|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
İstatistik |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF201 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. MUSTAFA AKAR Arş.Gör. SEDAT GÜNDOĞDU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Meslekte ve diğer konulardaki problemleri, istatistiki metot ve teknikleri kullanarak çözmede gerekli olan yöntemleri, istatistiğin sistematik düşünce, analiz, yorumlama ve sonuç çıkarma yeteneğiyle geliştirir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Veri, Yer Ölçüleri, Dağılış Ölçüleri, Olasılık, Kesikli ve Sürekli Olasılık Fonksiyonları, Dağılışlar, Hipotez Testleri, Güven Aralıkları ile Regresyon ve Korelasyon gibi temel istatistik kavram ve metotlarını öğretmek. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Giriş, Temel Kavramlar Ve Semboller, Verilerin Siniflandirilmasi Ve Grafikte Gösterimi, Yer Ölçüleri, Dağiliş Ölçüleri, Olasilik Ve Sayma Kurallari, Şans Değişkenleri Ve Olasilik Fonksiyonlari, Binom Ve Poisson Dağilişlari, Normal Dağiliş, Hipotez Testleri, Güven Araliklari, Ki-Kare Dağilişi Ve Ki-Kare Testi, Regresyon Analizi, Korelasyon Analizi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
GİRİŞ |
|
Anlatım, Uygulama |
|
2 |
TEMEL KAVRAMLAR VE SEMBOLLER |
İLGİLİ KAYNAKLARI OKUMA |
Anlatım, Uygulama |
|
3 |
VERİLERİN SINIFLANDIRILMASI VE GRAFİKTE GÖSTERİMİ |
İLGİLİ KAYNAKLARI OKUMA |
Anlatım, Uygulama |
|
4 |
YER ÖLÇÜLERİ |
İLGİLİ KAYNAKLARI OKUMA |
Anlatım, Uygulama |
|
5 |
DAĞILIŞ ÖLÇÜLERİ |
İLGİLİ KAYNAKLARI OKUMA |
Anlatım, Uygulama |
|
6 |
OLASILIK VE SAYMA KURALLARI |
İLGİLİ KAYNAKLARI OKUMA |
Anlatım, Uygulama |
|
7 |
ŞANS DEĞİŞKENLERİ VE OLASILIK FONKSİYONLARI |
İLGİLİ KAYNAKLARI OKUMA |
|
|
8 |
ARASINAV |
Sınava hazırlık |
Anlatım, Uygulama |
|
9 |
BİNOM VE POİSSON DAĞILIŞLARI |
İLGİLİ KAYNAKLARI OKUMA |
Anlatım, Uygulama |
|
10 |
NORMAL DAĞILIŞ |
İLGİLİ KAYNAKLARI OKUMA |
Anlatım, Uygulama |
|
11 |
HİPOTEZ TESTLERİ (Z- AND T- TESTS) |
İLGİLİ KAYNAKLARI OKUMA |
Anlatım, Uygulama |
|
12 |
GÜVEN ARALIKLARI |
İLGİLİ KAYNAKLARI OKUMA |
Anlatım, Uygulama |
|
13 |
Kİ-KARE DAĞILIŞI VE Kİ-KARE TESTİ |
İLGİLİ KAYNAKLARI OKUMA |
Anlatım, Uygulama |
|
14 |
REGRESYON ANALİZİ |
İLGİLİ KAYNAKLARI OKUMA |
Anlatım, Uygulama |
|
15 |
KORELASYON ANALİZİ |
İLGİLİ KAYNAKLARI OKUMA |
Anlatım, Uygulama |
|
16/17 |
FİNAL |
Sınava hazırlık |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
M. AKAR, S. ŞAHİNOĞLU, 1993 İSTATİSTİK. Ç.Ü. ZİRAAT FAK. YAY. ADANA.
H. PÜSKÜLCÜ, F. İKİZ 1983. İSTATİSTİĞE GİRİŞ, E.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DERS KİTABI, İZMİR.
M. AKAR, 1983 APPLİED STATİSTİCS-I FOR ECONOMİCS AND BUSİNESS Ç.Ü. İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FAKÜLTESİ, ADANA.
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
M. AKAR, 1983 APPLİED STATİSTİCS-I FOR ECONOMİCS AND BUSİNESS Ç.Ü. İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FAKÜLTESİ, ADANA.
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
13 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
5 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
2 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
1 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
5 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
3 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
5 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
5 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
4 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
3 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
4 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
3 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
5 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
13 |
1 |
13 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 101 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.04 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|