|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Ürünleri Mühendisliğine Giriş |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF106 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ABDURRAHMAN POLAT Prof.Dr. METİN KUMLU Prof.Dr. DURSUN AVŞAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Deniz biyolojisinin eğitim ve araştırma alanlarını tanımlar İçsular ve temel bilimler alanındaki eğitim ve araştırma faaliyetlerini açıklar Su ürünelri yetiştiriciliği konusundaki temel eğitim ve araştırma faaliyetlerini tanımlar Hastalıklar konusundaki eğitim ve araştırma faaliyetlerini açıklar Su ürünleri İşleme teknolojisi konusundaki eğitim ve araştırma faaliyetlerini açıklar Avlama teknolojisi konusundaki eğitim ve araştırma faaliyetlerini açıklar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Temel Bilimler Bölümü, Yetiştiricilik Bölümü ve Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümlerinin su ürünleri mühendisliği alanındaki eğitim ve araştırma faaliyetlerinin tanıtımı ve mesleki derslere hazırlık
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Dünyada ve Türkiyede akvakültür alanları, yetiştricilik alanlarının yönetimi, yetiştiricilik alanlarını kullanım imkanları, Türkiyede su ürünleri ile ilgili organizasyonlar, Su Ürünleri ile ilgili ilgili resmi kurumlar, Su ürünleri mühendislerinin iş alanları, Ülkemizdeki deniz ve tatlısu kaynakları, Avlama ve işleme teknolojisi bölümününyaptığı araştırma ve eğitimin tanıtımı, su ürünleri işleme teknolojisinde temel prensipler, dondurma,kurutme ve tütsüme teknolojisi, balık avlama teknolojisi, su ürünleri eğitiminin genel amaçları, su ürünleri yetiştiriciliği ve önemi, yetiştiricilik sistemleri, su kaynakları ve bunların yetiştiricilikte kullanımı, yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan türler
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü.Su ürünleri Fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, gösterim
|
|
2 |
Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümünün araştırma faaliyet alanları ve önemi, ödev |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, gösterim
|
|
3 |
Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümünün araştırma faaliyet alanları ve önemi |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, gösterim
|
|
4 |
Su ürünleri yetiştiriciliği ve önemi, ödev
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, gösterim
|
|
5 |
Yetiştiricilik sistemleri
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, gösterim
|
|
6 |
Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümünün araştırma faaliyet alanları ve önemi, ödev
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, gösterim
|
|
7 |
Su Ürünlerinin işlenmesi, dondurulması, kurutma teknolojisi, dumanlama
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, gösterim
|
|
8 |
Ara sınav |
Arasınava hazırlık |
Yazılı sınav |
|
9 |
Temel Bilimler Bölümünde yapılan araştırmalar |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, gösterim
|
|
10 |
Temel Bilimler Bölümünde yapılan araştırmalar |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, gösterim
|
|
11 |
Su Ürünleri yetiştiriciliği |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, gösterim
|
|
12 |
Su kaynakları ve yetiştiricilikte kullanımı
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, gösterim
|
|
13 |
Avlam ve işleme teknolojisinin Türkiye´deki mevcut durumu ve geleceğe dönük değerlendirmeler
|
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası
|
|
14 |
Su ürünleri avcılığı, avcılıkta kullanılan ağ tipleri, yapılan çalışmalar |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası
|
|
15 |
Genel Değerlendirme, ödev kontrolleri |
Ders notları ve ilgili kaynakların okunması |
Beyin fırtınası
|
|
16/17 |
Final sınavı |
Final sınavına hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Su Ürünleri yetiştiriciliğine Giriş Ders Notları, M.KUMLU
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, C.VARLIK, İstanbul Üniver.Yayınları
Aquaculture:Principles and practices, T.V.R.Pillay, M.N.Kutty (2005)
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
40 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
60 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
1 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
0 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
5 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
3 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
3 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
2 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
2 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
1 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
4 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
4 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
4 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
1 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
2 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
6 |
18 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
4 |
4 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 84 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.36 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|