Balıkların sınıflandırılması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz Anlatım, Görsel Sunum
3 Balıkların yaşam alanları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Düz Anlatım,Görsel Sunum, Lab
4 Balıkların morfolojik özellikleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Düz Anlatım,Görsel Sunum, Lab.
5 Balıkların iskelet sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Düz Anlatım,Görsel Sunum, Lab.
6 Balıkların kas sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Düz Anlatım,Görsel Sunum, Lab.
7 Balıkların solunum sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Düz Anlatım,Görsel Sunum, Lab.
8 Yarıyıl Sınavı
9 Balıkların sindirim sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Düz Anlatım,Görsel Sunum, Lab.
10 Balıkların üreme tipleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Düz Anlatım,Görsel Sunum, Lab.
11 Balıkların üreme sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Düz Anlatım,Görsel Sunum,Lab.
12 Balıklarda göç olayı Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Düz Anlatım,Görsel Sunum,Lab.
13 Balıkların dolaşım sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Görsel Sunum
14 Ödev Sunumları tartışma Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Görsel Sunum
15 Ödev Sunumları tartışma Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Görsel Sunum
16/17 Final


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Çelikkale, M. S. 1991. Balık Biyolojisi. KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu, Yayın No:101
 Demir, N. 2006. İhtiyoloji. Nobel Yayıncılık, no:924, ISBN 975-591-909-0
 Demirsoy, A., 1988. Yaşamın Temel Kuralları Cilt 3/1, Hacettepe Üniv. Yayınları:A/55
 Bat, L., Erdem, Y., Ustaoğlu, S., Yarsım, Ö., 2008. Balık Sistemetiği. Nobel Yayıncılık No:1330, ISBN 978-605-395-127-8
Diğer Kaynaklar  JONES, F.R.H., 1970. Fish Migration. Edward Arnold Ltd., London, 325p.
 JOBLING, M., 1996. Environmental Biology of Fishes. Chapmann & Hall, Fish and Fisheries Series, No: 16, 455p.


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 80
    Ödev/Proje/Diğer 2 20
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 4
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 5
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 3
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 4
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 4
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 5
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 4
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 5
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 4
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 4
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 15 3 45
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 15 1 15
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 10 20
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 100
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4
Dersin AKTS Kredisi: 4